SETA > Perspektif |
Perspektif Moody s in Ekonomik Rasyonaliteden Uzak Not Kararı

Perspektif: Moody’s’in Ekonomik Rasyonaliteden Uzak Not Kararı

Not indirim kararının ekonomiye ilk yansımaları nasıl oldu? Moody’s’in not indirim kararının ekonomik temelleri neden zayıf? Türkiye’nin bu aşamadan sonra notu geri kazanmak için atması gereken adımlar nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

Türkiye ekonomisi 15 Temmuz darbe girişimi karşısında güçlü durmasına rağmen kredi derecelen­dirme kuruluşları Türkiye ile ilgili ekonomik rasyonaliteden uzak şekilde değerlendirmede bulunmaya devam ediyorlar. Darbe girişiminin üzerinden henüz bir hafta bile geçmemişken uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin BB+ olan notunu BB’ye düşürmüştü. Moody’s de geçtiği­miz cuma günü benzer bir aceleci tavırla Türkiye’nin notu Baa3’ten Ba1’e düşürdü.

2012’de Fitch’ten yatırım yapılabilir notu alan Türkiye, Moody’s’in 16 Mayıs 2013’te kredi notunu Baa3’e yükseltmesiyle birlikte uzun zamandır beklediği seviyeyi yakalamıştı. Moody’s’in Türkiye’nin notunu tekrar Ba1’e düşürmesi sonrası üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan (Fitch, Moody’s ve S&P) en az ikisi tarafından yatırım yapılabilir seviyede olma özelliğini kaybetmiş oldu.

Muhafazakar olarak adlandırılan bazı uzun vadeli uluslararası yatırım ve finans fonları, bir ülkeye yatırım yaparken en az iki büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartı aramaktadırlar. Bu fonların bir ülkeye yatırım yapmasıyla birlikte hazine daha kolay ve ucuz bir şekilde borçlanabiliyor. Bir ülke yatırım yapılabilir seviyeden kredi notuna sahip olduğunda hem spekülatif amaçlı yatırım yapanların talep ettiği yüksek faiz oranları düşüyor hem de daha uzun vadeli yatırımcı, ülkeye yöneldiğinden dış fonların arzında belli bir artış yaşanıyor..