SETA > Haber |
Türkiye-Suudi Arabistan-Katar İttifakı Suriye'de Yeni Bir Dalga

Türkiye-Suudi Arabistan-Katar İttifakı: Suriye'de Yeni Bir Dalga

Can Acun: “Bölge ülkelerinin Kral Selman döneminde yeniden yakınlaşması ve Suriye'de sonuç alıcı şekilde Suriye muhalefetine yardım yapma kararı alınmasının önemli bir yeni dalga yarattığını düşünüyorum."

BBC Türkçe'ye konuşan SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun; Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın 'Suriye ittifakı'nı yorumladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayında gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde "Suriye'ye sonuç alıcı şekilde yardımların yapılması konusunda ittifaka varılmasının" öne çıkan başlıklardan olduğunu belirten Acun, "Bu üç ülkenin Suriye'de, denklemi değiştirecek, gidişatı değiştirecek bir kararlılık içinde olduğunu söylemek doğru olacaktır." dedi.

Acun, ‘Suudi Arabistan-Türkiye-Katar ittifakının muhalif grupların bir araya gelmesine öncülük ettiği’ yaklaşımına ilişkin şunları kaydetti: “Uluslararası bölgesel aktörlerin etkisinin de olduğunu düşünüyorum. Suudi Arabistan'ın desteklediği gruplarla Türkiye ve Katar'ın desteklediği gruplar arasında zaman zaman çelişkiler oluşuyordu. Ancak bölge ülkelerinin Kral Selman döneminde yeniden yakınlaşması ve Suriye'de sonuç alıcı şekilde Suriye muhalefetine yardım yapma kararının alınmasının önemli bir yeni dalga yarattığını düşünüyorum."

Acun, konuşmasının devamında Suriyeli muhaliflere yardım konusuna ilişkin olarak ise: "Muhalifler üzerinde çeşitli ülkelerin etkinlik alanları var. Bu anlamda Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye arasında oluşmuş bir mutabakatın, kendi etkinlik kurduğu muhalifler üzerinde de direk etkisi olacaktır. Bunun, bu grupların bir araya gelmesini kolaylaştırıcı rolü olduğunu görmek lazım. Ancak finansal veya askeri açıdan bir yardım yapılıp yapılmadığı konusu, bunların artırıldığıyla ilgili bir spekülasyonda bulunmak çok doğru olmayacaktır… Şu ana kadar maddi bir destek artırımı olmamış olsa bile yakın gelecekte, orta ve uzun vadede bu desteği görmek yeni denklemde kesinlikle mümkün olacaktır." tespitinde bulundu.

[BBC Türkçe, 6 Mayıs 2015]