CHP’nin geleceği tehdit altında. 7 Haziran sonrası enkaz bir partiye dönebilir. HDP’nin barajı geçmesi Ak Partiyi etkileyeceği kadar, ondan daha fazla CHP’yi etkileme potansiyeline sahip. Sebebi açık. Bu seçimde CHP’nin rakibi HDP. HDP ancak CHP’nin seçmeninden oy alırsa barajı geçebilir. HDP barajı aşıp, yükselme trendi oluşturursa, CHP seçmeninden aldığı oy HDP’de kalıcı olabilir.
HDP adına strateji oluşturanlar, Ak Parti’yi zayıflatmak için “HDP’ye geçici oylar” istiyorlar. Bu mesajın açık hali şöyle: “Ey CHP’liler ve Aleviler, bu seçimde geçici olarak, bir seferliğine HDP’ye oy verin. Ak Parti’nin milletvekili sayısını azaltalım, sonraki seçimde CHP’ye dönersiniz”. Eğer bu çağrı karşılık bulursa, HDP’ye giden seçmenin tekrar CHP’ye dönmesinin garantisi nedir? CHP önceki seçim puanının altına düşerse, hem Kılıçdaroğlu açısından, hem de CHP açısından dağılma başlar.
CHP İLE HDP İLİŞKİSİ BİLEŞİK KAPLAR GİBİ
CHP önünde duran bu tehlikeyi dikkate almıyor gözüküyor. Nitekim seçim kampanyasında kendisinden oy almakta olan HDP ile ilgili tek söz etmiyor. Bu durumun kendileri açısından anlaşılır bir tarafı var. HDP’ye eleştiri yapmanın ters tepebileceğini düşünüyorlar. Fakat görmezden geldikleri sorun devam ediyor. Hem kendilerinin hem de HDP’nin beraber yükselmesi zor. Bileşik kaplar gibi, ya CHP ya HDP yükselecek veya düşecek. Bu durumda CHP gerçek rakibine bir tavır almak zorunda. Halbuki, CHP’nin HDP’nin kendisine rakip olmasını ciddiye aldığına dair hiç bir işaret yok.
CHP KAMPANYASININ HEDEF KİTLESİ BU SEÇİMİN RUHUNA UYGUN DEĞİL
CHP’nin kampanyasının ilk sorunu, kampanyanın hedef kitlesi bu seçime uygun değil. CHP’nin kampanyası, dar gelirli seçmenin, somut ekonomik vaatlerle CHP’ye oy vermesini sağlamak üzerine kurulu. Kendi geleneksel seçmeninin kendisine oy vermeye devam edeceğini var sayıp, dar gelirli seçmenden oy alarak, oy arttırmanın hesabını yapmışlar. Bu yaklaşımın iki sorunu var. Birincisi, daha önce CHP’ye oy vermeyen seçmenin bu vaadi inandırıcı bulması için CHP’yi iktidara yakın görmesi gerek. Örneğin CHP ile Ak Parti arasındaki fark birkaç puan olsaydı ve CHP’nin iktidar olma şansı olsaydı, dar gelirli grup CHP’ye kayabilirdi. Kampanyanın hedef kitlesinin belirlenmesinde ikinci sorun ise, kendisinden HDP’ye kayıp gidecek oyları engellemeye yönelik bir kampanya içeriğinin olmaması. Daha önce tartıştığım gibi, bu seçimde CHP’nin yeni seçmen kazanmak kadar, belki de daha fazla seçmenini elde tutma sorunu var.
CHP KAMPANYASINDA DUYGU YOK
CHP kampanyasının ikinci sorunu, kampanyada duygunun olmaması, mesajların tümünün zihne hitap etmesi. Seçim kampanyalarında esas meselenin seçmende duygu oluşturmak olduğu genel kabul görmüş durumda. Bu görüşün arkasında şöyle bir tartışma var. Seçmen sadece ekonomik hesaplar yapan rasyonel bir birey değildir. Seçmen “ekonomik insan” olmaktan çok “psikolojik insan” modeline daha yakındır. Bu sebeple seçmende coşku ve umut oluşturmadan oy verme davranışını değiştirmek zordur. CHP laiklik, Cumhuriyet, Kemalizm gibi gerilimleri bırakmakla iyi yaptı. Fakat bu seferde kuru ekonomik vaatler içine sıkıştı.
KILIÇDAROĞLU SEÇMENLE DUYGUSAL BAĞ KURAMIYOR
Kılıçdaroğlu’nun seçim mitinglerini izlediğinizde ortaya çıkan manzara şu: Kılıçdaroğlu tek taraflı konuşuyor, meydanla karşılıklı etkileşim neredeyse yok. Miting meydanında coşku oluşmuyor. Anlatımlarında hikayeleştirme yok. Sadece ekonomik vaat ve rakamlara sıkışmış durumda. Sonuçta ortaya kuru ve sıkıcı mitingler çıkıyor.
Sonuç olarak son bir kaç haftada CHP, HDP’ye seçmenini kaptırmamak için yeni şeyler yapmadığında, seçimin açık kaybedeni haline gelebilir. Yükselme trendinde olan bir partiye giden seçmenin geri döneceğini varsaymak saflık olur.
[11 Mayıs 2015, Star]