SETA > Yorum |
Davutoğlu'nun Sunduğu İmkà n

Davutoğlu'nun Sunduğu İmkân

AK Parti bu hafta Türkiye tarihinin belki de en olağan 'olağanüstü' kongresini gerçekleştirdi.

OlaÄŸanüstü kongreler siyasi partiler için kriz, ihtilaf ve siyasal mecrada bir ray deÄŸiÅŸimi manalarına gelmesine raÄŸmen, AK Parti bu hafta Türkiye tarihinin belki de en olaÄŸan 'olaÄŸanüstü' kongresini gerçekleÅŸtirdi.

ErdoÄŸan sonrası AK Parti için 'Özal sonrası ANAP' ve 'Demirel sonrası DYP' benzetmeleri yapanların aksine kongrenin seçmene verdiÄŸi mesaj yenilenerek yola devam oldu.

ErdoÄŸan'ın veda konuÅŸmasının ardından mikrofonu eline alan DavutoÄŸlu, emanetçi -çatışan dikotomisini boÅŸa çıkaran bir konuÅŸmaya imza attı. KonuÅŸmasında kullandığı dil itibariyle kimlik vurgusu ağır, 9 maddede açıkladığı manifestoyla ilkeli, hareketin lideri ErdoÄŸan'a gösterdiÄŸi teveccühle halk tarafından seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı ile uyumlu bir siyaset izleyeceÄŸinin sinyallerini verdi.

Kongrenin gösterdiÄŸi bir diÄŸer önemli nokta ise DavutoÄŸlu döneminin yeni bir siyasal dil ve üslubu da beraberinde getireceÄŸidir. Türkiye siyasal hayatında çözülmeyi bekleyen meselelerde insan onurunu gözeten özgürlükçü bir perspektif ortaya koyacağını belli eden DavutoÄŸlu, kendisini o koltuÄŸa taşıyan referans noktalarının da arkasında olduÄŸunu belirtti. AK Parti'nin 12 yıllık reformist mirasını devam ettirecek olması, AK Parti'ye ve savunduÄŸu deÄŸerlere çevrilen oklara karşı geri adım atmayacak bir isim olması, partiyi bir arada tutacak yetkinliÄŸe sahip olması ve DışiÅŸleri Bakanlığı süresince dünya liderleri ile yakından kurduÄŸu iliÅŸki bu referans noktalarından sadece bir kaçı. DavutoÄŸlu, AK Parti'nin fikri ve ideolojik geliÅŸiminde pay sahibi olan bir isim. Yeni dönemde, DavutoÄŸlu, oluÅŸumunda kendisinin de emeÄŸi geçen AK Parti'nin teorik alt-yapısını pratiÄŸe taşıma anlamında önemli bir ÅŸans yakaladı. Önümüzdeki dönemde bu fırsatı nasıl deÄŸerlendireceÄŸine hep birlikte ÅŸahit olacağız.

Peki, Davutoğlu'nun konuşmasına da yansıyan bu teorik altyapı nelerden oluşuyor?

KonuÅŸmasını 9 maddelik bir çerçevede sunan yeni Genel BaÅŸkan, hayata geçirmek istediÄŸi teorik alt yapının ipuçlarını da vermiÅŸ oldu. Öncelikle ulus devlet anlayışının ve kurucu ideolojinin kıskacında makbul vatandaÅŸlık kurgusuyla sindirilen halka AK Parti iktidarı ile aşılanan özgüvenin devamını saÄŸlayacağını belirtti. Ä°ç siyasetten dış politikaya, ekonomiden toplumsal kardeÅŸliÄŸe bütün temel meselelerimizi esir alan Kürt meselesini nihayete erdirme vurgusuyla birlikte Alevi yurttaÅŸları asli unsur olarak konumlandırması ve gayrimüslimlerin haklarına göstereceÄŸi duyarlılık mesajı DavutoÄŸlu'nun sosyo- kültürel bütünlüÄŸü hiç bir kesimi dışarıda bırakmadan saÄŸlamayı hedeflediÄŸini ortaya koydu. Özgürlük-sorumluluk makasını dengeli bir ÅŸekilde kuran yeni Genel BaÅŸkan, kurulacak olan yeni ahlaki formasyonun ÅŸifrelerini verdi.

AK Parti döneminde ülkenin temel meselelerini çözmek için atılan adımlarda güçlü lider kurgusuyla yol alabilen hareketin artık kurumsallaÅŸarak yola devam etmesinin elzem bir mevzu olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, yeni dönemde liyakati merkeze alan bir tasavvur ortaya koyacağını ifade etti. Yargının çete ve kliklerden temizlenmesiyle vicdanı olan yeni bir adalet sisteminin tesis edilmesini hedefleyen DavutoÄŸlu, medeniyetsel deÄŸerler üzerine inÅŸa edilmiÅŸ bir kültürel restorasyon ile Ankara merkezli dış politika vizyonuna sahip olduÄŸunu da ortaya koydu.

AK Parti'yi 12 yıl boyunca iktidarda tutan en temel dinamik seçmeniyle kurduÄŸu organik iliÅŸkiydi. DavutoÄŸlu'nun kongre konuÅŸması, bu iliÅŸkinin kurumsallaÅŸması yönünde güçlü bir baÅŸlangıç oldu. Siyaset insanların korkularına, kaygılarına ve heyecanlarına cevap verebildiÄŸi ölçüde baÅŸarı elde edebilir. Bu anlamda, Davu