SETA > Yorum |

Medya, Reklam, Kültür: Medyatikleşen Toplum ve Tektipleşen Kültür

SETA PANEL Oturum Başkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA Konuşmacılar:     Doç. Dr. Tayfun Atay     A.Ü.D.T.C.F. Öğretim Üyesi     Ahmet Güngören     Antropolog - Yazar Tarih: 26 Nisan 2006 Çarşamba Saat: 18.00 - 20.00 Yer: SETA, Ankara

SETA PANEL

Oturum Başkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA

Konuşmacılar:     Doç. Dr. Tayfun Atay     A.Ü.D.T.C.F. Öğretim Üyesi     Ahmet Güngören     Antropolog - Yazar

Tarih: 26 Nisan 2006 Çarşamba Saat: 18.00 - 20.00

Yer: SETA, Ankara

“Medya, Reklam ve Kültür” Panelinde reklam ve popüler kültür ortamından nasıl bir insan çıkar sorusu irdelenmiş ve tele-vizüel medyanın ürettiği kültürel-toplumsal etkiler incelenmiştir. Bu etkilere maruz kalan insanlık ne ölçüde sağlıklı ve sorumlu bir kimliğe sahip olabilir sorusu, medyanın işleyiş biçimleriyle paralel olarak araştırılmış ve bu konuda atılabilecek olumlu adımlar tartışılmıştır.

Türkiye’de medya ve özellikle televizyon, toplum yaşamında hayli belirleyici bir noktaya gelmiş durumda. Televizyon, kültür endüstrisinin “motoru” olarak topluma bilinç, duygu ve hayal üreten bir işleyişe sahip. İnsanların zihinlerini, hissiyatını ve hayal dünyalarını belirleyen, biçimleyen, ama en önemlisi “bağlayan” bir işleyiş bu. Öte yandan televizyonun işleyişi de “reklam”la bağlı ve sınırlı. Reklamın temel, hatta tek hedefi “tüketim” olduğuna göre, sürecin işleyişi tüketim ekonomisi ve tüketim kültürünün isterleri doğrultusunda şekillenmekte. Bu durumda televizyondan aktarılan duygu, düşünce, hayal, vb. tüm insani dinamiklerin tüketim amaçlı olarak sunulduğu ortada. Bunların “sermaye”ye dönüştürüldüğü bir çark işlemekte.