SETA > Yorum |

2007 Seçimlerine Doğru Medya ve Siyaset

SETA PANEL Oturum Başkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA Konuşmacılar:     Ragıp Duran     Gazeteci, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fak. Öğretim Üyesi     Prof. Dr. Edibe Sözen     AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı     Murat Yetkin     Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Tarih: 5 Nisan 2007 Perşembe Saat: 11.00 - 13.00 Yer: SETA, Ankara

SETA PANEL

Oturum Başkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA

Konuşmacılar:     Ragıp Duran     Gazeteci, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fak. Öğretim Üyesi     Prof. Dr. Edibe Sözen     AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı     Murat Yetkin     Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi

Tarih: 5 Nisan 2007 Perşembe Saat: 11.00 - 13.00

Yer: SETA, Ankara

İdealde demokratik tartışma ortamını zenginleştirmek; doğru, tarafsız ve hızlı bir biçimde kamusal bilgilendirme hizmeti yapmak ve vatandaşın sosyo-politik süreçlere katılımını arttırmak gibi misyonlar yüklenen medya, pratikte siyaset, ekonomi, askerî-sivil bürokrasi ve uluslararası güç merkezleriyle iç içe bir görüntü arz etmektedir. Özellikle II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında kullanılan propaganda tekniklerinin etkisi nedeniyle, medyanın yasama, yürütme ve yargı erklerinden sonra 4. güç haline geldiği tartışmaları sıkça dile getirilmektedir. 2007 yılında cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini yapacak olan Türkiye’de de, siyaset gündeminin hareketlenmesi, medya açısından ideal ve reel koşulların çakıştığı noktaların belirginleşmesine ve siyaset-medya arasındaki alanda etik sorunların çoğalmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede SETA (Siyaset, Ekonomi, Toplum Araştırmaları) Vakfı, Türk medyasının siyasetle ilişkisini güncel ve uluslararası örneklerle karşılaştırmalı biçimde değerlendirmek üzere, “2007 Seçimlerine Doğru Medya ve Siyaset” konulu bir panel düzenledi.

Ragıp Duran: Türkiye’de medya eliti faşizmi var! Panel, konuşmacı ve katılımcıların renkli diyaloglarına sahne oldu. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Libération Gazetesi Türkiye Muhabiri Ragıp Duran, AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen ile Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in konuşmacı olarak katıldığı panele, Ragıp Duran’ın Türk medyasına yönelttiği eleştiriler damgasını vurdu.

Üç Hıncal Uluç ekranda; bir de kendisi, dört! “Türkiye’de bir medyokrasinin; bir medya eliti faşizminin oluştuğunu” ve “devamlı aynı isimlerin televizyonlarda boy gösterdiğini söyleyen Duran, bu isimler arasında Onur Öymen, Gündüz Aktan ve Sinan Aygün’ü saydı. Medyatik gerçeklik ile hakiki gerçeklik ayrımına değinen Duran’ın “Bakıyorsunuz üç tane Hıncal Uluç aynı anda ekranda; bir de kendisini sayarsanız, dört” sözleri gülüşmelere yol açtı. Eleştirileri cevaplayan Murat Yetkin ise Duran’ın “Tüm gazeteler birbirinin aynısı” yorumuna katılmadığını belirterek kendisi ve gazetesiyle ilgili olumlu yönleri öne çıkarmaya çalıştı. Yetkin’in “Haber gerçeğin ta kendisi değildir; biz haberleri estetize ederek veriyoruz” sözlerine Duran’dan “Bu konuda ‘estetize etmek’ tabirini ilk defa duyuyorum; biz buna ‘tahrifat’ diyoruz” tepkisi geldi.

Ankara Temsilcilerinin Atışması Dinleyicilerden Today’s Zaman Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Kerim Balcı, Yetkin’in “Medya ‘negatif katalizör’ rolü oynar; işler kötüye gitmeye başladığında bunu hızlandırır. Haberlerin negatif içerik taşıması doğaldır; ‘bugün de Boğaz’da kaza olmadı’ diye haber yapılmaz” sözlerini sert bir şekilde eleştirdi. Kendisini askere yakın durmakla ve Nokta Dergisi’nin yayımladığı Genelkurmay andıcında olumlu bir biçimde yer almakla suçlayan Balcı’ya karşı Yetkin, “negatif katalizör” ifadesini, olumsuzu değil, aykırı olanı haber yapmak anlamında kullandığını ve Kerim Balcı’nın gazetesi için de cemaat ilişkilerinin bağlayıcı olduğunu ileri sürdü. Panelistlerden Prof. Edibe Sözen ise medya ve etik ilişkisinin toplumsal alanda ortaya çıktığını ve etik konusunun ontolojik bir sorun olduğunu dile getirerek medya, siyaset, etik tartışmalarını felsefî açıdan ele aldı. “Ne yaptığımız kadar ne söylediğimiz de bizi bağlar” diyen Sözen, etik olarak bakıldığında sonuçları itibariyle sözün de bir eylem olduğunu söyledi.

Ragıp Duran Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Fransa’da hukuk öğrenimi gördü. 1978 yılından bu yana İstanbul, Ankara, Londra ve Paris’te Aydınlık, Hürriyet, Cumhuriyet ve Gündem gazetelerinde, AFP’de ve BBC’de gazetecilik yaptı. Halen, Fransa’da yayımlanan Libération gazetesinin Türkiye muhabiri ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders veriyor. Yirmi yıldır Fransızca ve İngilizce simültane çeviri yapıyor. Afgan Savaşçıları (1980), Apoletli Medya (1996), Burası Dünya Polis Radyosu! Global Medya Eleştirileri (2001), Gazetecilik ve Habercilik (2003), Medya Etik ve Hukuk (2003) ve Radyo ve Radyoculuk (2003) yayımlanan kitapları arasında. Ayrıca, Biz Devrimi Çok Sevmiştik (Daniel-Cohn-Bendit, 1986) ve Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin (Jacques Séguéla, 1987) adlı çevirileri de yayımlandı. Prof. Dr. Edibe Sözen 1982 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1984 yılında, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. 1989 yılında yine aynı bölümde "Toplumsal Yapı, Değişme ve Toplumsal Kimlik" başlıklı teziyle, doktora unvanını aldı. 1991-1993 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Communications Art bölümünde Honorary Fellow statüsüyle "Sosyal Temsiller Teorisi" ve "İnsan İletişimi" konularında çalıştı. 1994 yılında uygulamalı sosyoloji doçenti bilahare de profesör oldu. 1985'ten günümüze İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürdü. Bir ara Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 16 Kasım 2006 tarihinde yapılan AK Parti 2. Olağan Kongresi sonrası AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na seçildi. Eserleri arasında Medyatik Hafıza (1997), Demir Kafes’ten Plastiğe Kimliklerimiz (2000), Söylem (2000) ve Kertenkele Mantığı (2004) bulunuyor. Murat Yetkin ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1981 yılından beri, Haftalık Arayış Dergisi, BBC Ankara Bürosu, AFP Ankara Bürosu’nda gazetecilik yapan Yetkin, DW Türkiye Muhabirliği, Turkish Daily News Diplomasi ve Savunma Editörlüğü, Kanal D Ankara Haber Müdürlüğü, NTV Ankara Temsilciliği, Sabah Gazetesi Ankara Temsilciliği görevlerinde bulundu. Şubat 2001’den bu yana Radikal Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi. Ateş Hattında Aktif Politika: Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar Üçgeninde Türkiye (1992), AB Bekleme Odasındaki Türkiye (2002), Tezkere: Irak Krizinin Gerçek Hikayesi (2004), Kürt Kapanı- Şam’dan İmralı’ya Öcalan (2004) isimli kitapları yayımlandı.

Panelin Basında Yansımaları:

http://www.sandik.org/index.php?haberid=9829  http://yenisafak.com.tr/gundem/default.aspx?t=08.04.2007&i=39378 

 

 

İlgili Yazılar
2024'te Türkiye
Kitap
2024'te Türkiye

Aralık 2024

2022 de Türkiye
Kitap
2022’de Türkiye

Aralık 2022

19 Yılında AK Parti Siyaset
Podcast
19. Yılında AK Parti Siyaset

Ağustos 2020