SETA > Perspektif |
Perspektif Türkiye'de İhracat 2012 Yılı Değerlendirmesi

Perspektif: Türkiye'de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi

"Türkiye'de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi"ne göre, Türkiye'nin dış ticarette yaşadığı eksen genişlemesi ihracata tavan yaptırdı.

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan "Türkiye’de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi '' yayımlandı.

Değerlendirmeye göre, Avrupa Birliği bölgesine gerçekleşen ihracatta 2012 yılında da düşüş görülmesine rağmen, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,1 oranında artış kaydedildi. 2012 yılında 152,6 milyar dolar ile yeni bir rekor kıran ihracat, ekonomik büyümenin lokomotifi oldu. İhracatta meydan gelen artış ve iç talep daralmasıyla birlikte ithalatta gerçekleşen azalış nedeniyle, 2011 yılında yüzde 56 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2012 yılında yüzde 64,5’e yükselerek son üç yılın en yüksek değerine ulaştı.

EN YÜKSEK İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE
2012 yılında ihracatın sektörel dağılımında en önemli paya sanayi sektörünün sahip olduğu görüldü. Sanayi sektörü detaylı incelendiğinde, yüzde 12,55’lik pay ile en yüksek ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti. Otomotiv sektörü ihracatın lokomotif sektörü olma konumunu 2012 yılında da sürdürürken, sanayi sektörü içinde en yüksek ihracat oranına yüzde 10,59’lik payla sahip olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ikinciliği elde etti. Üçüncü sırada ise yüzde 10,24’lük oranla çelik sektörü yer aldı.
İL SAYISI ARTIYOR
SETA’nın değerlendirmesinde il bazında ihracat rakamları da yer alırken, 17 ilde 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiği gözlendi. 2011’de1 milyar dolar barajını aşan 16 ilin arasına 2012’de Şırnak da eklenirken, bu illerin toplam ihracatın yüzde 84’ünü gerçekleştirdiği görüldü. En çok ihracat yapan il ise 61 milyar dolar ile İstanbul oldu.
EKSEN GENİŞLEMESİ İHRACATI ARTIRDI
2012 yılında en çok ihracat yapılan ülke 13 milyar dolar ile Almanya, ikinci en çok ihracat yapılan ülke 10,7 milyar dolar ile Irak ve üçüncü ülke en çok ihracat yapılan ülke ise 8 milyar dolar ile İngiltere oldu. 2012 yılında devam eden Avrupa borç krizine rağmen Türkiye’nin ihracatının yüzde 38,6’sı AB ülkelerine gerçekleşirken, ihracat yapılan ülkelerin çoğunluğunu AB ülkelerinin oluşturduğu gözlendi.
EKSEN KAYMASI DEĞİL, EKSEN GENİŞLEMESİ
SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Karagöl’e göre değişen dengeler sonrasında, Türkiye’de dış politika kararları ekonomi ile uyumlu biçimde uygulanmaya başladı. Hükümet’in Ortadoğu ve Afrika’ya yönelik açılımları, Türkiye’nin bu bölgelerdeki ülkelerle ticari ilişkilerinin gelişmesini sağladı. Bu açılımlar dış ticarette eksen kayması olarak tartışılsa da, esasen bu açılımların dış ticarette ülke çeşitliliğini artırdığı görüldü. Ayrıca, söz konusu çeşitliliği artırmaya yönelik yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve vize muafiyetleri gibi uygulamaların, Türkiye ekonomisinin dış ticaretteki eksen genişlemesine katkı sağladığı belirtilebilir.

Dış ticaretteki eksen genişlemesi ile Irak, Suudi Arabistan ve Mısır yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri en çok ihracat yapılan 10 ülke arasında yer aldı. Ayrıca, Yakın Do.