SETA Irak işgaline dair bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı. Hem Irak siyasetini anlamak hem de Irak ekonomi-politiğine dair derinlikli bir fikir sahibi olmak adına Irak’taki siyasi ve toplumsal aktörlerin yakinen takip edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu inancımızın bir gereği olarak, Irak siyasetini daha derinlikli anlamak adına, doğrudan saha gözlemlerine, mülakatlara, derinlikli araştırmaya ve işgalden bu yana SETA’nın Irak’ı takibine dayanan bu çalışmayı hazırladık.
Irak işgaliyle harekete geçen etnik-mezhepsel fay hatları, Irak’taki siyasi kimlikleri de bu hatlar doğrultusunda ayırdı. Bu sebepten bu çalışmada siyasi aktörler, partiler ve dini yapılar tasnif edilirken Sünni-Şii, Arap-Kürt-Türkmen ayrımına gitmek gerekti. Burada belirleyici olan bizim Irak’ı nasıl tasnif ettiğimizden ziyade Iraklı siyasi aktörlerin kendi kimliklerini hangi çizgilerle ortaya koydukları oldu.
Irak Siyasetini Anlama Kılavuzu sadece Türkiye’de Irak’a dair bir boşluğu doldurmakla kalmayacak. Bu çalışmanın aynı zamanda yakın geçmiş ve gelecekte Irak siyasetinin kaotik unsurlarına dair bir rehber eser vazifesi ifa edeceğini düşünüyoruz.
Yazarlar: Furkan Torlak, Gülşah Neslihan Akkaya, Saliha Ziya, Müjge Küçükkeleş, Zehra Senem Demir