SETA > Strateji Araştırmaları |
Perspektif Afet Dönemlerinde Barınma İhtiyacına Yanıt Olarak GSB Yurtları Modeli

Perspektif: Afet Dönemlerinde Barınma İhtiyacına Yanıt Olarak GSB Yurtları Modeli

Dünyada afetzedelerin barınma sorunu nasıl çözülmektedir? GSB yurtları ve acil durumlarda barınma işlevinde koronavirüs salgını dönemi tecrübesi nasıl okunmalıdır? 6 ve 20 Şubat depremlerinin sonrasında afetzedeler için GSB yurtlarının katkısı ne düzeyde olacaktır?

Paylaş
Dosyayı İndir

6 Şubat 2023’te 7,7 büyüklüğünde Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinin Sofalaca köyü merkezli ve aynı gün öğleden sonra 7,6 büyüklüğünde Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesi merkezli iki deprem gerçekleşirken Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki on bir ilde yıkıma neden olan “asrın felaketi” yaşanmıştır. Arama kurtarma ve enkaz çalışmaları bölgede devam ederken 20 Şubat 2023’te 6,4 büyüklüğünde Hatay’ın Samandağ ilçesinin Büyükçat köyü merkezli gerçekleşen üçüncü deprem ise iki depremde yıkılmayan binaların da yıkılmasına neden olmuştur. Bu süreçte arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerinin yanı sıra bölgede kalanlar için geçici barınma merkezleri oluşturulmakta ve düzenli yardımlar ulaştırılmaktadır.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) açıklamasına göre 27 Şubat itibarıyla 44 bin 374 vatandaşımız vefat etmiş, 1 milyon 914 bin 292 vatandaşımıza ise çadır, konteyner, otel, Gençlik ve Spor Bakanlığının (GSB) yurtları, Milli Eğitim Bakanlığının tesisleri, kamu misafirhaneleri ve diğer tesislerde barınma hizmeti sunulmaktadır. 6 Şubat depremleri üzerine depremden etkilenen on bir ili kapsamak üzere cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen ve TBMM tarafından onaylanan olağanüstü hal (OHAL) kararı ile GSB yurtları son derece önemli bir acil durum işlevi üstlenmiştir. 81 ildeki yurtlar depremzedelerin barınma, beslenme, tedavi, rehabilitasyon ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere tahsis edilmiştir. 22 Şubat itibarıyla 200 bin depremzede için yer ayrılırken 160 bin kişinin yerleştirilmesi tamamlanmıştır…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..