SETA > Duyurular |
Kriter'in Temmuz Sayısı Çıktı Unutmadık Unutmayacağız Unutturmayacağız

Kriter'in Temmuz Sayısı Çıktı: Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 70. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 70. sayısı çıktı.

Bu sayımızda dört dosya ile karşınızdayız. AK Parti’nin yirmi birinci, 15 Temmuz darbe girişiminin ise altıncı yıldönümü. Dış politikada Yunanistan’ın maksimalist politikaları ve Suriye’ye olası bir operasyon ana gündem maddeleri. İç ve dış siyasette bu yoğun gündemde söyleşi konuğumuz her iki alanda yetkili ve yetkin bir isim olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay. Sayın Oktay ile 15 Temmuz sonrası dönemde Türkiye’nin geçirdiği dönüşümden, dış politika gelişmelerine kadar kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik.

İlk dosyamız 14 Ağustos’ta kuruluşunun 21. yılını kutlayacak olan AK Parti. 20 yıldır iktidarda kalmayı başaran AK Parti’nin Türkiye demokrasisine ve özellikle muhalefete kazandırdıklarını Efkan Ala ele aldı. Kurulduğu günden bugüne uzanan hikayesini ve muhtemel yarınını Nebi Miş anlatırken; gelişen dünyayla birlikte AK Parti’nin dönüşen kalkınma felsefesini Mustafa Şen, iktidarı boyunca değişen Türkiye sosyolojisini Yasin Aktay, kadın ve sosyal politikalarını Fadime Özkan değerlendirdi. Değişen dengelerle sürekli yenilenen AK Parti’nin güvenlik siyasetini Murat Yeşiltaş, darbelerle, krizlerle kazanılan tecrübeleri Abdurrahman Babacan ve AK Parti siyasetinin kodlarını ise Baki Laleoğlu kaleme aldı.

İkinci dosyamız 15 Temmuz. FETÖ’nün hain darbe girişimi, devlet ve millet olarak birlikte verilen şanlı bir mücadeleyle bertaraf edildi. Muhittin Ataman darbe girişimi sonrası Türkiye’nin dış politika anlayışında yaşanan kırılmayı; Hamit Emrah Beriş gerçekleştirilen güvenlik reformunu anlatırken, siyasi partilerdeki FETÖ kodlarını ise İhsan Aktaş gösterdi. FETÖ’nün en büyük insan kaynaklarından biri olan eğitim, darbe sonrası temizlenip yeniden yapılandırılan alanlardan biri oldu. Maarif Vakfı’nın yurt dışındaki çalışmalarını kurumun başındaki Birol Akgün, mücadele sürecinde en büyük desteği veren STK’ları da Abdulkadir Çay değerlendirdi. 15 Temmuz sonrası sürdürülen darbe davalarını Cem Duran Uzun, darbe girişiminin ana davalarını ise Mert H. Akgün yorumladı. FETÖ terörünün bumerang etkisini Nur Ö. Erbay ve Kıymet S. Güngör kaleme aldı. Darbe girişiminin Türk-Alman ilişkilerine etkilerini ise Zafer Meşe yazdı.

Üçüncü dosyamız Yunanistan. Son dönemde yeniden gerginleşen Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde sorunlarla birlikte yaşanabilme ihtimalini Mehmet U. Ekinci, gerginliğin eski nedenlerinin yeni sonuçlarını Zuhal M. Uzuner ele aldı. Yunanistan’ın güvenlik politikalarını Rıfat Öncel açıklarken, yaşanan gerginliklerin hukuki değerlendirmesini ise Yücel Acer yaptı.

Son dosyamız ise Suriye. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Türkiye’nin yeni bir terörle mücadele operasyonunun söz konusu olduğu Suriye’ye etkilerini Oytun Orhan, İran’ın Suriye siyasetine etkisini ise Mustafa Caner değerlendirdi. Modern dünyanın normalleştirmeye çalıştığı Suriye’deki garip halleri Murat Aslan yazdı. Suriye krizinin Türkiye ayağındaki büyük sorunların başında gelen terör ihracını Durdu M. Özdemir, sınır güvenliği sorununu Bilgehan Öztürk açıkladı. Avrupa’da ve Türkiye’de yaşanan mülteci karşıtlığını ise İbrahim Efe değerlendirdi.

Kitaplık bölümünde Deniz Dede, SETA yayınlarından yeni çıkan ve editörlüğünü Burhanettin Duran ile Cem Duran Uzun’un yaptığı 15 Temmuz Sonrası Türkiye: Siyaset, Hukuk, Dış Politika, Güvenlik kitabını; Mehmet Babacan da SETA yayınlarından editörleri Ferhat Pirinççi ve Murat Yeşiltaş olan Savunma Politikaları kitabını tanıttı.

.