SETA > Perspektif |
Perspektif Rusya nın Koronavirüs Salgınıyla Mücadelesi

Perspektif: Rusya’nın Koronavirüs Salgınıyla Mücadelesi

Koronavirüs salgını ile mücadelede Kremlin yönetimi hangi tedbirleri aldı? Rusya’nın sağlık sistemi krizi aşabilecek kapasiteye sahip mi? Salgının Rus ekonomisine etkileri nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

Toplam vaka sayısının 1,3 milyonu geçtiği ve dünya çapında 70 binden fazla insanı öldüren yeni tip Koronavirüs (COVID-19) yayılmaya devam ettikçe Rusya da salgının üstesinden gelmek ve ülke içinde yayılmasını önlemek için önlemlerini artırdı.1 7 Nisan itibarıyla resmi rakamlara göre vaka sayısı 7 bin 497’i bulan Rusya’da 58 kişi hayatını kaybederken 494 kişi iyileşerek taburcu oldu.

Ülkedeki ilk vakalar 31 Ocak 2020’de güneyde bulunan Tümen ve güneydoğuda Çita’da ortaya çıkmıştır.2 12 Şubat’ta Çin vatandaşı olan vakalardan ikincisi Çita bölgesinde bulunan hastanede tedavisi tamamlandıktan sonra sınır dışı edilmiştir. 23 Şubat’ta 8 Rus vatandaşı Cruise gemisinde tahliye edilerek Tataristan’ın başkenti Kazan’a getirilmiştir.3 Aralarından 3 kişinin Koronavirüs testi pozitif çıkmış ve on dört gün karantinanın altından pozitif olanlar dahil tamamı taburcu edilmiştir. Ek olarak yurt dışında yaşayan Rus vatandaşlarının da bu süreçte enfekte olduğu bilinmektedir.

2 Mart’ta İtalya’dan dönüş yapan, Moskova ikametli 29 yaşında bir Rus vatandaşında Koronavirüs tespit edilmiştir.4 Bu vaka ülke içerisindeki Rus vatandaşlarında görülen ilk vaka olarak kabul edilmiştir. 16 Mart’ta 3-6 arasında vaka artış ile ilerlemiş ardından vaka sayıları 20-30 civarında seyretmeye başlamıştır. 19 Mart’ta Koronavirüs kaynaklı ilk ölüm bildirilmiştir. 20 Mart’ı müteakip sayılar katlanarak artmaya başlamış, resmi verilere göre 3 Nisan’da günlük artış hızı 600 vakayı bulmuş ve 7 Nisan’da ise 1.100’e ulaşmıştır.5

Vaka sayılarına baktığımızda çoğunluğun merkez federal bölgelerinde bulunduğunu görmekteyiz. Söz konusu bölgeler arasında da Moskova ve Moskova Oblast öne çıkmaktadır. Zira toplam 7 bin 500 vakanın 5 bin 600’ü ve 58 vefatın 39’u bu bölgelerde bulunmaktadır. Bu noktada salgının yayılmasını engellemek için alınan tedbirlerin ağırlıklı olarak bu bölgeleri kapsadığını da belirtmek gerekir..

Küresel bir tehdit oluşturan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) ile mücadele sürecini inceleyen SETA çalışmaları.