SETA > Yorum |
Mursi ve Liberal Mübarekizm

Mursi ve Liberal Mübarekizm

Meclisin feshini alkışlayan bir liberal mi yoksa vesayetle mücadele eden bir 'firavun' mu daha demokrat sorusunun cevabı tartışmaya değer!

Mısır'da 14 Haziran'da gerçekleÅŸtirilen yargı müdahalesi ile meclis feshedildi. Meclisin etrafını çeviren asker ve istihbarat gözetiminde seçilmiÅŸler sandalyelerini bırakarak yıllar sonra ilk kez halkın iradesinin yansıdığı binayı boÅŸalttılar. Açık bir darbe olan bu duruma, geçen haftadan beri Mısır'da meydanları dolduran isimlerin önde gelenleri bırakın tepki göstermeyi alkış tutmayı tercih ettiler. Muhammed Mursi'nin müesses nizama karşı verdiÄŸi mücadelede attığı adımlar sonrası da ortaya çıkan manzara ve verilen tepkilerin "Mısır'da vuku bulduÄŸunu" anlamayan her analiz ve yaklaşım sorunludur.

Mursi'nin attığı adımlara, daha sonra bir yaftaya dönüÅŸen ilk tepkiyi verenlerin başında Baradey gelmekteydi. Mursi'yi "yeni Firavun" olmakla suçlayacak kadar iler giden Baradey; 14 Haziran'da meclisin feshini alkışlayıp karar için "iktidardakiler yargıya saygıyı öÄŸrenmeli" mealinde açıklamalar yapıyordu. Benzer bir ÅŸekilde meydanların yeni, Mısır'ın eski bir ismi olan Amr Musa, aynı karar için "istikrar için olumlu adım" derken; cumhurbaÅŸkanlığı için yarışmış olan ve kendisini "liberal" olarak tarif eden Hamdin Sabbahi ise karar için "ÅŸükür ediyorum" demiÅŸlerdi.

MURSÄ°'YÄ° Ä°KTÄ°DARSIZLAÅžTIRMA

Mursi'nin geçen hafta aldığı kararları içeriÄŸi, detayları ve eleÅŸtiriler üzerinden deÄŸerlendirmenin neredeyse hiçbir siyasal deÄŸeri bulunmamaktadır. Mursi'nin aldığı kararların mahiyetini idrak etmek için Mısır'da sürecin nasıl iÅŸlediÄŸini hatırlatmak hayati deÄŸer taşımaktadır. Mısır rejimi baÅŸkanlık seçimleri öncesi ataÄŸa geçti. Bir koldan ordu diÄŸer koldan yargı Mursi'nin seçilmesini engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Meclisi ve anayasa komisyonunu feshettiler, Mursi'nin yetkilerini budadılar. Mursi baÅŸkan seçildiÄŸinde anayasa süreci, parlamentosu, yetkileri ve beraber çalışabileceÄŸi bir bürokrasisi olmayan bir liderdi. Bunlarla birlikte önünde çökmüÅŸ bir ekonomi ve askeryargı- istihbarat bürokratik oligarÅŸisi vardı. Ä°lerleyen aylarda, Mursi, askeri yönetimin başından Tantavi'yi; istihbarattan ise Muvafi'yi uzaklaÅŸtırıp anayasa sürecinin önünü açınca demokratikleÅŸme için yeni bir ümit doÄŸmuÅŸtu.

Mursi, Gazze sonrası kazandığı ivme ile yargı vesayetine müdahale etti. BaÅŸka bir deyiÅŸle yargı eliyle sürdürülen de facto darbe haline dur demiÅŸ oldu. Mursi, geçen hafta yetkilerini geniÅŸletip, yargıda yeni atamalar gerçekleÅŸtirmeseydi, eski rejimin isimlerinin yargılanmasının ve anayasa sürecinin devam etmesinin önünü açmasaydı neler olurdu? Bu sualin cevabı çok karmaşık deÄŸil. Mursi sadece seçilmiÅŸ, siyasi sermayesini yastık altı yapmış bir lider olmakla kalmaz; Mısır'ın yıllarca gecikecek bir demokratikleÅŸme ve normalleÅŸme türbülansına girmesine sebep olabilirdi. Benzer bir süreç Türkiye'de yaklaşık yarım asır sürdükten sonra 2010'da kısmen rayına sokulabildi.

YARGISAL VESAYETLE MÜCADELE

Bu zaviyeden bakıca, Mursi, Türkiye'nin 2010 Anayasa halkoylamasına kadar geçen süreyi birkaç aya sığdırmayı baÅŸaracak gibi görünüyor. Hal bu olunca Mursi'nin "cumhuriyet mitinglerinin" eksik kalması elbette düÅŸünülemezdi. Aylar önce Mursi cumhurbaÅŸkanı seçilince "tehlikenin farkında mısınız?" ilanlarıyla Mursi'ye karşı "bir milyonu" sokaÄŸa dökme giriÅŸimi, "fulul" kanadının ağır basmasından dolayı "biz kaç kiÅŸiyiz!" akıbetine uÄŸramıştı. Bugün ise "Mısır'ın fiili darbe yönetimine" siyasal bir müdahalede bulunan Mursi'nin karşısında ulusal, bölgesel ve küresel medya destekli "liberal Mübarekizm" çıkmış bulunuyor.

Mursi'yi 'geçici yetkilerinden' dolayı Firavun ilan eden Mısır'ın 'liberal' ve eski rejim kalıntılarının; 'Firavun'un iktidar olduÄŸu bir ülkede gösteriler yapıp, medyada özgürce konuÅŸup hatta iktidar partisinin binalarına saldırabildiklerini hatırlatmakta fayda var. Bu açıdan bakınca, meclisin feshini alkışlayan bir liberal mi yoksa vesayetle mücadele eden bir 'firavun' mu daha demokrat sorusunun cevabı tartışmaya deÄŸer! Muhtemelen yakın zamanda, "liberallerin" Mısır müesses nizamının 80 yıllık "Ä°hvan sorunsalından" daha ağır bir "Ä°hvan sorunu" nüksedecektir. Ä°hvan'ın ise aynı dönemde kendisinden uzaklaşıp Mısır'la daha fazla meÅŸgul olması da mukadderdir. Bu siyasal makastan çıkacak tek ÅŸey sancılı demokratikleÅŸme ve normalleÅŸmedir. BaÅŸka bir deyiÅŸle ise "liberaller" daha fazla "cemaatleÅŸirken"; Ä°hvan daha fazla "kitleleÅŸecektir". Liberallerin iddia ettiÄŸi gibi Mursi'den bir 'firavun' çıkıp çıkmayacağını önümüzdeki birkaç ayda alacağı kararlarla göreceÄŸiz. Ama 'liberallerden' çok rahat bir Mübarekizm çıkabileceÄŸini geçen hafta görmüÅŸ olduk!