Avrupa’da Suriyeli mülteci krizinin büyümesi ve DAEŞ saldırılarının artmasıyla birlikte Müslümanlara karşı düşmanca, ayrımcı ve ırkçı söylem ve eylemler, alarm verici düzeye gelmiştir. Bu sebepten ötürü, İslamofobi Avrupa’nın barışı ve istikrarı için akut bir risk ve tehdit oluşturmaya başlamıştır.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), 2015 yılı itibariyle çıkarmaya başladığı “Avrupa İslamofobi Raporu” ile İslamofobi’ye olan farkındalığın arttırılmasını amaçlamaktadır. Rapordaki bulguların kamuoyu ile paylaşılması adına SETA şu ana kadar Ankara, Brüksel (Avrupa Parlamentosu), Washington D.C., Viyana (Avrupa Birliği Temsilciği) ve Saraybosna’da etkinlikler düzenlemiştir. Bu etkinlik serisinin devamı olarak SETA, 19 Eylül 2016 tarihinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu’nun (ODIHR) Polonya’nın başkenti Varşova’da organize ettiği “İnsani Boyut Uygulama Toplantısı 2016” kapsamında “İslamofobi: Avrupa’nın Barış ve İstikrarı İçin Bir Tehdit” başlıklı bir alt etkinlik düzenledi. Etkinlikte 2015 yılı raporunda yer alan bulgular ve Avrupa ülkelerinde şu ana kadar İslamofobi ile ilişkili gelişmeler değerlendirildi.
Etkinliğin konuşmacıları arasında “Avrupa İslamofobi Raporu 2015”in editörleri Dr. Enes Bayraklı ve Dr. Farid Hafez ile Polonya İslamofobi Raporu’nun yazarı yazarı Dr. Konrad Pedziwiatr ve Belçika İslamofobi Raporu’nun yazarı Dr. Amina Easat Daas yer aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AGİT ODIHR’ye bağlı “Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılık İle Mücadele Masası” Danışmanı Djermana Şeta, 2016 yılı itibariyle yayımlanmaya başlanan “Avrupa İslamofobi Raporu”nun Avrupa’da son dönemde büyük bir tehdit haline gelen İslamofobi ile mücadelede AGİT ve diğer kurumlar için önemli bir başvuru kaynağı olduğunu ifade etti. Daha önce bütün Avrupa ülkelerini teker teker inceleyen böyle bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen Şeta, İslamofobi ile mücadele için önümüzdeki süreçte bu tür çalışmaların artmasını gerektiğini söyledi.
Djermana Şeta’nın açılış konuşmasından sonra, SETA İstanbul Araştırmacısı ve ve Avrupa İslamofobi Raporu’nun editörlerinden Dr. Enes Bayraklı, “Avrupa İslamofobi Raporu 2015”in takdimini yaptı. Konuşmasında Müslüman karşıtı ırkçılığın Avrupa’da nefret suçu kapsamında bir suç olarak kabul edilmediğini ve İslamofobi ile ilgili Avrupa çapında güvenilir bilgilere sahip olunmadığını vurgulayan Bayraklı, birçok ülkenin İslamofobi ile mücadele için gerekli yasal düzenlemeyi yapmadığını söyledi. İslamofobi’nin Avrupa’nın çok-kültürlülük iddiasına zarar verdiğini söyleyen Bayraklı, SETA tarafından düzenli olarak yayımlanacak “Avrupa İslamofobi Raporu”un İslamofobi ile mücadeleye katkı sağlamaya çalıştığını ifade etti.
Bayraklı’dan sonra söz alan Salzburg Üniverisitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa İslamofobi Raporu’nun diğer editörü Farid Hafez, konuşmasında İslamofobi’nin neden ve sonuçları ile 2015 yılı raporundaki bulguları dinleyicilerle paylaştı. Aynı zamanda Avusturya İslamofobi Raporu’nun da yazarı olan Hafez, rapor kapsamında incelenen Avrupa ülkelerinin hepsinde İslamofobi’nin gözle görülür bir tehdit olduğunu anlattı ve somut örnekler verdi. Hafez, konuşmasının sonunda İslamofobi ile mücadelede uygulanması gereken politika önerilerinde bulundu.
Etkinlik kapsamında son olarak, Belçika İslamofobi Raporu’nun yazarı Konrad Pedziwiatr ve Belçika İslamofobi Raporu’nun yazarı Amina Easat Daas söz aldılar ve konuşmalarında kendi ülke raporlarının sunumunu yaptılar.
Etkinlik soru-cevap bölümü ile sona erdi..