SETA > Yorum |

2007 Seçimlerine Doğru Medya ve Siyaset

SETA PANEL Oturum BaÅŸkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA KonuÅŸmacılar:     Ragıp Duran     Gazeteci, Galatasaray Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fak. ÖÄŸretim Üyesi     Prof. Dr. Edibe Sözen     AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı     Murat Yetkin     Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Tarih: 5 Nisan 2007 PerÅŸembe Saat: 11.00 - 13.00 Yer: SETA, Ankara

SETA PANEL

Oturum BaÅŸkanı:     Doç. Dr. Talip Küçükcan     SETA

KonuÅŸmacılar:     Ragıp Duran     Gazeteci, Galatasaray Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fak. ÖÄŸretim Üyesi     Prof. Dr. Edibe Sözen     AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı     Murat Yetkin     Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi

Tarih: 5 Nisan 2007 PerÅŸembe Saat: 11.00 - 13.00

Yer: SETA, Ankara

Ä°dealde demokratik tartışma ortamını zenginleÅŸtirmek; doÄŸru, tarafsız ve hızlı bir biçimde kamusal bilgilendirme hizmeti yapmak ve vatandaşın sosyo-politik süreçlere katılımını arttırmak gibi misyonlar yüklenen medya, pratikte siyaset, ekonomi, askerî-sivil bürokrasi ve uluslararası güç merkezleriyle iç içe bir görüntü arz etmektedir. Özellikle II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında kullanılan propaganda tekniklerinin etkisi nedeniyle, medyanın yasama, yürütme ve yargı erklerinden sonra 4. güç haline geldiÄŸi tartışmaları sıkça dile getirilmektedir. 2007 yılında cumhurbaÅŸkanlığı ve milletvekilliÄŸi seçimlerini yapacak olan Türkiye’de de, siyaset gündeminin hareketlenmesi, medya açısından ideal ve reel koÅŸulların çakıştığı noktaların belirginleÅŸmesine ve siyaset-medya arasındaki alanda etik sorunların çoÄŸalmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede SETA (Siyaset, Ekonomi, Toplum AraÅŸtırmaları) Vakfı, Türk medyasının siyasetle iliÅŸkisini güncel ve uluslararası örneklerle karşılaÅŸtırmalı biçimde deÄŸerlendirmek üzere, “2007 Seçimlerine DoÄŸru Medya ve Siyaset” konulu bir panel düzenledi.

Ragıp Duran: Türkiye’de medya eliti faÅŸizmi var! Panel, konuÅŸmacı ve katılımcıların renkli diyaloglarına sahne oldu. Galatasaray Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi ve Libération Gazetesi Türkiye Muhabiri Ragıp Duran, AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Edibe Sözen ile Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in konuÅŸmacı olarak katıldığı panele, Ragıp Duran’ın Türk medyasına yönelttiÄŸi eleÅŸtiriler damgasını vurdu.

Üç Hıncal Uluç ekranda; bir de kendisi, dört! “Türkiye’de bir medyokrasinin; bir medya eliti faÅŸizminin oluÅŸtuÄŸunu” ve “devamlı aynı isimlerin televizyonlarda boy gösterdiÄŸini söyleyen Duran, bu isimler arasında Onur Öymen, Gündüz Aktan ve Sinan Aygün’ü saydı. Medyatik gerçeklik ile hakiki gerçeklik ayrımına deÄŸinen Duran’ın “Bakıyorsunuz üç tane Hıncal Uluç aynı anda ekranda; bir de kendisini sayarsanız, dört” sözleri gülüÅŸmelere yol açtı. EleÅŸtirileri cevaplayan Murat Yetkin ise Duran’ın “Tüm gazeteler birbirinin aynısı” yorumuna katılmadığını belirterek kendisi ve gazetesiyle ilgili olumlu yönleri öne çıkarmaya çalıştı. Yetkin’in “Haber gerçeÄŸin ta kendisi deÄŸildir; biz haberleri estetize ederek veriyoruz” sözlerine Duran’dan “Bu konuda ‘estetize etmek’ tabirini ilk defa duyuyorum; biz buna ‘tahrifat’ diyoruz” tepkisi geldi.

Ankara Temsilcilerinin Atışması Dinleyicilerden Today’s Zaman Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Kerim Balcı, Yetkin’in “Medya ‘negatif katalizör’ rolü oynar; iÅŸler kötüye gitmeye baÅŸladığında bunu hızlandırır. Haberlerin negatif içerik taşıması doÄŸaldır; ‘bugün de BoÄŸaz’da kaza olmadı’ diye haber yapılmaz” sözlerini sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirdi. Kendisini askere yakın durmakla ve Nokta Dergisi’nin yayımladığı Genelkurmay andıcında olumlu bir biçimde yer almakla suçlayan Balcı’ya karşı Yetkin, “negatif katalizör” ifadesini, olumsuzu deÄŸil, aykırı olanı haber yapmak anlamında kullandığını ve Kerim Balcı’nın gazetesi için de cemaat iliÅŸkilerinin baÄŸlayıcı olduÄŸunu ileri sürdü. Panelistlerden Prof. Edibe Sözen ise medya ve etik iliÅŸkisinin toplumsal alanda ortaya çıktığını ve etik konusunun ontolojik bir sorun olduÄŸunu dile getirerek medya, siyaset, etik tartışmalarını felsefî açıdan ele aldı. “Ne yaptığımız kadar ne söylediÄŸimiz de bizi baÄŸlar” diyen Sözen, etik olarak bakıldığında sonuçları itibariyle sözün de bir eylem olduÄŸunu söyledi.

Ragıp Duran Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Fransa’da hukuk öÄŸrenimi gördü. 1978 yılından bu yana Ä°stanbul, Ankara, Londra ve Paris’te Aydınlık, Hürriyet, Cumhuriyet ve Gündem gazetelerinde, AFP’de ve BBC’de gazetecilik yaptı. Halen, Fransa’da yayımlanan Libération gazetesinin Türkiye muhabiri ve Galatasaray Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi’nde ders veriyor. Yirmi yıldır Fransızca ve Ä°ngilizce simültane çeviri yapıyor. Afgan SavaÅŸçıları (1980), Apoletli Medya (1996), Burası Dünya Polis Radyosu! Global Medya EleÅŸtirileri (2001), Gazetecilik ve Habercilik (2003), Medya Etik ve Hukuk (2003) ve Radyo ve Radyoculuk (2003) yayımlanan kitapları arasında. Ayrıca, Biz Devrimi Çok SevmiÅŸtik (Daniel-Cohn-Bendit, 1986) ve Anneme Reklamcı OlduÄŸumu Söylemeyin (Jacques Séguéla, 1987) adlı çevirileri de yayımlandı. Prof. Dr. Edibe Sözen 1982 yılında Marmara Üniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1984 yılında, Ä°stanbul Üniversitesi Ä°ktisat Fakültesi Sosyal Yapı ve Sosyal DeÄŸiÅŸme Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. 1989 yılında yine aynı bölümde "Toplumsal Yapı, DeÄŸiÅŸme ve Toplumsal Kimlik" baÅŸlıklı teziyle, doktora unvanını aldı. 1991-1993 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Communications Art bölümünde Honorary Fellow statüsüyle "Sosyal Temsiller Teorisi" ve "Ä°nsan Ä°letiÅŸimi" konularında çalıştı. 1994 yılında uygulamalı sosyoloji doçenti bilahare de profesör oldu. 1985'ten günümüze Ä°stanbul Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi'nde öÄŸretim üyesi olarak görevini sürdürdü. Bir ara Zaman gazetesinde köÅŸe yazarlığı yaptı. 16 Kasım 2006 tarihinde yapılan AK Parti 2. OlaÄŸan Kongresi sonrası AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcılığı’na seçildi. Eserleri arasında Medyatik Hafıza (1997), Demir Kafes’ten PlastiÄŸe Kimliklerimiz (2000), Söylem (2000) ve Kertenkele Mantığı (2004) bulunuyor. Murat Yetkin ODTÜ Makine MühendisliÄŸi Bölümü’nden mezun oldu. 1981 yılından beri, Haftalık Arayış Dergisi, BBC Ankara Bürosu, AFP Ankara Bürosu’nda gazetecilik yapan Yetkin, DW Türkiye MuhabirliÄŸi, Turkish Daily News Diplomasi ve Savunma EditörlüÄŸü, Kanal D Ankara Haber MüdürlüÄŸü, NTV Ankara TemsilciliÄŸi, Sabah Gazetesi Ankara TemsilciliÄŸi görevlerinde bulundu. Åžubat 2001’den bu yana Radikal Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi. AteÅŸ Hattında Aktif Politika: OrtadoÄŸu, Balkanlar, Kafkaslar Üçgeninde Türkiye (1992), AB Bekleme Odasındaki Türkiye (2002), Tezkere: Irak Krizinin Gerçek Hikayesi (2004), Kürt Kapanı- Åžam’dan Ä°mralı’ya Öcalan (2004) isimli kitapları yayımlandı.

Panelin Basında Yansımaları:

http://www.sandik.org/index.php?haberid=9829  http://yenisafak.com.tr/gundem/default.aspx?t=08.04.2007&i=39378