SETA > Duyurular |
Rapor Çağrısı Avrupa İslamofobi Raporu 2017

Rapor Çağrısı: Avrupa İslamofobi Raporu 2017

2015 yılından beri periyodik olarak her yıl yayınlanan Avrupa İslamofobi Raporu’nun amacı Avrupa’daki İslam düşmanlığının yayılma trendini ülke bazında analiz etmek ve belgelemektir.

2015 yılından beri periyodik olarak her yıl yayınlanan Avrupa İslamofobi Raporu’nun amacı Avrupa’daki İslam düşmanlığının yayılma trendini ülke bazında analiz etmek ve belgelemektir. Her yıl  21 Mart “Uluslararası Irkçı Ayrımcılığı Ortadan Kaldırma Gününde” rapor yayınlanarak önde gelen karar vericiler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları ve ırkçılık-karşıtı organizasyonlara gönderilmektedir.

Her ülkeyle ilgili raporlar o ülkede ırkçılığı belgelemeye kendini adamış İslamofobi çalışmalarındaki önde gelen uzmanlar veya sivil toplum kuruluşu aktivistleri tarafından yazılmaktadır. Bu raporlar kolayca ulaşılabilmesi için internette yayınlanarak kamuoyunun dikkatine sunulmaktadır.

Her ülkeyle ilgili ulusal raporun şu bölümleri içermesi gerekmektedir:

  1. Ana dil ve İngilizcede Yönetici Özeti
  2. İçindekiler Listesi
  3. Giriş
  4. Gözlem döneminde ülkedeki önemli olaylar ve gelişmeler
  5. Farklı alanlardaki İslamofobinin belgelenmesi:

    1. İstihdam; iş piyasasında herhangi birisi Müslüman olmaktan ötürü ayrımcılığa maruz kalıyor mu?
    2. Eğitim; İslamofobik içerik herhangi bir müfredatta, eğitim kitabında veya herhangi başka bir eğitim aracında rol oynuyor mu?
    3. Siyaset; İslamofobi yerel ya da ulusal düzlemde siyasi hayatta (seçim kampanyalarında, siyasal programlarda, kişisel görüşlerde vb.) herhangi bir rol oynuyor mu?
    4. Medya; hangi medya organları İslamofobik bir dille İslam’a ve Müslümanlara odaklanıyor?
    5. Adalet sistemi; İslamofobik argümanlarla ortaya konan herhangi bir kanun veya düzenleme var mı? Veyahut Müslümanları dinlerini yaşama haklarından alıkoyan kanunlar mevcut mu?
    6. İnternet; hangi internet siteleri ve kampanyalar İslamofobik klişeleri yaygınlaştırıyor?
    7. İslamofobik davranışlar gösteren merkezi figürler; hangi kuruluşlar ve kişiler İslamofobik kampanyaları destekliyor, tartışmaları alevlendiriyor, kanunlar için lobi faaliyetlerinde bulunuyor, vb.?
  6. İslamofobiye karşı oluşturulan inisiyatifler, siyasi değerlendirmeler ve sivil toplumun İslamofobi karşısındaki tutumu
  7. Sonuç: Karar vericiler ve sivil toplum kuruluşları için öneriler
  8. Kronoloji
  9. Özgeçmiş
 

Dil: İngilizce

 

Dağıtım: Raporlar www.islamophbiaeurope.com adresi  üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Ek olarak rapor kitap olarak da yayınlanmaktadır.

 

 Ülkeler:

Uzun Rapor (6000 kelime): Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Rusya

Kısa Rapor (3000 kelime): Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Finlandiya, İzlanda, Kosova, Kıbrıs, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldovya, Norveç, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Litvanya

 

Telif Ücreti:

Uzun Rapor: 1.000 Avro

Kısa Rapor: 500 Avro

 

Zaman Çizelgesi:

 15 Ekim 2017: Son Başvuru Tarihi

10 Ocak 2018:  Raporlar için son teslim tarihi

15 Şubat 2018: Raporların gözden geçirilmesi

21 Mart 2018: Yayın tarihi

 

Müracaat için gerekenler:

  • Özgeçmiş
  • Irkçılık ve İslomofobi araştırmaları sahalarında uzman olmak (yayın listesi)
  • İlgili ülkede İslamofobik olaylar hakkında ortak çalışma yapılabilecek
STK’ların listesi

İletişim: [email protected]

Geniş Bilgi İçin: http://www.islamophobiaeurope.com/

 

Editörler

Dr. Enes Bayraklı

Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümü lisans mezunu olan Enes Bayraklı, aynı üniversitede Siyaset Bilimi alanında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini tamamladı. 2009-2010 yılları arasında İngiltere Nottingham Üniversitesinde Doktora tezi için araştırmalarda bulundu. 2011-2013 yılları arasında Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde uzman ve Müdür Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. Aynı Dönem içerisinde 2012 Ağustos-Aralık ayları arasında kurucu müdür olarak Bükreş ve Köstence Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin kuruluşunda görev aldı. 2013 yılından beri Türk Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesidir. Çalışma alanları arasında, Türk Dış Politikasının dönüşümü, Kültürel Diplomasi, Dış Politika Analizi, Avrupa’da İslamofobi, Alman Siyaseti ve Dış Politikası bulunmaktadır.

Dr. Fared Hafez

Farid Hafez, Salzburg Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde araştırmacıdır. Viyana Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi doktorasını tamamlamıştır. Farklı üniversitelerde dersler vermektedir. Columbia Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Almanca-İngilizce İslamofobi Çalışmaları Yıllığı’nın editörüdür (www.jahrbuch-islamophobie.de). “Avusturya’da İslamofobi” (Prof. John Bunzl ile ortak editör) başlıklı çalışması nedeniyle 2009 yılı siyasi kitabı kategorisinde Bruno-Kreisky- ödülüne layık görülmüştür. Ondan fazla kitap ve yirmiden fazla makale yayınlamıştır. [email protected]

 .


İlgili Yazılar
2024'te Türkiye
Kitap
2024'te Türkiye

Aralık 2024

2022 de Türkiye
Kitap
2022’de Türkiye

Aralık 2022