SETA > Perspektif |
Perspektif Nükleer Anlaşma Sonrasında İran da Ekonomi Diplomasisi Mevsimi

Perspektif: Nükleer Anlaşma Sonrasında İran’da Ekonomi Diplomasisi Mevsimi

İran’a uygulanan yaptırımların İran ekonomisine maliyeti ne oldu? Batılı şirketlerin nükleer anlaşma sonrasında İran’a yaklaşımları nasıl değişti? Ruhani’nin İtalya ve Fransa ziyaretinin ekonomik yansımaları nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmanın ardından ekonomik yaptırımların kaldırılmaya başlanması, hem İran’da hem de Batı’da heyecana neden oldu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ilk resmi Avrupa seyahatini gerçekleştirmek için geçtiğimiz hafta İtalya’ya ve Fransa’ya gitti. İran basını bu seyahati "İran’ın altına kırmızı halı serildi" başlığı ile değerlendirirken, New York Times ise "Ruhani Avrupa’ya alışverişe gidiyor" başlığını kullanarak seyahati okuyucularına yansıtmaya çalıştı.1 Başlıklardan da anlaşılacağı gibi, Ruhani’nin Avrupa ziyaretinin en önemli amacı yaptırımların azalması sonrasında Avrupa ile yapılacak ekonomik işbirliklerini masaya yatırmaktı. Zaten birçok Avrupalı siyasetçi ve şirket temsilcisi müzakerelerin olumlu sonuçlanacağının sinyallerinin gelmesi 1. "Rouhani Goes Shopping in Europe as Iran Enjoys New Economic Freedoms", New York Times, 28 Ocak 2016. sonrasında İran pazarında kendilerine yer bulmak için sıkça Tahran’a ziyaretlerde bulunmuşlardı. Ruhani’nin Avrupa seyahati biraz da bu görüşmelerin resmiyete geçmesine yönelikti.

Bu perspektifte İran’a 2011’den itibaren artan yaptırımların ekonomiye maliyetini, Batılı şirketlerin nükleer anlaşma sonrası İran’a yaklaşımlarını ve Ruhani’nin Avrupa’ya gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret sırasında imzalanan ekonomik anlaşmaları masaya yatıracağız..