SETA > Yorum |
PKK Ve DEAŞ Arasındaki Silah Ve Petrol Alışverişi

PKK Ve DEAŞ Arasındaki Silah Ve Petrol Alışverişi

Ülkelerine dönemeyen ancak savaşma ve bomba yapma kabiliyeti yüksek DEAŞ'lı teröristler, PYD/PKK tarafından değerlendiriliyor.

Ülkelerine dönemeyen ancak savaşma ve bomba yapma kabiliyeti yüksek DEAŞ'lı teröristler, PYD/PKK tarafından değerlendiriliyor.

PYD/PKK, kendine çalışacak DEAŞ'lılara isimlerini terörist listesinden çıkarmayı taahhüt ediyor.

Amerikan Nation dergisinin 9 Şubat 2017 tarihinde basına yansıyan raporuna göre, PYD/YPG, Suriye'nin kuzeyinde savaş suçu işliyor ve kontrol altında tuttuğu bölgelerde on binlerce Arap ve Kürt sivili sürgüne zorluyor.

Raporda, YPG'nin bölgede DEAŞ ile çatışmadığı, aksine çatışan grupları engelleyen bir hareket tarzı izlediğine dair bilgiler dikkati çekiyor.

"PKK/PYD saflarına katılırsanız, bunlardan temizleneceksiniz"

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş, PYD/PKK'nın pragmatist bir terör örgütü olduğuna işaret ederek alan kazanmak için DEAŞ'la da diğer terör örgütleriyle de ABD ve Rusya ile de işbirliği yapan bir örgüt olduğunu söyledi.

Yabancı savaşçıların ülkelerine geri dönmesindeki zorluklar bahane edilerek DEAŞ kimliğinin temizlenmesine yönelik PYD/PKK'nın imkan açtığını dile getiren Miş, PKK'nın "Siz, kendi kaynak ülkenize dönemeyeceksiniz. Döndüğünüzde üstünüzde bir terör yaftası var. PYD/PKK saflarına katılırsanız bunlardan temizleneceksiniz." vaadinde bulunduğunu belirtti.

Miş, batı ülkelerinden gelen DEAŞ'lıların yoğun bir şekilde PYD/PKK'ya katıldığını dile getirdi.

DEAŞ'ın içerisinde silah teknolojilerinde, bomba yapım alanlarında uzmanlaşmış kişilerin PYD/PKK tarafından istihdam edildiğini kaydeden Miş, "PYD/PKK'nın Suriye'de kendisine alan açmak için hem DEAŞ ile hem diğer terör örgütleriyle işbirliğine gittiği biliniyor. ABD de buna göz yumuyor." diye konuştu.

"İki terör örgütü arasındaki silah ve petrol alışverişi"

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, Suriye'de muhaliflerin ele geçirdiği toprakları DEAŞ'ın saldırılarla aldığını, Amerikan hava saldırısıyla PKK'lıların DEAŞ'ın topraklarını devraldığını, böyle bir döngü yaşandığını aktardı.

İki terör örgütü arasında Rakka'da ve son olarak da Afrin'deki işbirliğine dikkati çeken Yeşiltaş, "Silah, petrol alışverişinin fazlaca bu iki terör örgütü arasında yapıldığını biliyoruz." dedi.

Ülkelerine geri dönen yabancı savaşçıların Avrupa için büyük bir tehdit olduğunun altını çizen Yeşiltaş, "Avrupa'ya mülteci kılığında çok fazla giriş olabilir. PKK'nın insan kaçakçılığı konusunda çok ciddi bir tarihi var. Suriye savaşında da bunu yaptı. PKK'nın bu konuda ciddi bir ağı var ve buradan ciddi bir para kazanıyor. Sadece İran sınırından İstanbul'a getirilmeleri için kişi başı 350 dolar alınmış. Dolayısıyla PKK terör örgütüne, terörün finansmanı bağlamında yardım olarak gidiyor." yorumunu yaptı.

"Terör örgütü Afrin'de kaybettikçe, diğer bölgelerde sertleşecek"

Amerika ve Avrupa'nın, PKK'nın bu durumunu görmezden geldiğini kaydeden Yeşiltaş, bu ülkeler açısından bunun ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

Amerika ve Avrupa ülkelerinin PYD/PKK'yı söylemsel bir koruma altına aldıklarını belirten Yeşiltaş, Afrin operasyonun bu iki dinamiğe de doğrudan tesir ettiğini belirtti. Yeşiltaş, "Operasyondaki kritik eşik, Türkiye'nin Afrin'de başarılı olması olacak. Bu Amerika'nın PKK'yla, Suriye'nin kuzey doğusundaki işbirliği ve angajman siyasetini etkileyebilir. Türk-Amerikan ilişkilerinde sürpriz bir şekilde yeniden normalleşme sağlanabilir." dedi.

Terör örgütünün Afrin'de kaybettikçe, diğer bölgelerde sertleşmeye başlayacağına dikkat çeken Yeşiltaş, Kilis'e, Reyhanlı'ya son günlerde atılan roketatarların, bunun işareti olduğunu kaydetti.

[AA, 2 Åžubat 2018]

 
Etiketler »