SETA > Perspektif |
ABD nin Yapay Zeka Politikalarının Geleceği ve Türkiye ye Etkileri

ABD’nin Yapay Zeka Politikalarının Geleceği ve Türkiye’ye Etkileri

Trump ve Harris’in yapay zeka konusundaki pozisyonları ne? Adayların politikaları ABD’nin yapay zeka geliştirme ve düzenleme konusundaki uluslararası rolünü nasıl etkiler? Türkiye bu politikalara nasıl yanıt vermeli?

Paylaş
Dosyayı İndir

Amerikalılar 5 Kasım 2024’te, 2028’e kadar ve sonrasında Amerikan’ın iç ve dış politikalarını şekillendirecek yeni bir başkan seçecekler ve bu karar, yapay zeka (YZ) politikalarının geleceği açısından da ciddi sonuçlar doğuracak. Başkanlık yarışı, Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle Eski Başkan Donald Trump ile mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasında geçecek. Seçim sonucu, gelişen teknolojilere yönelik ABD politikasını etkileyeceği gibi ulusal güvenlikten ticari ilerlemeye kadar uzanan çeşitli alanları etkileyen YZ’ye ilişkin somut sonuçlar doğuracaktır.

Bu seçim, YZ alanında hızlı ilerlemelerin yaşandığı ve konuya ilişkin tartışmaların bu teknolojinin potansiyel faydalarının ötesine geçerek günlük yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini de kapsadığı kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Mahremiyet, güvenlik, etik ve hükümetin bu dönüştürücü teknolojileri düzenlemedeki rolüne dair önemli sorular giderek daha fazla öne çıkmış bulunuyor. Dahası mevcut teknolojik devrim, başat olarak özel sektör tarafından yönlendirildiği için özel sektörün sorumlu YZ geliştirmedeki rol ve etkisine dair incelemelerde de bir artış görülüyor. Bu nedenle, büyük teknoloji firmaları ve girişim sermayedarları başkanlık tartışmaları bağlamında merkezi bir konumda yer alıyorlar...