Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisi 12. sayısında, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi içeren Anayasa değişikliğine yönelik 16 Nisan’da yapılacak referanduma odaklandı.
Kriter Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Altun, yeni sayıdaki Çerçeve yazısında, 16 Nisan referandumuyla birlikte 2002’den bu yana yaşanan dönüşümün kazanımlarının perçinleneceğini ve yeni dönemde daha güçlü bir Türkiye için muhkem bir zeminin inşa edileceğini söyledi.
Derginin söyleşi sayfalarının konuğu olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliğinin içeriği ve özellikle hukuki yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Türkiye’nin geleceği Cumhurbaşkanlığı sisteminde” dedi.
İbrahim Altay, dosya bölümünde Türkiye tarihinden çift başlılık ve koalisyon örneklerini inceledi.
İsmail Çağlar Beştepe Külliyesi üzerinden bir Cumhurbaşkanlığı sistemi yazısı kaleme aldı.
Burhanettin Duran, Atilla Yayla, Hüsamettin Arslan, Fatmanur Altun, Hasan Basri Yalçın, Ali Aslan, Veysel Kurt ve Mehmet Akif Memmi Anayasa değişikliğinin Türkiye’nin siyasi tarihi, stratejik konumu ve dış politikası açısından önemini analiz etti. Referandumun ekonomi yönünden anlamını Erdal Tanas Karagöl, Nurullah Gür ve Mevlüt Tatlıyer yorumladı.
Referandumun “hayır” cephesinin açmazlarını ise Kemal İnat, Halime Kökçe, Serdar Karagöz, Cengiz Alğan ve Ramazan Akkır yazdı.
Yusuf Özkır, Hürriyet gazetesinin “Karargah Rahatsız” başlıklı haberini değerlendirirken, Necdet Özçelik de böylesi bir dönemde Türkiye’nin sahada da geniş imkanlara sahip olduğunu gösteren ve başarıyla sonuçlanan Fırat Kalkanı Harekatı sonrası riskleri ve fırsat alanları masaya yatırdı..