Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸbakanlıkta üçüncü ayına girmek üzere. Seçmen ve kamuoyu nezdinde DavutoÄŸlu'nun baÅŸbakanlık algısı oluÅŸmaya baÅŸladı.
Seçimlerde liderlerin kamuoyu tarafından algılanma biçiminin seçim sonuçlarına etkisi olduÄŸu biliniyor. Bu sebeple DavutoÄŸlu ile ilgili algıların hangi yönde geliÅŸtiÄŸini anlamak önemli.
Lider ile ilgili algılar genellikle birden fazla boyutta gerçekleÅŸir. Ä°lk boyut, liderin kiÅŸilik özellikleri ile ilgilidir.
Ä°kinci boyut, yönetme ÅŸekli ve becerisi üzerinden olur. Üçüncü boyut, liderin ideolojisi ve siyasal pozisyonları üzerinden gerçekleÅŸir.
Dördüncü boyutta ise, liderin siyasal dünyadaki baÅŸarı olasılığı deÄŸerlendirilir.
Seçmen açısından liderlerde aranan önemli kiÅŸilik özellikleri duygusal açıdan sevilebilir olmak, güvenilir bulunmak ve söz söylemeyi yani konuÅŸmayı bilmektir. DavutoÄŸlu muhatabında duygusal karşılık oluÅŸturabilen biri. Sakin ama tutkusunu iletebiliyor. Güler yüzlü olarak algılanıyor. Ä°liÅŸkileri ve yaÅŸantıları hikayeleÅŸtirerek anlatabiliyor. Bu özellikler onunla seçmen arasında duygusal baÄŸ kurabilme potansiyeli oluÅŸturuyor. Siyasette en önemli meselelerden biri liderin güvenilir ve dürüst olarak algılanıp algılanmadığı meselesidir.
Hayatın birçok alanında güven insan iliÅŸkilerinin temeli olmaya devam ettiÄŸi gibi siyasi alanda da temel olmaya devam ediyor.
DavutoÄŸlu bu açıdan avantajlı. Güvenilir ve dürüst biri olarak algılanıyor.
Söz söyleme, mantık zinciri kurabilme, açıklayıcı bir çerçeve çizebilme, mesajları sistemleÅŸtirip sadeleÅŸtirerek iletebilme siyasette gerekli özellikler. Bu açıdan DavutoÄŸlu ile ilgili hem pozitif hem de negatif algılar var.
DavutoÄŸlu'nun zeki olduÄŸu, sistematik konuÅŸtuÄŸu, salon konuÅŸmalarını iyi yaptığı, miting konuÅŸmalarında ise büyük bir hatip olmamakla birlikte, makul düzeyde konuÅŸabildiÄŸi ortak olumlu kanaatler. Uzun, fazla teorik ve üniversite hocası gibi konuÅŸtuÄŸuna yönelik çekinceli deÄŸerlendirmeler de var.
Birçok kiÅŸi DavutoÄŸlu'nu söz ile eylem arasındaki dengeyi ne kadar götürebileceÄŸini izleyerek anlamaya çalışıyor.
Liderler hakkında yönetme ÅŸekli ve becerisi açısından da algılar oluÅŸuyor. Lider kararları nasıl ve kimlerle beraber alıyor sorusu temel sorulardan biri.
Danışmanlarını nasıl seçtiÄŸinden onlarla nasıl bir iliÅŸki kurduÄŸuna, kiÅŸilerle mi kurumlarla mı daha çok çalıştığına kadar bir dizi deÄŸerlendirme ölçütü var. Bu açıdan bakıldığında DavutoÄŸlu için algılar henüz netleÅŸmedi. Yönetim açısından netleÅŸen DavutoÄŸlu algısı ise, çalışkan ve enerjik olduÄŸu yönünde. Kriz yönetimi açısından netleÅŸen algı kamuoyunu bilgilendiren, aktörlerle temas kurabilen biri olduÄŸu ÅŸeklinde.
Fakat krizlere nasıl tepki verdiÄŸine dair algı henüz netleÅŸmedi.
Üçüncü unsura yani liderin siyasal ideolojisine ve siyasal pozisyonlarına geçelim.
DavutoÄŸlu'nun entelektüel boyutu geliÅŸmiÅŸ bir dindarlığı olduÄŸu açık. Siyasal bilinci olan bir Müslüman refleksine sahip. Devlet mefhumuna inanan ve devlet kodlarına sahip bir tarafı da var. Medeniyet bakış açısıyla, farklı etnik toplulukları kucaklayabilecek bir yaklaşımı var. Türkmen kökenli ama Kürt kimliÄŸi ile sorunlu deÄŸil. Kürtler veya Aleviler için söyledikleri hem inandırıcı bulundu hem de diÄŸer tarafları rahatsız etmedi. Türkiye siyasetinde toplumun sosyolojisinden dolayı en avantajlı pozisyon, Türk kökenli olup, Kürt ve Alevi karşıtı olarak algılanmamaktır. DavutoÄŸlu bu özelliklere sahip.
Lider algısının oluÅŸumunda dördüncü boyut ise, siyasal yaÅŸamda baÅŸarı meselesidir. DavutoÄŸlu'nun gerçek siyasal baÅŸarısı 2015 Haziran seçimlerinde belirli olacak. Åžu ana kadar kamuoyu yoklamaları, ErdoÄŸan'ın mirasının korunduÄŸunu gösteriyor.
DavutoÄŸlu'nun oyları aynı düzeyde tutabilmesi ÅŸimdilik bir baÅŸarı olarak deÄŸerlendirilebilir.
Sonuç olarak, baÅŸbakanlığının ikinci ayından sonra DavutoÄŸlu algısı genel olarak pozitif yönde geliÅŸiyor.
[Sabah Perspektif, 22 Kasım 2014]