Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 34. sayısı raflarda yerini aldı.
31 Mart yerel seçimleri geride kaldı.
Cumhur İttifakı oy oranını korudu.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yapılan ilk yerel seçimde böyle bir sonuç alınması şüphesiz sistemin millette karşılık bulduğunu gösteriyor.
Önümüzde seçimsiz uzun bir dönem var. Özellikle ekonomi ve dış politikada yapılacak çok iş bulunuyor.
Biz de bu yüzden seçim sonrası ilk sayımızda “Şimdi İşimize Bakalım” manşetini kullandık.
Doğal olarak bu ay içeriğimizin büyük bir kısmını yerel seçim sonuçlarına ayırdık.
Seçim sonuçlarının analizinin yanında seçime giren tüm partilerle ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Bu yazıların önümüzdeki dönemde seçimle ilgili çalışmalara da katkıda bulunacağı kanaatindeyiz. Nebi Miş, İsmail Çağlar, Fadime Özkan, Hüseyin Alptekin, Hazal Duran, Cengiz Alğan, Serencan Erciyas, Ramazan Akkır, Baki Laleoğlu, Turgay Yerlikaya, Kevser Hülya Akdemir ve Metin Erol seçim dosyamızın yazarları arasında yer alıyor. Seçim sonrası dış politika gündemine Muhittin Ataman göz atarken Nurullah Gür de ekonomi tarafını inceledi. Ayrıca seçim sonuçları ve kampanya dönemini GENAR Başkanı İhsan Aktaş’la konuştuk.
Türkiye’nin gündemi bu ay sadece yerel seçimlerden ibaret değildi.
Ankara’nın Moskova’dan alacağı S-400’ler Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir kriz başlığı olarak kendisini göstermeye başladı. Murat Yeşiltaş ve Haydar Oruç meselenin hem siyasi hem de teknik boyutunu masaya yatırdı. ABD’nin yeni önceliklerini de Kasım İleri kaleme aldı. ABD’nin İsrail’e şartsız desteği Filistin’i zor durumda bırakmaya devam ediyor. Azzam Tamimi ve Taha Dağlı Filistin’deki son durumu ele aldılar.
Yeni Zelanda’da camide namaz kılan Müslümanlara yönelik terör saldırısı birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Bu konuyu farklı yönleriyle Recep Şentürk, Belkıs Kılıçkaya ve Necdet Özçelik ele aldı.
Cezayir’de ise yeni bir süreç başladı. Emrah Kekilli ülkedeki iktidar mücadelesini yazdı.
Erkut Ayvaz Türk-Alman ilişkilerinde gündeme gelen akreditasyon meselesini kaleme alırken Mevlüt Tatlıyer ise Türkiye ekonomisinin 2019’da nasıl bir görünüm arz edeceğini ele aldı.
Ayrıca bu yıl onuncusu yayımlanan Türk Dış Politikası Yıllığı Kitaplık bölümümüzde sizlerle.
Önümüzdeki ay görüşmek üzere.