1982 Anayasası, yapılan geniş çaplı değişikliklere rağmen, sürekli tartışılan bir metin oldu. Bugün “anayasa değişikliği” değil, “yeni bir anayasa” talep ediyor. Bu toplumsal talebe toplumun büyük bir kesimi, bu Anayasa’yla devletin ve toplumun yol alamayacağını düşünüyor ve artık bir uygun olarak Meclis’te grubu bulunan bütün partilerin birlikte oluşturduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu da, yeni bir anayasa yapım sürecini halen yürütüyor. Türkiye’nin anayasal taleplerinin izlediği seyri bir bütün olarak gözleyebilmek amacıyla Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA, 12 Haziran 2011 seçimlerine kadar yürürlüğe girmiş anayasalarla, anayasa değişikliği ve yeni anayasa tekliflerini madde karşılaştırmalı olarak bir araya getirdi ve kitap olarak yayınladı.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Yunus Heper tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasaları ve Anayasa Değişikliği Önerileri (Madde Karşılaştırmalı) adlı kitabın tanıtımı amacıyla SETA, 18 Ocak Çarşamba günü önemli bir panele ev sahipliği yaptı. “Türkiye’nin Anayasa Birikiminden Yeni Anayasaya Doğru” başlıklı panelde, yeni anayasaya yapım süreci önemli isimlerle ele alındı.
SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen olan panelin açılış konuşmasını kitabın yazarlarından Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem yaptı. Ardından da TBMM Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa sürecine dair görüşlerini konuklarla paylaştı. Panelde konuşmacı olarak ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, MHP Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Süleyman Nevzat Korkmaz ve BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş yer aldı.