FERHAT PİRİNÇÇİ Kriter Dergisi Genel Yayın Koordinatörü
Kriter'in Kasım Sayısı Çıktı: Cumhuriyetimizin 100. Yılı | Zafer, Değişim, Yükseliş
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 84. sayısı raflarda yerini aldı.
Paylaş
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 84. sayısı çıktı.
21. yüzyılda, dünyanın gözü önünde masum siviller ve çocuklar katlediliyor. İsrail’in yıllardır süren işgali, şiddetini artırarak devam ediyor. HAMAS’ın 7 Ekim’de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonundan sonra tüm sınırlar aşıldı, savaş kuralları hiçe sayıldı. Yaşanan saldırının muhtemel sonuçlarını ve bundan sonra olabilecekleri Ferhat Pirinççi, bölgesel ve küresel etkilerini de Muhittin Ataman yorumladı. Gökhan Çınkara İsrail’in bir iç siyasi değerlendirmesini yaparken; Mustafa Yetim, giderek zorlaşan savaş senaryolarında Hizbullah’ın pozisyonunu, Mustafa Caner ise İran’ın bölgesel aktör olarak meseleye yaklaşımını aktardı. Yücel Acer, yaşanan insanlık suçunun uluslararası hukuktaki ceza karşılıklarını vurgulayarak, ortadaki hukuksuzluğu ortaya koydu. Gazze’nin insani boyutunu uluslararası yardımlar üzerinden ele alan Erman Akıllı, yazısında Türkiye’nin çabalarına da değindi.
2023’ün 29 Ekim’i aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılını ifade ediyor. 100 yıllık birikime binaen, uluslararası sistemde Türkiye’nin konumunu Kemal İnat, yüz yıllık ittifak politikalarını Rıfat Öncel, Türk savunma sanayiinin gelişimini Merve Seren, terörle mücadele yıllarını da Murat Aslan yazdı. Fırat Purtaş, Türk birliğinin en somut şekli olan Türk Devletleri Teşkilatı üzerinden Pantürkizm tanımlamasını yeniden yorumlarken, geçmişten geleceğe 100 yıllık Türk-Rus ilişkilerini Mehmet A. Kancı, Türkiye-ABD ilişkisini Aylin Ünver Noi, Türkiye’nin Balkanlar politikasını Mehmet U. Ekinci masaya yatırdı.
Dış politikadan iç siyasete geçişte yeni yüzyıl siyasetini Nebi Miş, muhalefetin serüvenini Hamit E. Beriş kaleme aldı. Yeni yüzyıla niçin bir yeni anayasa gerektiğinin çerçevesini Serdar Gülener çizerken, Cumhuriyet döneminde seçimlerin değişen anlamına Baki Laleoğlu, Batıcı elitler yoluyla zorla sokulduğumuz anayasal vesayete ise Murat Yılmaz odaklandı. Dünden bugüne Türkiye’nin 100 yıllık çevre tarihini Tuğrul Çamaş, belediyeciliğini ise Cenay Babaoğlu inceledi.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun dileklerimizle gelecek sayıda görüşmek üzere…
Etiketler »
İlgili Yazılar