Türkiye'de yerel seçimlere doğru ittifak tartışmaları iki blok ekseninde devam ediyor: Birinci blokta yer alan ve yerel seçimde iş birliği yapacaklarını resmi olarak kamuoyuna duyuran AK Parti ve MHP'nin bu iş birliğinin kapsamını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. İkinci blokta yer alan CHP, İYİ Parti ve HDP'nin ise yerel seçimlerde iş birliğine gidip gitmeyeceği ve gittiği takdirde bu iş birliğinin sınırlarının ne olacağı hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.
İkinci blokta CHP ve İYİ Parti'nin yürüttüğü ittifak müzakerelerinde taraflar arasında çıkar çatışması yaşandığı için sık sık kriz çıkıyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Ankara, Adana ve Mersin özelinde iki partinin uzlaşamadığı ve görüşmelerin çıkmaza girdiği haberleri kamuoyuna yansımıştı. Bu illerde İYİ Parti'nin kendi adayını çıkarmayı ve CHP'nin de bu adayı desteklemesini istediği ancak CHP'nin bu teklifi kabul etmediği iddia ediliyor. Hatta çıkan krizi yönetemediği için ittifak görüşmelerinde CHP'yi temsil eden Bülent Tezcan'ın bu görevden alındığı dahi gündeme gelmişti. Her ne kadar partiler tarafından müzakerelerin ilkeler bazında sorunsuz bir şekilde ilerlediği duyurulsa da heyetler arasındaki görüşmelerin neticeye ulaşmaması ve kamuoyuna yansıyanlar iki partinin yaşadığı anlaşmazlığı ortaya koyuyor.
İki parti arasındaki görüşmelerden hala bir sonuç çıkmaması yerel seçimlere yönelik olası bir iş birliğinin sınırlarını da daraltıyor. Bu noktada her iki parti için en iyi seçeneklerden birisi mikro ölçekte bir seçim ittifakı kurmak ve bu ittifakı yalnızca birkaç il ile sınırlı tutmak olarak görünüyor. Fakat bu durumda ittifak müzakerelerine büyük bir motivasyonla başlamış bu iki partinin seçmenlerinde ciddi bir hayal kırıklığı oluşacağı söylenebilir.
İttifak müzakerelerinde bir başka krizli alanı ise her iki parti içerisinde müzakerelerin yapılış biçimi ve içeriğine gelen itirazlar oluşturuyor. Gerek CHP gerekse de İYİ Parti'de parti organları ve delegelerinden bağımsız yürütülen bu müzakerelere itirazlar geliyor. CHP'de Seyit Torun, İlhan Cihaner ve Umut Oran gibi isimler müzakerelere yönelik itirazlarını kamuoyu önünde dile getirmişti. Bunun yanı sıra CHP içerisinde bazı çevrelerce Türkiye'nin ana muhalefet partisinin bazı illerde seçime girmemesinin kabul edilemez olduğu ifade ediliyor.
HDP ne olacak?
Bu blokta yürütülen müzakerelerin bir diğer cephesinde ise HDP bulunuyor. HDP her fırsatta sık sık müzakerelere kendilerinin de dahil edilmesi gerektiğini, HDP'siz bir ittifak blokunun başarısızlığa mahkum olduğunu duyuruyor. Bu noktada İYİ Parti'nin HDP ile yan yana gelmek istememesi CHP'nin bu yönde bir adım atmasını engelliyor. CHP resmi olarak görüşmese de özellikle İstanbul, İzmir ve Mersin'de HDP ile ittifak yapmanın bu blok için kazançlı olacağını sıkça dile getiriyor. Dolayısıyla ittifak müzakerelerinin bir diğer krizli alanını oluşturan HDP'nin ittifaka dahil edilip edilmemesi meselesinin çözümsüzlüğü de müzakerelerin neticeye kavuşmasını engelliyor.
Önümüzdeki hafta Akşener ve Kılıçdaroğlu heyetler arasındaki görüşmelerin tıkanması sebebiyle bir araya gelecek ve bir anlamda ittifakın kaderini belirleyecek. İki lider arasındaki görüşmeler neticesinde bu krizli alanların tamamının olmasa da bir kısmının çözüme kavuşması bekleniyor. Zira AK Parti ve MHP'nin ittifak yaparak gireceği seçimlerde CHP-İYİ Parti-HDP için ittifak yapmadan seçime girmenin maliyetinin ağır olacağı görülüyor. Bu sebeple bu cephede süregelen krizlerin büyük bir kısmının çözülmese de seçimlere değin üzerlerinin örtülmesi muhtemeldir.
[Sabah, 8 Aralık 2018].