Hendek operasyonları ile yeni bir safhaya geçilen terörle mücadelede özellikle 15 Temmuz sonrasında sınır ötesi askeri harekatlar gerçekleştirilerek terörü kaynağında yok etmeye yönelik yeni bir güvenlik doktrini benimsenmiştir. Türkiye Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı (FKH) ve Irak’ta ise Kararlılık Harekatı ile başladığı sınır ötesi harekat silsilesinde bölge ülkelerindeki yerel hükümetlerle çalışmaya özen göstererek bu bağlamda Suriye Geçici Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile iş birliğine gitmiştir. Söz konusu iş birliği Türkiye’nin terörle mücadelesine katkı sağladığı gibi bölge hükümetlerinin otoritesini de güçlendirmiştir.
Bu kapsamda Türkiye’nin Irak sahasında yürüttüğü askeri harekatlarla birlikte IKBY ve onun askeri unsuru Peşmerge ile iş birliği geliştirmesi PKK’yı stratejik bir çıkmazın içine sokmuş ve Peşmergeyi hedef almak zorunda bırakmıştır. Peşmerge-PKK çatışması adım adım tırmanırken Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) siyasetinin Suriye’deki temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile YPG arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ara buluculuğunda gerçekleşen birlik görüşmeleri de sekteye uğramıştır. PKK Suriye’de ENKS’nin siyasi ofislerine saldırılar tertip etmiş, siyasi temsilcilerini tutuklamıştır. İki taraf arasında Irak’ta başlayan çatışmalar kaçınılmaz olarak Suriye sahasını da etkisi altına almıştır.
Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği askeri harekatlarla birlikte PKK’nın alan hakimiyeti sonlandırılırken söz konusu süreç IKBY için tarihi fırsatlara kapı aralamaktadır. Erbil yönetimi Ankara ile iş birliğini geliştirerek bölgenin terör unsurlarından temizlenme sürecini hızlandırırken PKK’nın aşındırdığı otoritesini de yeniden tahkim edebilir. Irak’a müteakip olarak Suriye’de de PKK varlığı ortadan kaldırılarak Türkiye-IKBY iş birliğinde yeni bir süreç işletilebilir. Ancak IKBY siyasi liderliğinin güçlü bir irade göstermesi ve Peşmergenin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile birlikte daha aktif şekilde PKK’ya karşı askeri harekatlara dahil olması gerekmektedir...
Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..