SETA > Yorum |

22 Temmuz'dan 29 Mart'a Siyaset: AK Parti

SETA PANEL Oturum BaÅŸkanı:     Taha Özhan     SETA KonuÅŸmacılar:     Baskın Oran     Uluslararası Ä°liÅŸkiler Profesörü ve Agos ve Radikal Ä°ki Yazarı     Fahrettin Altun     Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Koordinatörü ve Anlayış Dergisi Yayın Yönetmeni     Yasin Aktay     Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Tarih: 12 Mart 2009 PerÅŸembe Saat: 16.00 – 18.00 Yer: SETA, Ankara  

SETA PANEL

Oturum BaÅŸkanı:     Taha Özhan     SETA

KonuÅŸmacılar:     Baskın Oran     Uluslararası Ä°liÅŸkiler Profesörü ve Agos ve Radikal Ä°ki Yazarı     Fahrettin Altun     Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Koordinatörü ve Anlayış Dergisi Yayın Yönetmeni     Yasin Aktay     Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi

Tarih: 12 Mart 2009 PerÅŸembe Saat: 16.00 – 18.00

Yer: SETA, Ankara  

SETA'nın düzenlediÄŸi “22 Temmuz’dan 29 Mart’a Siyaset: AK Parti” baÅŸlıklı panele Prof. Dr. Baskın Oran, Dr. Fahrettin Altun ve Prof. Dr. Yasin Aktay konuÅŸmacı olarak katıldı. Panelde AK Parti’nin 22 Temmuz’dan 29 Mart’a siyasi dönüÅŸümü, Kürt sorunu, asker-sivil iliÅŸkileri, özgürlükler, Avrupa BirliÄŸi ve ekonomi konusunda ortaya koyduÄŸu performans ve yerel seçimler sonrası Türk siyasetinin olası gündemi tartışıldı. 

CHP baÅŸta olsaydı Ergenekonun ‘E’sini göremezdik KonuÅŸmasına teorik bir çerçeve çizerek baÅŸlayan Baskın Oran, Türkiye’nin 1930’lu yıllardaki tepeden inmeci Kemalist ilk modernleÅŸme sürecinden sonra, AB müzakere süreciyle de ikinci bir modernleÅŸme sürecine girdiÄŸini söyledi. Tek parti döneminde Kemalist modernleÅŸmeyi gerçekleÅŸtiren aktörlerin torunlarının 2000’lerin modernleÅŸme dalgasına karşı çıktığını ifade eden Oran, Kemalist modernleÅŸmeye direnen aktörlerin torunlarının da bugünkü modernleÅŸme ivmesine aktörlük yaptığını vurguladı. Bu çerçevede, ilk modernleÅŸme dalgasının çağın ruhuna uyumlu bir ÅŸekilde baskıcı bir karakter taşırken, bugünkü modernleÅŸme dalgasının temel özelliÄŸinin demokratikleÅŸme ve özgürleÅŸme olduÄŸunu ifade etti. Oran, dedelerin karşıtlığının farklı rollerle torunlara sirayet ettiÄŸi günümüz modernleÅŸmesinde, tarafların motivasyonlarından birinin de sınıf ve imtiyaz kavgası olduÄŸunu vurguladı. 

Bu çerçevede, AKP’nin ancak milli görüÅŸle bağını koparıp uluslararası ekonomiye adapte olduktan sonra aktör olabildiÄŸini vurgulayan Oran, "RP ile AKP arasındaki fark, erkek ile kadın arasındaki farktan daha büyüktür." dedi. AK Parti’nin en önemli reformunun askerin alanının daraltılması ve siyasetin alanının geniÅŸletilmesi yönündeki adımlar olduÄŸunu vurgulayan Oran, “CHP baÅŸta olsaydı Ergenekon’un ‘E’sini, ‘BotaÅŸ kuyuları’nın ‘B’sini göremezdik” dedi.

AK Parti sivilliÄŸi savunduÄŸu oranda var olabilecektir Yasin Aktay ise Türkiye’de siyasal faaliyetin en önemli handikapının askeri egemenlik nedeniyle siyaset yapmanın zorluÄŸu olduÄŸunu vurgulayarak, AK Parti’nin Türk siyasal sistemine en önemli katkısının siyasal hayatın önünü açması olduÄŸuna dikkat çekti. AK Parti'nin siyasallığı keÅŸfi ve icra etme tarzının, Türkiye'de siyasetin önünü tıkayanları rahatsız ettiÄŸini vurgulayan Aktay, Ergenekon davası baÄŸlamında çetelerle sürdürülen mücadelenin toplumun devlet algısını ciddi bir dönüÅŸüme uÄŸrattığını ifade ederek, “Yıllardır Türkiye'de devlet ayrı, millet ayrıdır. Dilerim AK Parti, devleti hepimizin üzerinde ceberrut bir ÅŸey olmaktan çıkarıp hepimizin dâhil olduÄŸu bir ortaklığa dönüÅŸtürür." dedi.

SETA için “DeÄŸiÅŸim ve Statüko Kıskacında AK Parti” baÅŸlıklı AK Parti analizini hazırlayan Fahrettin Altun ise AK Parti’nin siyasete ‘adalet’ ve ‘kalkınma’ gibi iki kavramla girdiÄŸini belirterek bu iki eksen üzerinden AK Parti’nin 22 Temmuz’dan 29 Mart’a dönüÅŸümünün özetini çıkardı. Halen siyasal alanda AK Parti iktidarına bir alternatif olmadığını ifade eden Altun, AK Parti’nin müesses nizam karşısındaki en önemli zafiyetinin siyasal pozisyonunu netleÅŸtirmediÄŸi için, sistem tıkanıklığını aÅŸacak köklü reformlar yapmak yerine gündelik politikalarla yetinmesi olduÄŸunu vurguladı. Din-devlet iliÅŸkileri, Kürt sorunu, yolsuzluklar, çetelerle mücadele ve yargı reformu gibi temel alanlarda mevcut tıkanıklıkları gidermeye yönelik politikalar geliÅŸtiren AK Parti’nin daha yapısal ve köklü çözümlere baÅŸvurması gerektiÄŸini ifade etti. Son tahlilde AK Parti’nin siyasal geleceÄŸine iliÅŸkin bir deÄŸerlendirme yapan Altun “AK Parti, sivil ve demokratik siyaset savunusunu, bireysel ve kolektif özgürlükler vurgusunu, halkın egemenliÄŸi ve hukuk devleti yaklaşımını sıhhatli bir ÅŸekilde savunabildiÄŸi oranda Türk siyasal hayatının gerçek bir aktörü olmaya devam edecektir.” dedi.

Prof. Dr. Baskın Oran 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden lisans diplomasini alan Oran, 1974 yılında aynı bölümde doktorasını tamamladı. Baskın Oran 1991 yılında doçent, 1997’de ise uluslararası iliÅŸkiler profesörü oldu ve 2007 yılına kadar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dersler verdi. 2007 genel seçimlerinde Ortak Bağımsız Aday Platformu giriÅŸimiyle Ä°stanbul 2. Bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. BaÅŸbakanlık Ä°nsan Hakları Danışma Kurulu (IHDK) üyeliÄŸi ve onun alt komisyonu olan Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Alt Komisyonu BaÅŸkanlığı görevlerinde bulunmuÅŸ olan Oran, halen Agos ve Radikal Ä°ki gazetelerinde yazmaktadır. Oran’ın milliyetçilik, azınlıklar, Türk dış politikası ve din-devlet iliÅŸkileri konularında 70 kadar bilimsel makalesi ve yayınlanmış 12 kitabı bulunmaktadır. Dr. Fahrettin Altun Lisans ve yüksek lisansını sosyoloji, doktorasını iletiÅŸimbilim alanında tamamladı. ModernleÅŸme Kuramı: EleÅŸtirel Bir GiriÅŸ (Ä°stanbul: Küre Yayınları, 2005) isimli kitabın yazarı. Modern Türkiye’de Siyasi DüÅŸünce: Ä°slamcılık (Ä°stanbul: Ä°letiÅŸim Yayınları, 2004), Sivil Topluma Farklı Bakışlar (Ä°stanbul: Kaknüs Yayınları, 2005) ve Küresel Güçler (Ä°stanbul: Küre Yayınları, 2005) baÅŸlıklı kitapların ortak yazarlarından. Halen, Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi koordinatörü ve Anlayış dergisi yayın yönetmenidir. Prof. Dr. Yasin AKTAY ODTÜ Sosyoloji Bölümünden 1990'da lisans, 1993'te yüksek lisans ve 1997'de doktora dereceleri aldı. 1999 yılında doçent, 2005 yılında da profesör unvanları almaya hak kazanan Yasin Aktay 1992 yılından beri Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde ÖÄŸretim Üyesidir. BaÅŸta Tezkire olmak üzere çeÅŸitli dergilerde makaleleri yayınlanmış olan Aktay, Önce Söz Vardı: Yorumsamacılık Üzerine Bir Deneme (Vadi, 1996); Postmodernizm ve Ä°slam, KüreselleÅŸme ve Oryantalizm (Vadi, 1996); Din Sosyolojisi (Vadi, 1998) baÅŸlıklı kitapların ortak yazarlarındandır. Modern Türkiye’de Siyasi DüÅŸünce: Ä°slamcılık baÅŸlıklı kitabın editörlüÄŸünü de yapmış olan Aktay, Yeni Åžafak gazetesinde köÅŸe yazıları yayınlamaktadır.