Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA ) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "Dünyada eylül ayının fırtınalı geçeceği beklentisi hakim. Bu anlamda geçen ay uluslararası beklentilerin altında gerçekleşen faiz artırımı, bu ayla birlikte yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Söz konusu artış yeni sermaye akımlarını çekmese bile mevcut sermayenin ülkeden çıkmasını engelleyecektir" dedi. Karagöl, Merkez Bankasının, ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak amacıyla borç verme faiz oranını yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Merkez Bankasının eylül ayı itibariyle ABD Merkez Bankasından (FED) gelecek olumsuz sinyaller nedeniyle tedbir amaçlı bir karar aldığını kaydeden Karagöl, "Merkez Bankası borç verme faiz oranını yükselterek, gelişmekte olan ülkelere yönelen sermayedeki azalmaya tedbir aldı" diye konuştu. Karagöl, bankanın tedbir açısından doğru bir karar aldığına işaret ederek, ağustos ayında alınan bu kararla, eylül ayına hazırlıklı girildiğini söyledi.
Karagöl, söz konusu kararla Merkez Bankasının bağımsızlığına yönelik tartışmalara da son verdiğini ifade etti.
KARAR MEVCUT SERMAYENİN ÇIKMASINI ENGELLEYECEK
Karagöl, mayıs ayından itibaren küresel bir belirsizlik yaşandığına ve sermaye akımlarında zayıflama olduğuna dikkati çekerek, "Dünyada eylül ayının fırtınalı geçeceği beklentisi hakim. Bu anlamda geçen ay uluslararası beklentilerin altında gerçekleşen faiz artırımı, bu ayla birlikte yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Söz konusu artış yeni sermaye akımlarını çekmese bile mevcut sermayenin ülkeden çıkmasını engelleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
FED kararlarının gelişmekte olan ülkeleri zorlayacağının altını çizen Karagöl, alınan kararla risklerin de minimize edildiğini vurguladı.