SETA > Perspektif |
2024 Avrupa Parlamentosu Seçimlerinin Alman Siyasetine Yansımaları

2024 Avrupa Parlamentosu Seçimlerinin Alman Siyasetine Yansımaları

2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Alman siyasi partilerinin performansı nasıldı? Alman siyasi partileri seçim sonuçlarını nasıl yorumladı? Alman siyasetini bundan sonra neler beklemektedir?

Paylaş
Dosyayı İndir

6-9 Haziran arasında gerçekleşen 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin ciddi şekilde yükselişini belirginleştirmiştir.

Başta Fransa, İtalya ve Avusturya gibi ülkelerde aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin seçimi birinci sırada tamamlamalarının ardından Avrupa’nın en önemli ekonomisi konumundaki Almanya’da da aşırı sağın ciddi bir yükselişi söz konusu olmuştur. Seçim sonuçlarına özellikle Almanya odağında bakıldığında öncelikle bir önceki AP seçimleri (2019) sürecinde Almanya’daki federal hükümetin başında Şansölye Angela Merkel’in (Almanya Hristiyan Demokrat Birliği/Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) yer aldığı, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) koalisyonunun görevde olduğu belirtilmelidir. 8 Aralık 2021’de göreve gelen ve üç partiden oluşan mevcut koalisyon hükümetinin ise geride bırakılan süreçte genel itibarıyla ciddi oranda bir gerileme yaşadığı söylenebilir...

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.