SETA > Dijital Medya |
Kriter'in Şubat Sayısı Çıktı Joe Biden Toparlayabilir mi

Kriter'in Şubat Sayısı Çıktı: Joe Biden Toparlayabilir mi?

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 54. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 54. sayısı çıktı.

Küresel ve ulusal siyaset oldukça hareketli. Koronavirüsle mücadelenin yanında ABD’de Biden’ın başkanlık koltuğuna oturması, Almanya’da Merkel sonrası dönemin parametrelerinin ortaya çıkması gibi konular küresel gündemin ana başlıkları. İçeride ise reform gündemi, hızlanan aşı süreci, ittifakların yeniden şekillenmesi ve CHP’deki ayrılıklar gibi hususlar gündemi belirliyor. Bir de devletlerin ötesinde ve hatta kendilerini devletlerin üzerinde konumlandıran sosyal medya şirketlerinin insanların mahremiyetlerini hiçe sayan yeni uygulamaları var. Bütün bu gündem maddelerini Kriter’in elinizdeki nüshasında detaylı bir şekilde ele aldık.

ABD’de Biden hızlı bir şekilde ekibini kurmaya başladı. Dikkat çeken tercihler yapan Biden’ın Ortadoğu politikası ve özellikle İran ile nasıl bir ilişki kuracağı merakla bekleniyor. Hakan Çopur ve Atilla Yayla, Kongre baskınını ve sonrasını ele alırlarken, Talha Köse, Hakkı Uygur, Bingül Satıoğlu ve Bülent Yavuz Biden dönemine dair tahminlerde bulundular. ABD’de yeni dönemin çerçevesini ise Prof. Dr. Tuncay Kardaş’la konuştuk.

Sosyal medya şirketleri son dönemde seçim süreçlerine müdahaleden, Trump’ın hesabını kapatmaya, kişisel verileri kaydetmeleri ve bunları kar amacıyla kullanmalarından, ulus devletlerin güvenlik kaygılarını hiçe saymalarına kadar çokça tartışılıyorlar. Dosyamızda bu meseleyi enine boyuna tartıştık. Merve Seren konunun istihbaratla ilişkisini, Tarık Dağlı sosyal medya şirketlerinin hegemon yaklaşımını, Metin Erol alternatif sosyal medya arayışlarını, Deniz İstikbal ekonomik boyutunu ve Sefa Şengül güvenlik tarafını kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç siyasetteki hamleleri şaşırtmaya devam ediyor. Reformlarla birlikte düşünüldüğünde Erdoğan’ın kurduğu yeni oyunu Talip Küçükcan ve Hüseyin Alptekin değerlendirdi. CHP’de ise yaprak dökümü devam edecek gibi görünüyor. Radikalleşen söylemi Murat Çiçek ve Mustafa Şen, İYİ Parti’nin yükü olarak CHP’yi Fadime Özkan yazdı. Zeynel Yaman ise ülkemizdeki başörtüsü karşıtlığının arkeolojisini, 28 Şubat sürecine de atıf yaparak irdeledi. Belkıs Kılıçkaya ise yazısında CHP ile Fransa’daki Macron zihniyetini karşılaştırdı.

Ali Aslan küresel sistemin içinde bulunduğu krizi analiz etti. Avni Özgürel Türk dış politikasının dinamiklerini ele aldı. Sibel Düz savunma sanayiindeki son gelişmeleri anlattı. Zafer Meşe ise Türk-Alman ilişkilerini ve Merkel sonrası Almanya’yı yorumladı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasının ardından çıkan olayları ve ortaya çıkan yakışıksız görüntüleri Abdurrahman Babacan üniversitenin tarihi ile beraber ele aldı.

İki önemli değere veda ettik bu ay. Nur Vergin’i Asım Öz, Yavuz Bahadıroğlu’nu ise Mehmet Akif Memmi hatırlattı. Mekanları cennet olsun.

.


Etiketler »