SETA > Dijital Medya |
Rapor Seçim Manipülasyonları ve Yalan Haberler 31 Mart 2019 Yerel

Rapor: Seçim Manipülasyonları ve Yalan Haberler | 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri

Bu raporda manipülasyonun ne olduğu ve sosyal ağlar üzerinden nasıl gerçekleştirildiği farklı boyutlarıyla incelenmektedir. Raporda Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde yalan haber etkisi ve şüpheli içerikler üzerine bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır.

PaylaÅŸ
Dosyayı İndir

Yeni internet teknolojilerindeki gelişmelerin sonucu olan sosyal medya hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kullanımı hızla yaygınlaşmış ve otoriter rejimlere karşı gerçekleştirilen birtakım olaylarda hızlı örgütlenme imkanı sağlayan sosyal medya demokratik süreçlere olumlu katkılarda bulunmuştur. Birçok toplumsal olayda önemli roller icra eden sosyal medya, 2016 ABD başkanlık seçimi ve Cambridge Analytica skandalından bu yana toplumu manipüle eden bir araç olarak değerlendirilmektedir.

Sosyal medya platformları üzerinden bot hesaplar oluşturulması, yalan haberlerin yayılması ve yapay kamuoyu oluşturma gibi yöntemlerle seçmen davranışlarını etkilemeye yönelik manipülasyonların yaygınlaşmasıyla birlikte, manipülasyon konusu tüm dünyada seçimler öncesinde tartışma konusu olmaktadır. Brexit referandumu, Almanya ve Fransa’daki seçimler bu tip dış müdahalelerin yoğun biçimde tartışıldığı örnek olaylardır. Bu sebeple birçok ülke sosyal medya üzerinden yayılan yalan haber ve şüpheli içerik ile mücadele etmek için çeşitli yöntemler geliştirmektedir.

Bu raporda manipülasyonun ne olduğu ve sosyal ağlar üzerinden nasıl gerçekleştirildiği farklı boyutlarıyla incelenmektedir. Raporda Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde yalan haber etkisi ve şüpheli içerikler üzerine bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Özellikle Türkiye’de gerçekleşen 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanı seçiminde internet ve sosyal medya üzerinden yayılan şüpheli içeriklerin ve yalan haberlerin servis edildiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple 31 Mart yerel seçimlerinin bu bağlamda değerlendirilmesi raporun ana temasını oluşturmaktadır. Yerel seçimler için yapılan değerlendirmenin yanı sıra, sosyal medya üzerinden yapılan manipülasyonların biçimleri ve ülkelerin bu manipülasyonlar ile mücadele yöntemleri de ayrıca ele alınmıştır..