SETA > Duyurular |
Kriter'in Haziran Sayısı Çıktı 150 Yıllık Rüya Taksim Camii Açıldı

Kriter'in Haziran Sayısı Çıktı: 150 Yıllık Rüya, Taksim Camii Açıldı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 58. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 58. sayısı çıktı.

Taksim’de büyük bir cami talebi on yıllardır dile getiriliyordu. Özellikle geniş toplumsal kesimler tarafından desteklenen sağ siyasi gelenek bunun için birçok adım attı ancak gerek bürokrasi gerekse de askeri darbeler bugüne kadar bir şekilde Taksim’e cami yapılmasını engelledi. Bir ihtiyacın yanında sembolik değeri de gösteren bu durum nihayet Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Taksim Camii’nin açılışını yapmasıyla sona erdi. Meydan ve millet camisiyle buluştu.

Erdoğan için İstanbul çok farklı bir anlama geliyor. İstanbul, halka hizmet siyasetinin temel taşı. Bunu sadece Taksim Camii’ni açtığı hafta yaptığı diğer açılışlara bakarak anlamak mümkün. Önce Kuzey Marmara Otoyolu’nun son kısmını açan Erdoğan, sonrasında da Çamlıca Kulesi’nin açılış kurdelesini kesti. Şimdi ise sırada Kanal İstanbul var.

Kanal İstanbul hakkında çok ciddi bir manipülasyon kampanyası yürütülüyor. Bunun önüne geçmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına biz de bu sayımızda Kanal İstanbul’u dosya konumuz yaptık. Kanal İstanbul hakkında farklı açılardan değerlendirmeler içeren kapsamlı bir dosya hazırladık. Nurşin Ateşoğlu Güney, Mehmet Emin Birpınar, Recep Bozdoğan, Yunus Furuncu, Mustafa Ilıcalı ve Zeynel Yaman dosya yazarlarımız arasında yer alıyor. Bu dosya Kanal İstanbul’un sağlıklı bir şekilde tartışılmasına büyük katkı sağlayacak.

Geçtiğimiz ayın neredeyse tamamında Filistin’i takip ettik ve takip etmeyi de sürdürüyoruz. Uzun yıllardır Filistin’i izleyen ve Filistin’le ilgili başarılı akademik ve gazetecilik ürünleri ortaya koyan Bora Bayraktar’la son duruma dair röportaj yaptık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail zulmünü durdurmak için gösterdiği yoğun çabayı Gökhan Gökçe özetledi. Berdal Aral, Filistin’in geleceğini yazdı. Özcan Hıdır, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın önemini kaleme aldı. Selim Han Yeniacun İsrail toplumunun kırılgan yapısını analiz etti. Haydar Oruç, ABD-İsrail yakınlığını, Hacı Mehmet Boyraz ve Onur Balcı uluslararası toplumun İsrail’e tepkisini, Mustafa Caner ise İslam dünyasının tepkisini ele aldı. AA ve TRT’nin bütün dünyada ses getiren ama İsrail’de büyük rahatsızlık uyandıran haber ve fotoğraflarına Nur Özkan Erbay değindi.

Seçime iki yıl gibi bir süre olmasına rağmen Türkiye’de iç siyaset oldukça hareketli. Nebi Miş AK Parti’deki son durumu değerlendirirken, Hazal Duran muhalefetteki tartışmaları yorumladı. İhsan Aktaş Taksim Camii’nin Türk siyasi hayatı için sembolik önemini, Faruk Yazar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 1915 olayları ekseninde gerçekleştirdiği kamu diplomasisi faaliyetlerini yazdı. Salgınla mücadelede en etkili silahlardan aşı konusundaki gelinen aşamayı Bingül Satıoğlu analiz etti.

Oğuz Güngörmez Avrupa’da aşırı sağın son politik hamlelerini ele alırken Mehmet Akif Memmi yeni çıkan kitapları anlattı.

.


İlgili Yazılar
İnanca Saldırı
Yorum
İnanca Saldırı

Kasım 2024

Tarihi Fırsat Penceresi
Yorum
Tarihi Fırsat Penceresi

Ekim 2024