[Takvim, 5 Ekim 2018]
Tek Umudu İttifakın Dağılması Olanlar
Gündemde iki sıcak konu var; af ve yerel seçimlerde ittifak meselesi. Cumhur İttifakı'nın iki mensubu olan AK Parti ve MHP bu konularda farklı düşünüyorlar..
Paylaş
GÜNDEMDE iki sıcak konu var; af ve yerel seçimlerde ittifak meselesi. Cumhur İttifakı'nın iki mensubu olan AK Parti ve MHP bu konularda farklı düşünüyorlar.
MHP 24 Haziran seçimlerinden önce af konusunu gündeme getirdi.
Konuyu seçimden sonra yeni oluşacak parlamentonun gündemine getirmeyi seçmenine vaat etti. Seçimden sonrada beklenildiği gibi af konusunu tekrar dillendirdi. Nihayetinde, MHP teknik olarak af değil fakat ceza sürelerinde indirim getirecek bir kanun teklifini meclise sundu.
AK Parti ve MHP bir süredir seçimleri de kapsayacak şekilde Cumhur İttifakı çatısı altında birlikte hareket ettikleri için MHP'nin af teklifinde gözler AK Parti'ye çevrildi.
AK Parti her ne kadar müttefiklik ilişkisini zedelememek, müttefikinin getirdiği bir teklifi geri çevirmemek için gayret etse de af konusuna pek sıcak bakmıyor. AK Parti'nin tutumunu Cumhurbaşkanı Erdoğan en yetkili ağız olarak açık seçik ortaya koydu. Devletin, kendisine karşı işlenen suçları belki affedebileceğini ancak şahıslara karşı işlenmiş suçları affedemeyeceğini açıkladı.
Hal böyle olunca kapıyı net bir şekilde kapamasa da MHP'nin teklifine pek sıcak bakmadığı anlaşılıyor.
Bir diğer mesele ise yerel seçimlerde ittifak. 24 Haziran'da olduğu gibi yerel seçimlerde de iki partinin seçim ittifakı yapması bir süredir konuşuluyordu. Devlet Bahçeli burada da erken davrandı ve Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde de devam etmesinin faydalı olacağını söyledi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ve teröre destek oldukları gerekçesiyle kayyum atanmış olan belediyelerde Cumhur İttifakı'na mensup partilerin seçimi kazanmasının önemli olduğunu belirtti. Bahçeli'ye göre eğer böyle olursa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kurumsallaşması daha rahat ve sorunsuz olacak.
AK Parti de şüphesiz yerel seçimlerde MHP'nin desteğini ister ama bunun bedeli ne olacak?
Ortada genel seçimlerde olduğu gibi ittifaka izin veren yasal bir çerçeve yok. İttifakın tek yolu, partilerden birisinin bazı seçim bölgelerinde aday çıkartmayıp diğerinin adayını desteklemesi. Örneğin MHP lideri Bahçeli şimdiden İstanbul'da aday çıkartmayıp AK Parti'nin adayını destekleyeceklerini açıkladı bile. Buna karşılık özellikle güney illerinde aynı tutumu AK Parti'den bekliyor. Ancak her iki seçmenden birinin oyunu almış olan AK Parti, Türkiye'nin en iddialı partisi olarak her seçim bölgesinde aday çıkartmak istediğini yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından açıkladı. İki parti de ittifak yapmak istemelerine rağmen bu şartlarda ortada ciddi teknik sorunların olduğu görülüyor.
Siyasetin işi ise şüphesiz bu sorunları çözmek! Ancak henüz ortada netleşmiş bir çerçeve yok.
Her iki tartışmanın da nasıl neticeleneceğini hep beraber bekleyip göreceğiz. Herkes bir konuda hem fikir; af veya yerel seçimde ittifak meselesi nasıl neticelenirse neticelensin AK Parti ve MHP'nin siyasi ittifakı devam edecek.
Ama bir kesim var ki pek heyecanlı.
Etekleri zil çalarak bekliyorlar. "Ah keşke" diyorlar, "ah keşke AK Parti ile MHP bir kavga etse, birbirlerine düşeler..."
Soru şu; Cumhur İttifakı tabanda kurulmuş bir ittifak olduğu için kolay kolay yıkılmaz. Ama diyelim ki yıkıldı; Cumhur İttifakı yıkılınca siz seçim kazanabilecek misiniz?.
Etiketler »
İlgili Yazılar