Seçim yaklaÅŸtıkça partiler arası rekabetin dozu da artıyor. Bir taraftan siyasal iletiÅŸim uygulamaları çerçevesinde reklam ajanslarından bütün maharetlerini göstermeleri ve partinin kamuoyundaki görünürlüÄŸünü saÄŸlaması isteniyor.
DiÄŸer taraftan partili yetkililer ev ziyareti, esnaf ziyareti ve sokak etkinlikleri yaparak oy verme sürecini etkilemeye çalışıyor.
Tüm bunların içindeki en önemli öÄŸe ise kuÅŸkusuz parti liderinin performansı olarak deÄŸerlendirilebilir.
Türkiye’de seçmenin partiye veya adaya deÄŸil lidere oy verdiÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde liderin omzundaki yükün de görünenden fazla olduÄŸu ortaya çıkmaktadır.
VAN’DA ‘KAN AKAN MUSLUK’
Siyasi partiler vatandaÅŸtan oy isterken genellikle iki yöntemi tercih eder. Literatürde ‘negatif ve pozitif’ yöntemler olarak anılan iki yöntemi sevdirerek veya korkutarak oy isteme ÅŸeklinde yumuÅŸatabiliriz. Ä°ki kavram da oldukça geniÅŸ bir anlam dünyasına sahiptir. Yüzlerce içeriÄŸi bu iki kavrama dahil edip deÄŸerlendirmek mümkündür.
Partilerin umut aşılayarak ve ekonomik vaatler üreterek seçimlerden baÅŸarılı çıkacağına dair inanç yaygındır. 7 Haziran seçimleri öncesi parti beyannamelerine bakıldığında da benzer bir vurgu görülür. Özellikle korkutarak oy isteme yönteminin pek tercih edilmediÄŸi CHP’nin alkış reklamında yer alan negatifliÄŸin dahi ‘alkış’ gibi pozitif bir göstergeyle aktarılması bilinçli bir tercihtir.
Åžu ana kadar ‘korku’ imgesini temsil eden afiÅŸ örneÄŸine Van’da rastlandı.
Van’ın çeÅŸitli bölgelerinde bulunan ve kullanımı HDP’li Van BüyükÅŸehir Belediyesinin kontrolünde olan bilbordlarda, musluklardan kan akan görsel ile üzerine Türkçe ve Kürtçe olarak, "önleminizi alın", "bir gün bitecek", "bir gün her ÅŸey", "sahip çıkmazsanız uzak deÄŸil!", "nefessiz kalmayalım", "farkında mısın?" ifadelerinin bulunduÄŸu afiÅŸlere yer verildi.
AfiÅŸlerin üstünde HDP veya Van Belediyesine ait bir gösterge bulunmuyor olsa da afiÅŸlerin seçim öncesine ve siyasi atmosfere mesaj verecek ÅŸekilde hazırlanması, siyasal iletiÅŸimin parçası olduÄŸu yönünde deÄŸerlendirildi.
Bu afiÅŸlerde yer alan içerik hem sözel olarak hem de görsel olarak irdelendiÄŸinde seçim öncesi korkutmaya yönelik bir tutumun öne çıktığına vurgu yapılıyor.
AfiÅŸin seçmene verdiÄŸi mesajın düz anlamı ‘oyunuzu bize verin’ ÅŸeklinde deÄŸerlendirilebilir. Fakat kullanılan göstergelerde ‘kan’ imgesinin yer alması afiÅŸin anlamını korkutma ve sindirme boyutuyla öne çıkartıyor.
Bölgenin PKK terörüyle anılan geçmiÅŸi, 6-8 Ekim cinayetleri ve HDP ile PKK arasındaki siyasi ortaklıktan dolayı bu afiÅŸinin düz anlamından ziyade çok daha fazla derin anlamıyla toplumda yankı uyandırdığı görülüyor. Nitekim HDP’li olmayanların afiÅŸlerle ilgili ilk deÄŸerlendirmeleri de bu yönde oldu. (Mesela AK Parti Van 1. Sıra adayı Burhan Kayatürk). AfiÅŸlerin temsil ettiÄŸi anlam dünyası biraz daha detaylandırıldığında HDP’li olmayanlara verilmek istenen mesajın biz gelmezsek kan geri dönecek, çözüm süreci bitecek, bu yüzden oyunuzu bize vererek önleminizi alın ÅŸeklindedir.
HDP’nin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgeleri dışında daha barışçıl ve pozitif imgeler üzerinden politika yaptığına dair bir algının varlığından bahsediliyor olsa da genel olarak bir korkutma eyleminin alt metin olarak kullanıldığı görülüyor. Özellik