SETA > Yorum |
Paralel Yapının İki Hedefi

Paralel Yapının İki Hedefi

Türkiye'deki İslami gruplardan farklı olarak iktidar ile radikal bir kapışmaya giren Gülen grubu tüm tasfiyelere rağmen gücünü yitirmediğini bir kez daha ispatlama gayretinde.

17 Aralık darbe giriÅŸimi ile deÅŸifre olan Paralel yapı ile mücadelenin zorlu geçeceÄŸi biliniyordu. Devletin emniyet ve yargı gibi kritik kurumlarında örgütlenen bu yapının operasyon yapabilme kabiliyetinin ortadan kaldırılması için kararlılık gösterilmesi gereken bir sürece ihtiyaç var.

Usulsüz dinlemelerden organize mali operasyonlara ve kamu sınavlarında çalınan sorulara kadar bir dizi suç iÅŸlediÄŸi anlaşılan paralel yapının son giriÅŸimi sulh ceza hâkimlerini iki asliye ceza hâkimi üzerinden devre dışı bırakmak yönünde oldu. Böylece usulsüz ve yetkisiz bir ÅŸekilde 75 kiÅŸinin tahliyesi amaçlandı.

Ä°stanbul BaÅŸsavcılığı ve 10. Sulh ceza mahkemesinin müdahalesiyle tahliye engellendi. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu tahliyelerle ilgili "bir hafta önce Pensilvanya'dan hapishaneden çıkarılsınlar talimatı aldılar" derken muhalefet "yargıya" darbe söylemini yükseltti.

Bu son giriÅŸimin gösterdiÄŸi ÅŸey, öncelikle demokratik kurallar içinde kalarak paralel yapı ile mücadele etme gündemi çerçevesinde uzun bir süre daha Türkiye'deki yargının hali pür melalini tartışacağız. Yine bu minvalde hukuk devleti kavramı üzerinden rakip söylemler kapışmaya devam edecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM) BaÅŸkanı Zühtü Arslan, AYM'nin 53. kuruluÅŸ yıldönümü nedeniyle yaptığı konuÅŸmasında yargının demokratik toplumlardaki rolünün altını çizdi: "Fikri ve vicdanı hür olmayandan hâkim olmaz. Aklını ve vicdanını baÅŸkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kiÅŸiden hâkim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da, yargıç da düÅŸünülemez. Demokratik toplumlarda yargıya düÅŸen görev, topluma ve siyasete nizam vermek deÄŸil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuÅŸmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir."


Ve Türkiye demokratik kurumlarını konsolide etmek için uzun vadeli siyasi istikrara, uyanıklığa ve kararlılığa muhtaç olacak. 7 Haziran seçimlerinin sonuçları da bu kritik mücadelenin geleceÄŸini belirleyecek. Bu tahliye denemesi ile Gülen grubu devlet içindeki yapılanmasını korumadaki ısrarını bir daha göstermiÅŸ oldu.


Türkiye'deki Ä°slami gruplardan farklı olarak iktidar ile radikal bir kapışmaya giren Gülen grubu tüm tasfiyelere raÄŸmen gücünü yitirmediÄŸini bir kez daha ispatlama gayretinde. Hem de seçimler öncesinde. Gülen grubunun devlet içinde örgütlenme çabası Türkiye halkı nezdinde kararı olumsuz yönde verilmiÅŸ bir konudur. Yerel seçimlerde de cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde de bu dava onlar için kaybedilmiÅŸtir. BaÄŸlılarına hâlâ mücadele azmini gösterme amacı taşıyan bu tür giriÅŸimlerin iki hedefi var:


Ä°lki, devlet kurumlarındaki varlığını cephesel direniÅŸlerle zamana yayarak korumak. Ä°kinci asıl hedef ise, dünya kamuoyuna yöneliktir. Türkiye'yi uluslararası toplum nezdinde demokrasi ve hukuk devleti baÄŸlamında sürekli tartışma düzleminde tutmak hedeflenmektedir.


Bu tür usulsüz yargı operasyonlarının iktidar tarafından engellenebileceÄŸi tahmin edilmiyor deÄŸil. Ä°zlenen strateji, uluslararası kuruluÅŸlar yanında Türkiye'nin demokrasi karnesine yeni olumsuz çentikler atılmasını saÄŸlamaya yöneliktir.

[Sabah, 28 Nisan 2015]