Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus’ta 18 Aralık 2010 tarihinde başlayan Arap Baharı’nın etkileri, bölge ülkelerinin birçoğunu kısa zamanda etkileyerek, 15 Mart 2011’de Suriye’ye ulaştı.
Ülkede, birkaç yüz kişilik öğrenci grubunun Dera şehrinde “demokrasi ve özgürlük” talebiyle yaptığı gösterinin Esed rejimi güçlerince kanlı şekilde bastırılması, sonrasında önü alınamaz iç savaşın fitilini ateşledi.
Geride kalan 2,5 yıllık süre içinde 100 binden fazla insanın ölümü, yaklaşık 2 milyon insanın yaralanması ve mülteci durumuna düşmesine neden olan kanlı iç savaş, pek çok toplu katliamı da beraberinde getirdi.
Bu katliamlardan en tazesi 21 Ağustos 2013’de Esed güçlerinin Şam’ın Doğu Gota Banliyösü’ne yönelik gerçekleştirdiği kimyasal silahlı saldırı oldu. Saldırıda ilk belirlemelere göre, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 1300’den fazla sivil hayatını kaybetti.
Suriye isyanını farklı yönleriyle okumak için SETA uzmanlarının analizlerini bir arada sunuyoruz.
Suriye: Devrim mi Bölünme mi?
Ufuk Ulutaş | Halid Hoca, 27 Mayıs 2014
Analiz, Suriye krizini, bölgesel ve uluslararası aktörlerin Suriye perspektiflerini klişelerden uzak kalarak anlatmaya çalışacak, Suriye’deki insani krizden çıkış yolu için mütevazı önerilerde bulunacaktır.
Arap Birliği'nin Suriye Politikası
Müjge Küçükkeleş, 01 Mart 2012
Arap Birliği’nin önce Libya sonra Suriye kriziyle üstlendiği yeni aktif ve müdahaleci rol birliğin bundan sonraki süreçte izleyeceği siyasetin şifrelerini işaret etmesi açısından önemli.
Suriye’deki Katliam ve Bosna Deneyimi
Nedim Emin, 28 Ocak 2014
Bosna tecrübesi Suriye’de yaşanan vahşete dair ne tür ipuçları veriyor? Suriye’deki vahşeti belgeleyen fotoğraflar yeni katliamların yaşanmasını engelleyecek mi?
Vahşetin Fotoğrafları ve Suriye’deki İnsanlık Trajedisini Uluslararası Hukuk Zeminine Çekmek
Berdal Aral, 21 Ocak 2014
Ortaya çıkan işkence fotoğrafları, rejimin uluslararası bir savaş suçları mahkemesinde yargılanması için delil teşkil eder mi?
Suriye’de Aktörler: Rejim, Muhalefet, Dini Yapı ve Medya
Selin M. Bölme | Ufuk Ulutaş | Müjge Küçükkeleş | Furkan Torlak | Saliha Ziya | Gülşah Neslihan Akkaya | Zehra Senem Demir , 15 Şubat 2012
Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş haliyle Suriye’de Kim Kimdir? çalışması, Suriye hakkında hazırlanan en kapsamlı kim kimdir çalışması.
İnsanlığın Kaybı: Suriye’deki İç Savaşın İnsan Hakları Boyutu
Yavuz Güçtürk, 4 Şubat 2014
Rapor, Mart 2011’den bugüne Suriye’yi ve Suriye’de yaşanan iç savaşı, birer istatistiki veriye dönüşen Suriyeli insanların acılarından kesitlerle, insan hakları açısından değerlendiriyor.
Suriye'de İktidar Mücadelesi
Muhittin Ataman, 26 Nisan 2012
Muhittin Ataman’ın hazırladığı raporda, Suriye’nin dış politikası ve Arap isyanlarının Suriye cephesi, iç ve dış tarafları ve aktörleri itibariyle ele alınıyor.
Suriye’de Süreç Nereye Gidiyor?
Taha Özhan, 4 Haziran 2014
Sisi’nin darbesiyle statükoya dönüş umuduna yatırım yapanlar, Esed’in hangi gayri meşru yolla olursa olsun varlığını sürdürmesini eski düzen adına beklemeye devam edecekler.
Suriye’den Ukrayna’ya Amerikan Liderliği
Kadir Üstün, 19 Nisan 2014
Amerika’nın gerilediği tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, küresel liderlik iddiasını devam ettiren ama bunu farklı tanımlayan bir Obama yönetimiyle karşı karşıyayız.
Türkiye, Suriye ve Efsaneler
Ufuk Ulutaş, 17 Nisan 2014
Niyet kötü olunca deli saçması efsane bitmiyor. Türkiye'nin son üç senesi de maalesef bu delilerin kuyuya attıkları taşları çıkarmakla geçiyor.
Türkiye'nin Suriye Politikası Nereye Gidiyor?
Mehmet Özkan, 16 Mart 2014
Türkiye, bugün için Suriye konusunda vazgeçilmez ama olayları tek başına şekillendiremeyen bir yarı-aktör pozisyonundadır.
Suriye'de Çözüm Hâlâ Çok Uzakta
Nebi Miş, 20 Şubat 2014
Tarafların uzlaşı için en zorlu maddeleri önkoşul olarak masaya koymaları ve kolayca restleşmeleri hem çözümsüzlüğe neden oluyor, hem de görüşmelerin devamını tehlikeye sokuyor.
Bir Beşar Esed Analizi: Göz Doktoru Nasıl Diktatöre Dönüştü?
Medaim Yanık, 03 Şubat 2014
Babası hakkı olmayan bir şeyi gasp etmişti. Esed aile alışkanlığını devam ettirerek hayatta kalmaya çalıştı. İşkence sisteminin yürümesine, kimyasala, varil bombalarına izin verdi.
Esed Katliamları Tek Başına mı Yaptı?
Taha Özhan, 25 Ocak 2014
Katliamın oluşmasında doğrudan ve dolaylı paydaş olan aktörlerin de Lahey'de ve kamu vicdanında Esed'le birlikte sorumlu tutulması gerekmektedir.
Cenevre-2: İnsanlık Vicdanı Bir Daha Sınanıyor
Nebi Miş, 25 Ocak 2014
Cenevre 2’de uzun dönemli ucu açık bir takvimin belirlenmesi muhalefetin bölünmüşlüğünü artıracak ve El-Kaide ve türevlerinin faaliyetlerini artırmasına yol açacaktır.
Suriye'de İşlenen İnsanlık Suçları
Yavuz Güçtürk, 24 Ocak 2014
Suriye'deki insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının dava konusu yapılabilmesi için tek yol Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesidir.
Yeryüzünün Utancı ve Utanamayanlar
Ufuk Ulutaş, 23 Ocak 2014
Savaş suçlusu ve toplu katliamcı Baas rejimi aldığı diplomatik, askeri ve finansal destek ile tarih kitaplarına geçecek bir vahşeti sahneye koyuyor.
Cenevre 2'den Ne Bekliyoruz?
Ufuk Ulutaş, 19 Ocak 2014
Suriye'nin asli muhalefeti masaya Baas rejiminden daha güçlü oturmadığı müddetçe Suriye'de diplomasi yoluyla gerçek barış gelmez.
Cenevre-2 Suriye İçin Yeni Bir Umut mu?
Nebi Miş, 11 Ocak 2014
Taraflar Cenevre-2’ye çok uzun süredir hazırlanıyor. Bu hazırlık sürecinde ortaya çıkan kitle imha silahlarının yok edilmesi, İran’ın uluslararası sistemle arasını yumuşatması gibi etkenler müzakerelerde farklı bir motivasyon oluşturabilir.
Suriye’de Birleştikçe Güçlenen Muhalefet
Ufuk Ulutaş, 08 Aralık 2013
Muhalefet birleştikçe güçleniyor ve yedi düvele karşı ilerleme kaydediyor. Rejim tarafı ise doğal olarak muhalefetin birleşmemesi için elinden geleni yapıyor.
Mısır, Suriye, Bölgesel Düzen ve Türk Dış Politikası
Talip Küçükcan, 23 Eylül 2013
Kendi içinde demokratikleşen, vesayet ve müesses nizam ile mücadele veren, darbe mirası kalıntılardan kurtulmaya çalışan bir hükümetin bölge ülkelerindeki benzer toplumsal talepleri ve süreçleri desteklememesi düşünülemez.
Suriye Krizi ve Küresel Bunalım
Taha Özhan, 14 Eylül 2013
Zamanında siyasi müdahale çabalarının altını boşaltan “küresel siyasi müdahale”, kendi başlattığı “askeri müdahale” tartışmalarını da yönetemedi. Soru şu: bir Suriye krizimiz mi var yoksa küresel siyasi bunalım mı?
Suriye Krizinde Çözüm Seçenekleri
Talip Küçükcan, 14 Eylül 2013
ABD ve Rusya perde gerisinde kontrollü bir krizin devam etmesinin kendi çıkarlarına aykırı olmadığı konusunda anlaşmış görünüyor, zira masa üzerindeki seçenekler sahadaki dengeleri değiştirecek cinsten değil.
Suriye’nin Organik İslami Cepheleri
Ufuk Ulutaş, 13 Eylül 2013
Sakalı olan, tetiğe basarken “Allahu Ekber”diyen her Ortadoğulu’ya radikal, Selefi, terörist vs. sıfatlarını yapıştıran bir iç ve dış kamuoyu mevcut. Bu da Suriye’de savaşan gruplara yönelik bir kimlik tespiti yapmayı ve Suriye meselesinin genelini okumamızı zorlaştırıyor.
Temiz Dış Politika!
Taha Özhan, 08 Eylül 2013
Sykes-Picot nöbeti ne kolay bir şekilde bırakılabilecek bir ‘mecburiyettir’ ne de hiçbir şey değişmemiş gibi sürdürülebilecek bir ‘mahkumiyettir.’
Zorunluluk ve Endişe Kıskacında ABD
Ufuk Ulutaş, 06 Eylül 2013
ABD yönetimi, müdahalenin gerekliliğine kendisini inandırmış gibi görünse de ciddi endişelere de sahip. Çarşamba günü Senato ve Kongre’nin Dış İlişkiler Komiteleri’nde gerçekleşen Suriye tartışmalarına baktığımızda, ABD’nin müdahale konusunda endişeler taşıyan önemli bir kesiminin olduğu anlaşılıyor.
Suriye Müdahalesi: Batı’nın Hegemonya Korkusu
Muhittin Ataman, 01 Eylül 2013
Geçilmedik kırmızı çizgi bırakmayan Esed’in kimyasal silah kullanması sonrasında ABD ve diğer küresel güçlerin müdahaleyi tartışmaları, daha çok uluslararası sistemin meşruiyetini devam ettirme veya güçlendirme kaygısını yansıtmaktadır.
Suriye'de Vekâlet Savaşı Biter mi?
Taha Özhan, 31 Ağustos 2013
Türkiye askeri müdahalede taraf olmanın psikolojik ve ahlaki sorunlarından fazla 'müdahale sonrası' yaşanacak gelişmelere odaklanmalıdır. Çünkü müdahaleye önderlik yapacak aktörler Türkiye'nin yüzleşmek zorunda olacağı güvenlik riskleriyle karşı karşıya değildir.
Amerika'nın bir Suriye planı var mı?
Kılıç Buğra Kanat, 31 Ağustos 2013
Şimdiye kadar eylemsizlik ve müdahaleden uzak durma temelli oluşan Amerika’nın Suriye politikası, kimyasal silah kullanımı sonrasında daha çok isteksiz bir müdahalecilik ve zoraki bir tepkisellik arasında seyrediyor.
5 Soru: Suriye’ye Muhtemel ABD Müdahalesi
Kılıç Buğra Kanat, 29 Ağustos 2013
Kılıç Buğra Kanat: Muhtemel bir ABD saldırısı Suriye’deki iç savaşın sona ermesini sağlamayacak. Saldırının Esad’ın konvansiyonel güçlerine darbe vurarak muhalif güçlere bazı ciddi avantajlar sunacağı beklenebilir.
5 Soru: Olası Suriye Müdahalesine Körfez’in Bakışı
Gülşah Neslihan Kaya, 29 Ağustos 2013
Gülşah Neslihan Akkaya: Hiçbir Körfez ülkesinden Suriye’ye olası bir askeri müdahaleyi destekleyeceği yönünde resmi açıklama gelmemesine rağmen, Suriye muhalefetine en fazla silah yardımında bulunan Suudi Arabistan ve Katar’ın müdahaleye destek vereceği açık.
ABD Suriye’ye Müdahale Eder mi?
Ufuk Ulutaş, 26 Ağustos 2013
Geçilmedik kırmızı çizgi kalmamışken ABD’nin Suriye’de sessiz kalabilme konforu gittikçe daralıyor. Herşeye rağmen ABD’nin Suriye’de “rejimi düşürecek” bir askeri müdahale peşinde olmadığı da anlaşılıyor. Fakat, ABD’nin özellikle bu olaydan sonraki sessizliği ABD için iki ağır maliyet üretiyor.
Esed-Sisi Katliamları
Taha Özhan, 24 Ağustos 2013
Putin'in Esed'i varsa Amerika'nın da Sisi'si var. Rusya, Suriye'deki katliamlara 'terörle mücadele' derken, Amerika Mısır'daki darbeye en üst düzeyden 'demokrasinin restorasyonu' demekte.
Suriye’de Kimyasal Silah Kullanımı ve Uluslararası Normların Geleceği
Kılıç Buğra Kanat, 23 Ağustos 2013
Normu ayaklar altına alanlara müdahale şöyle dursun caydırıcı bir strateji veya söylem dahi kullanmayan Amerika bundan sonrası için otoriter rejimlerin kimyasal silah kullanımının normalleşmeye başlayabileceği bir dönemin de temellerini atmış oldu.
Suriye’de Kimyasal Silah Sicili
Yavuz Güçtürk, 21 Ağustos 2013
Suriye’de Esed yönetiminin muhalifler ve sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırmak üzere ülkede bulunan BM ekibine rağmen, Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Gota Banliyösü'ne bugün düzenlediği kimyasal saldırı, Suriye’de kimyasal silah sicilini yeniden tartışmaya açtı.
Esed-Sisi Ekseni
Taha Özhan, 10 Ağustos 2013
Suriye krizinde Rusya'nın pozisyonu ile Mısır darbesinde ABD'nin rolü; Baas katliamlarına verdiği destekle İran'ın pozisyonu ile Mısır darbesine kesenin ağzını açan Körfez'in rolü nevzuhur ekseni anlamamız için kilit rol oynayacak.
Suriye'de Ulusalcı - ‘Liberal’ Kardeşliği
Ufuk Ulutaş, 09 Ağustos 2013
PYD, bugünlerde yürüttüğü propaganda kampanyası gereği çatışmaları El-Kaide teröristlerine karşı laik PYD’lilerin kahramanca Kürt halkını savunması olarak göstermeye çalışsa da gerçek resim çok farklı.
Suriyeli Komutanlarla Bir Gün
Ufuk Ulutaş, 29 Temmuz 2013
Kuzeydeki çatışmalara ilişkin üç ana sebebin altını çizen komutanlar, bunlardan ilkinin muhaliflerin gücünü coğrafi olarak bölme çabası olduğunu ifade ediyorlar.
PKK'nın Suriye Krizi
Taha Özhan, 27 Temmuz 2013
PKK-PYD marifeti ve bölgede Irak işgaliyle başlayan Arap milliyetçiliğinin de desteğiyle son birkaç yıldır yaşanan 'Kürt yabancılaşması' derinleşmiş oldu.
Suriye’de Kürt Devletine Doğru mu?
Ufuk Ulutaş, 22 Temmuz 2013
Türkiye, kısa vadeli Kürt devleti tartışmalarından ziyade uzun vadeli Suriye’de kaosun sona erdirilmesi tartışmalarına yoğunlaşmalı ve Suriyeli Kürtler analizini sadece PYD üzerinden yapmamalıdır.
‘Direniş Ekseni’nin Direnişle Savaşı!
Taha Özhan, 03 Haziran 2013
Lübnan içinde Şii elitler düzeyinde de tartışmalı hale gelen Hizbullah, Suriye krizine fiili olarak dâhil olduklarını itiraf ederek, Rusya ve İran’ın bile resmi olarak kabul etmedikleri dev bir siyasi basiretsizliğe imza attı.
Suriye'de Siyasi Çözüm!
Taha Özhan, 27 Mayıs 2013
Baas rejiminin katliamları karşısında soğukkanlılığını ahlaki bir iflasla koruyarak 'siyasi çözümü' dillerinden düşürmeyen isimlerin, kendi ülkesinde akan kanı durdurmak için başlatılan bir girişimi ihanet düzeyinde değerlendirmesi en nazik ifade ile tutarlı değildir.
Suriye’de ‘Türkiye Sıkıntısı!’
Taha Özhan, 27 Mayıs 2013
Suriye krizine ve Türkiye’nin dış politikasına medyada ve siyasette arzı endam eden değerlendirmelerin kahir ekseriyetinin ortak üç noktası bulunmaktadır: Suriyesizlik, mesnetsizlik ve komploculuk.
Türkiye, Amerika ve Suriye Krizi
Taha Özhan, 18 Mayıs 2013
Bugün gelinen noktada Suriye krizi, ilgili bütün aktörler açısından ahlaki ve reel politik bir imtihana dönüşmüş durumda.
Sadece Reyhanlı’yı Konuşabilmek
Ufuk Ulutaş, 18 Mayıs 2013
Reyhanlı’nın acısının merkeze alınmadığı hiçbir analiz bizi Suriye meselesinde vicdanen ve stratejik olarak doğru yola iletmez.
Bir Süper Gücün Suriye ile İmtihanı
Kılıç Buğra Kanat, 11 Mayıs 2013
ABD'nin Suriye politikasını konu alan analizler, Washington'ın karşılaşacağı riskler yerine Suriye probleminin uzamasının ona kazandıracakları üzerine odaklanmaya başladı.
İdeolojik Siyaset-Reel Politik Makasında Suriye
Ufuk Ulutaş, 06 Mayıs 2013
Körfez, Suriye muhalefetindeki ayrımları körüklemek ve güçlü destek vermemek suretiyle Baas rejiminin ömrünün uzamasına vesile olmaktadır.
İsrail’in Özrü ve Amerika’nın Suriye Politikası
Kadir Üstün, 15 Nisan 2013
ABD’nin Türkiye-İsrail’in ilişkilerinin normalleşmesi konusundaki çabalarını ABD’nin Suriye politikasında ciddi bir değişikliğe gideceğine yormak isabetli olmayacaktır.
Suriye'de Esedli-Silahlı Çözüm
Ufuk Ulutaş, 11 Mart 2013
Suriye'de askeri veya siyasi çözümün anahtarı, askeri muhalefetin güçlendirilmesi veya rejimin askeri gücünün kırılmasıdır.
ABD'nin Suriye Karnesi
Ufuk Ulutaş, 18 Şubat 2013
ABD tükenmez bahaneleriyle Suriye'de sorunun bir parçası olmuştur. ABD'nin muhaliflere destek verdiği değil köstek olmadığı gün Suriye'de çözüme bir adım daha yaklaşmış olacağız.
Esed’i Ayakta Tutan Esed Sonrası
Taha Özhan, 11 Şubat 2013
Esed’in yıkılışıyla Esed’i ayakta tutan dinamik ve hesaplar da ya tekrar gözden geçirilecek ya da hepsi Esed’le birlikte Ortadoğu jeopolitiğinde sıkıntılı bir döneme girecekler.
Konforlu Düşmanlık: İsrail ve Suriye
Taha Özhan, 03 Şubat 2013
Suriye isyanında Baas rejiminin ve arkasında duranların arzulayacağı şeylerin başında, İsrail'in sürece müdahil olması gelmektedir.
Batı, Suriye'de Kaybediyor
Ufuk Ulutaş, 21 Ocak 2013
ABD ve Batı, Suriye'de kimin ne zaman kazanacağı sorusunun netleşmesini beklemekte ve bu bekleyiş sırasında hem Suriye'de hem de bölgede kaybetmekte.
Dış Politikada Kırılma Yılı
Taha Özhan, 30 Aralık 2012
Suriye'de Baas rejiminin yıkılması Türkiye için artık bir neticeden çok yeni bir başlangıcı işaret ediyor.
Suriye Krizi Nereye Gidiyor?
Taha Özhan, 17 Aralık 2012
"Yavaş ama istikrarlı şekilde güçlenen muhalefet ve yavaş ama düzensiz şekilde güç kaybeden Baas rejimi" yeni Suriye isyanı eksenini oluşturdu.
Şam-Tel Aviv Değişime Direnme Ekseni
Ufuk Ulutaş, 17 Kasım 2012
Yeni Ortadoğu’da eski metotlarla ayakta kalabilmek mümkün değildir, Suriye rejimi bunu İsrail’den daha önce anlayacaktır.
Amerikan Seçimleri ve Suriye
Taha Özhan, 03 Kasım 2012
ABD'nin Suriye politikasının içine düştüğü kararsızlığın son örneği, 20 ay sonunda, ABD yönetiminin dönüp dolaşıp İran, Rusya ve Baas rejiminin "el-Kaide tezine" sarılması olmuştur.
Suriye, Lübnan ve 'İstikrarsızlık Dengesi'
Taha Özhan, 27 Ekim 2012
Suriye- Hizbullah ilişkisi artık bir vekalet savaşı dayanışmasından çıkarak doğrudan ortaklığa doğru ilerlediği sürece yaşanacak her yeni gelişmede mezkur ikili beraber anılmaya devam edecektir.
Zamanın Ruhu, PKK ve Suriye
Taha Özhan, 24 Ekim 2012
Kürtleri Şam'dan uzaklaştıracak, Kamışlı'ya sıkıştıracak her yaklaşım Kürtlerin aleyhinedir. Bundan şüphe edenler, İstanbul'u bırakıp Şemdinli'ye sıkışan PKK siyasal aklına ve ortaya çıkardığı enkaza bakmayı deneyebilirler.
Suriye'de El-Kaide için Yorgan Yakmak!
Ufuk Ulutaş, 21 Ekim 2012
Tüm gündem saptırmalara rağmen Suriye'de hâlâ çatışan iki grup var: Baas rejimi ve Suriye halkı. Gerisi teferruat ve uluslararası toplumun pasifliği için yapay bir bahanedir.
Amerikan Seçimlerinin Kurbanı Olarak Suriye
Kılıç Buğra Kanat, 21 Ekim 2012
Bosna'da yaşananların üzerinden neredeyse yirmi yıl geçtikten sonra bu sefer Suriye'de yaşanan trajedi Amerika'da yapılacak başkanlık seçimlerinin kurbanı oluyor.
Muhalefeti ‘Suriye Batağına’ Kim İtti?
Taha Özhan, 14 Ekim 2012
CHP içinde Suriye krizi üzerinden ‘Hatay lobisi’ şeklinde tarif edebileceğimiz odak güçlü görünmeye devam edecektir. İşte tam bu noktada CHP-MHP taban geçişkenlikleri ciddi bir siyasal anlama kavuşmaya başlayacaktır.
Suriyesiz Suriye Analizleri
Taha Özhan, 13 Ekim 2012
Suriye'de yaşananlara başından beri bilinçli şekilde karartma uygulamaya çalışan siyasi yaklaşımlar ve medya operasyonları, Baas katliamlarını perdeleme ihtimali bulunan her olay konusunda ise derin bir hassasiyet göstermekteler.
Suriye ile Yarınımız...
Ufuk Ulutaş, 07 Ekim 2012
Gerçekten savaş isteyen bir ülke, 6 ay boyunca Suriye ile, 13 ay boyunca da uluslararası camiayla birlikte aktif diplomasi yürütmezdi.
Suriye Muhasebesi
Taha Özhan, 06 Ekim 2012
Türkiye Baas rejiminin kontrolü kaybetmesine paralel olarak kademeli bir şekilde güvenlik hassasiyetini artırmalıdır.
Irak, Suriye ve Baas reenkarnasyonu
Taha Özhan, 15 Eylül 2012
Aylar süren hükümet kurma döneminden sonra başbakan olan Maliki, seçimleri kazanan partinin başkanı olduğu için değil; Irak'ta dengelerin oluşturduğu siyasetin imkânlarını kullanarak başbakan oldu.
Yeni Mısır ve Suriye
Taha Özhan, 01 Eylül 2012
Mursi, bölgesel aktörlerle bir girişim başlatmasının ön şartı olarak Esatsız bir çözüm ön şartını koymalıdır.
Suriyeli'nin Tercih Hakkı Var mı?
Ufuk Ulutaş, 18 Ağustos 2012
Esed rejiminin kendisi halk meşruiyetine dayanmayan ve zorunlulukların hayatta tuttuğu bir siyasi yapıdır.
Suriye Kürtleri PKK'ya Esir Olur mu?
Taha Özhan, 28 Temmuz 2012
Suriye'de, Kürtleri Baas'tan sonra tekrar esir alacak bir sürece evrilmesini engellemek en başta ve öncelikle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) görevi olmalıdır.
Suriye Devriminin "Büyük Patlaması"
Ufuk Ulutaş, 21 Temmuz 2012
Suriye'de patlamada ölen rejimin üst düzey kurmayları beraberlerinde rejimin dokunulmazlığını, rejimin iç halkasının birbirine karşı güvenini ve ordunun sadakatini de götürdüler.
Suriye - İsrail: Kullanışlı Düşmanlık
Ufuk Ulutaş, 02 Temmuz 2012
Suriye rejimi İsrail için meşhur tabirle “bildikleri bir şeytandır” ve kapasitesini ve doğasını bilmedikleri ve kestiremedikleri diğer aktörlere karşı tercih sebebidir.
Müslüman Mahallesinde Baas Propagandası Satmak
Ufuk Ulutaş, 28 Mayıs 2012
Esed rejiminin krizin başından beri yürüttüğü kampanyaya baktığımızda hem metod hem de retorik açısından İsrail’in Hasbara’sıyla önemli paralellikler taşıdığını görmek mümkündür.
İran Suriye Baas Rejimine Destek Vermeseydi…
Taha Özhan, 12 Mayıs 2012
İran, Esad yönetimiyle arasına mesafe koymayı başarsaydı, bugün sadece Camp David Düzeninin çöküşüne değil aynı zamanda I. Dünya Savaşı düzeninin de baştan aşağı tartışılmasının önü açılmış olurdu.
Birinci Yılında Suriye İsyanı
Taha Özhan, 17 Mart 2012
Suriye rejimi, uluslararası baskının daha sertleştiği bir senaryoda hem siyaseten hem de ekonomik olarak ayakta kalmakta zorlanacaktır. Akan kanın durması için başka bir ihtimal de görünmemektedir.