SETA > Yorum |
Rusya Enerji Silahını Kullanabilecek mi

Rusya Enerji Silahını Kullanabilecek mi?

Hava sahasını ihlal eden hangi ülke olursa olsun uygulanacak kuralın, Rus uçağına da uygulanmasıyla başlayan Türkiye ve Rusya arasındaki kriz devam ediyor.

Hava sahasını ihlal eden hangi ülke olursa olsun uygulanacak kuralın, Rus uçağına da uygulanmasıyla baÅŸlayan Türkiye ve Rusya arasındaki kriz devam ediyor. Rusya tarafından yapılan açıklamalar, ekonomik yaptırım olarak adlandırılan paketin açıklanmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Rusya, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik iliÅŸkilerinde Türkiye'nin aleyhine olacağını düÅŸündüÄŸü bazı kararlar aldı. Peki bu kararlar Türkiye için mi yoksa Rusya için mi yaptırım olur, iÅŸte burada soru iÅŸaretleri var.

Çünkü, Rusya ekonomisi AB ülkeleri ve ABD'nin uyguladığı ambargo altında zaten zor bir dönem geçiriyor. Sınır komÅŸusu ve yakın bir ticari iliÅŸkisi olan Türkiye'den gelecek gelirin askıya alınması durumunda, Rus ekonomisi için pek de kolay bir dönem baÅŸlamayacak.

Ayrıca, uluslararası arenada sorunlu bir dönem geçiren Rusya'nın güvenilirliÄŸi de zedelenmiÅŸ durumda. Ulusal ve uluslararası yatırımcının Rusya algısı her geçen gün yara alırken, Rusya Türkiye'den gelen yatırımlardan ve devam eden ticaretten vazgeçebilir mi? Cevap “evet”se, Rusya ekonomisindeki krizin daha da derinleÅŸmesi yakındır.

Tabi bir de, Rusya ve Türkiye denildiÄŸinde ilk akla gelen soru var: Enerjide, yani doÄŸalgazda ne olur? Rusya enerji konusunda bir adım atar mı?

RUSYA DOÄžALGAZI KESEBÄ°LÄ°R MÄ°?

Rusya'nın doÄŸalgazı ihraç ettiÄŸi en büyük ikinci ülkenin Türkiye olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde, enerjide Türkiye'nin Rusya'ya ihtiyacı olduÄŸu kadar Rusya'nın da Türkiye'ye ihtiyacı olduÄŸu açık. Ayrıca Rusya 2014 yılında 492,1 milyar dolar ihracat gerçekleÅŸtirirken bunun yüzde 68'ine denk gelen 334,6 milyar dolarlık kısmını, petrol ve doÄŸalgaz gelirlerinden saÄŸlamıştır.

2015 yılında ise, petrol fiyatlarının düÅŸmesiyle Rusya gelirlerinde ciddi oranda bir azalma gerçekleÅŸti. Böyle bir durumda Rusya, doÄŸalgazda güçlü bir pazar olan Türkiye gibi bir pazarı ve Türkiye üzerinden diÄŸer ülkelere ulaÅŸma fırsatını kaybetmeyi göze alabilir mi? Pek mümkün görünmüyor.

Diyelim ki, Rusya kendi ekonomisine getireceÄŸi büyük maliyeti hiçe saydı. Uluslararası hukuku, sözleÅŸmeleri ve taahhütleri bir kenara bıraktı. Bu durumda doÄŸalgaz vanalarını kapatabilir mi?

Böyle bir ihtimal çok düÅŸük. Zaten krizin ilk gününden beri Rusya enerji konusunda temkinli. Ancak bu ihtimalin düÅŸük olsa bile varlığı, Türkiye'nin enerjide izleyeceÄŸi politikalar için yol gösterici olmalı. Bu kriz gösterdi ki, Türkiye, enerjide yeni alternatifleri hayata geçirmelidir ve kesinlikle enerji arz güvenliÄŸini saÄŸlamak zorundadır.

ENERJÄ° ARZ GÜVENLİĞİ Ä°ÇÄ°N ALTERNATÄ°FLERÄ° KONUÅžMA ZAMANI

Enerji arz güvenliÄŸinde alternatif olarak ilk konuÅŸulması gereken, doÄŸalgaz depolama altyapısının kurulması. DoÄŸalgazın depolanması, ülkeler arasında çıkabilecek sorun, anlaÅŸmazlık veya teknik problemlerden dolayı enerji kesinti ihtimalini ortadan kaldıracak.

Depolamada LNG terminalleri ise büyük önem taşıyor. Marmara EreÄŸli'de bulunan LNG terminalinde BOTAÅž LNG faal durumda ve 5 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor. Ayrıca, özel sektörün ilk LNG terminali de AliaÄŸa'da, kapasitesi ise 6 milyar metreküp.
Hali hazırda 1,8 milyar metreküp doÄŸalgaz depolama imkânı da var. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Katar ziyaretinde imzaladığı enerji anlaÅŸması da, LNG'yi Türkiye'nin enerji arz güvenliÄŸini saÄŸlayacak önemli seçeneklerden birisi haline getiriyor.

Tam da bu sebeple, yeni LNG terminallerinin ve depolama istasyonlarının yapımı için hızlı hareket edilmelidir. Kısa dönemde maliyeti yüksek olsa da, uzun dönemde Türkiye'nin kazanımları çok daha fazla olacaktır. LNG yatırımlarında kamu ve özel sektör iÅŸbirliÄŸi saÄŸlanmalı, özel sektörün LNG ithalatı yapabilmesinin de önü açılmalıdır. Özellikle de, enerji arz güvenliÄŸinde sorun yaÅŸandığı zamanlarda.

LNG alternatifinin yanı sıra, Azerbaycan ve Ä°ran'dan da gaz akışı devam edecek. Ayrıca Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nden transfer edilecek doÄŸalgaz, Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık kaynak ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip. Tüm bu alternatifler göz önünde bulundurulduÄŸunda, Rusya'nın doÄŸalgazı kısma veya kesme hamlesine karşı, Türkiye bu sorunun üstesinden rahatlıkla gelebilir.

Bu yüzden Rusya'nın Türkiye'ye verdiÄŸi doÄŸalgazda herhangi bir yaptırım olasılığının konuÅŸulduÄŸu bu dönem, Türkiye için krizi fırsata çevirme zamanıdır. Türkiye'nin enerji arz güvenliÄŸinde alternatif arayışları, kısa dönemlik bir maliyet getirebilir, ancak Rusya ekonomisi için maliyet daha fazla, üstelik bu maliyet kısa dönemlik deÄŸil.

[Yeni Şafak, 3 Aralık 2015]