SETA > Yorum |
Mısır'da Seçimler ve İhvan'ın Geleceği

Mısır'da Seçimler ve İhvan'ın Geleceği

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındayeni yönetim, Mısır'ın istikrarı için İhvan'ı ve Selefileri oyunun içinde tutacak bir formül bulmak zorunda.

Mayıs sonuna doğru Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Her seçim yeni, taze bir soluktur demokrasilerde. Ancak bugün Mısır, Tahrir'in özgürlük havasında seçimlere gitmiyor.
İdam kararlarının ve İhvan'a yönelik cadı avının eşliğinde kapalı devre seçimlere tanık olacağız. Bu seçimler de demokrasiye geçişi mümkün kılamayacak.

Mübarek rejimi Tahrir devrimi ile alaşağı edildiğinde demokratik yeni Mısır'ın hayali kurulmuştu. Kadim bir medeniyet beşiği olan Mısır, Arap dünyasının da kalbiydi.Mısır, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı demokrasiye taşıyacak dalganın sahibi bir modele dönebilirdi.

Ancak umulan olmadı. Cumhurbaşkanı Mursi, 3 Temmuz 2013'te kitlesel gösteriler eşliğinde bir darbe ile devrildi. Muhalefeti entegre edemeyen ve kendi getirdiği Abdülfettah Sisi'nin oyununu göremeyen Mursi şimdi demir parmaklıklar arkasında...

MISIR'IN KAYBI NEDİR?

Mursi yönetiminin devrilmesiyle neler kaybedildi? S. Arabistan'ın ve diğer Körfez ülkelerinin darbeye verdiği destekle demokratik İslam deneyiminin önü kapatıldı. Bölgedeki statükocu, otoriter devletler mühlet kazandı. En azından başka bir bahara kadar...

Mısır liberal görünümlü yeni bir otoriterliğe sürüklendi. İslamcı hareketlerin dönüşümüne örnek olacak İhvan, terörist ilan edildi. Binlerce darbe karşıtı, İhvan bağlısı gösterilerde öldürüldü, 16 bin kişi tutuklandı ve lider tabakanın neredeyse tamamı içeride.

Lider kadronun geriye kalanı Londra, İstanbul ve Doha'ya sığınmış durumda. Minye Ceza Mahkemesi önce 528 daha sonra 683 İhvan üyesi hakkında idam cezası verdi. Bu baskı, İhvan'ın 1954'te Cemal Abdül Nasır döneminde gördüğünden daha ötede... Darbe yönetimi darbe karşıtı diğer hareketleri de bastırdı. 6 Nisan Hareketinin önde gelenleri de tutuklandı.

Böylesi baskıcı bir ortamda Sisi kolaylıkla yeni cumhurbaşkanı seçilecek. Bu seçimin normalleşme getirmesi beklenebilir mi? İhvan'ın Mısır siyasal sistemine entegre edilmesi umulabilir mi?
Kısa vadede mümkün görünmüyor. Zira Sisi'nin seçim vaatlerinden birisi de İhvan'ı tümüyle yok etmek. Sisi'ye göre Mısır halkı İhvan'ın siyasi ve ideolojik olarak ortadan kaldırılmasını istiyor. En azından kısa vadede iktidarını pekiştirene kadar Sisi'nin demir yumruğunun İhvan üzerinde olacağı kuşku götürmez.

İhvan ne yapacak? Öncelikli hedef, teşkilatın hiyerarşisini korumak ve terörize olmasını engellemek. Tahrir'in devrim ruhunu canlandırarak darbe karşıtı bir cephe oluşturmak da diğer hedef. Ancak henüz seküler grupları ikna edebilmiş değil.

İhvan, özeleştiri ve samimiyet testinden geçmekte... İhvan'ın asıl sıkıntı yaşadığı grupların başında Selefi Nur Partisi geliyor.

SELEFİLERİN ÇIKMAZI

Mısır Selefi Dava hareketinin siyasi kolu olan Nur Partisi, Sisi'nin darbesine destek vererek İhvan'dan boşalacak yeri dolduracağını hesap etmişti.

Nur Partisi Adeviye meydanında yapılan katliama rağmen darbeye destek vermekten geri durmadı ve şimdi de Sisi'nin cumhurbaşkanlığını destekleyeceklerini açıkladı.

Darbeye destek vererek Nur partisi, İhvan'ın kaderinden kurtulduğu kanaatinde. Halbuki Mısır'ın yeni anayasasının 74. maddesi dini temelli parti kurulmasını yasaklıyor.

Abdül-Rahman Yusuf ve Mustafa Haşim'e göre 3 Temmuz sonrası İslamcı aleyhtarı havada Nur Partisi kolaylıkla, seküler kesimlerin yeni düşmanı olabilir. Ayrıca, Nur partisinin diğer İslamcı grupların da nefretini kazandığı malum.

Selefiler kendi içinde bölünürken siyaset dışı kalma isteği tekrardan canlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındayeni yönetim, Mısır'ın istikrarı için İhvan'ı ve Sel