SETA > Haber |
Muhittin Ataman Barzani Çizgisi Daha Fazla Destek Bulabilir

Muhittin Ataman: Barzani Çizgisi Daha Fazla Destek Bulabilir

Donald Trump’ın olası politikalarının Ortadoğu’daki yansımalarını değerlendiren Prof. Dr. Muhittin Ataman, Kürdistan Bölgesi’nin daha fazla destek bulabileceğini söyledi.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump’ın olası politikalarının Ortadoğu’daki yansımalarını BasHaber’e değerlendiren Prof. Dr. Muhittin Ataman, Kürdistan Bölgesi’nin daha fazla destek bulabileceğini söyledi.

Trump’ın kazanmasından sonra politikada değişiklik beklediğini ifade eden ve bunun iki nedeni olduğunu belirten Ataman, bunları şöyle sıralıyor:

“İlki Suriye ve Suriye üzerinden Türkiye ile olan ilişkiler ile ilgili. Trump Suriye’nin kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturulmasının taahhüdünde bulunmuştu. İkincisi ise Trump, Türkiye’nin küstürülmesinin Amerika’nın çıkarlarının aleyhine olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla Suriye krizi konusunda Türkiye’ye yakın bir siyaset izlemesi söz konusu olabilir.”

Bununla bağlantılı olarak seçim kampanyalarında yaptığı açıklamalar dikkate alındığında Trump’ın İran karşıtı bir siyaset izlediğinin görüldüğünü söyleyen Ataman, “Obama döneminde İran’la ilgili çok önemli mesafeler kat ettiler. Irak’ta, Ortadoğu’da, Suriye’de bazı bölgelerde yaşanan krizler konusunda İran ile yakın ilişki içerisinde oldular. İran’ın da dolayısıyla dışlanmış olması Türk siyaseti açısından önemli bir faktördür” diyor.

‘BARZANİ ÇİZGİSİ DAHA FAZLA DESTEKLENEBİLİR’
Genel olarak bakıldığında İran’ın Irak ve Suriye’de daha çok Türkiye karşıtı gruplara destek verdiğini söyleyen Ataman, “Bu durumda Trump döneminde İran’ın desteklediği grupların daha az destekleneceği söz konusu olabilir. Barzani çizgisine bu hususta daha fazla destek sağlanacağı da söylenebilir” diyor.

Ataman, “Bütün konularda olduğu gibi Kürd siyaseti konusunda nasıl bir yol izleyeceğini tam kestirmek mümkün değil” diye ekliyor.

Trump döneminde Türkiye ile ilişkilerin belli konularda gelişeceğini düşündüğünü ve Trump’ın NATO ittifakının daha da güçlendirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Ataman, “NATO üyesi ülkelerin daha fazla askeri ekonomik katkıda bulunmasıyla ancak NATO’nun yeniden güçlendirileceğini düşünüyor. Türkiye’nin son dönemlerde genel olarak siyaseti buydu. Son zamanlardaki Amerikan siyaseti NATO’yu Avrupa’dan alıp Amerikan merkezli bir noktaya itmişti” değerlendirmesinde bulunuyor.

‘DİĞER ÜLKELERİN İÇ İŞLERİNE DAHA AZ ÖNEM VERİLECEK’
“Trump, Amerika'yı tek başına NATO’nun yükünü sırtlayan bir devlet olarak düşünüyor” diyen Ataman şöyle devam ediyor:

“Dolayısıyla Trump’ın çizgisi Türkiye’ye daha yakın. Bu noktada ABD- Avrupa arasında bir gerginlik çıkması bekleniyor. Avrupa ülkelerinden savunma harcamalarına daha fazla kaynak ayırmasını talep edecek. Trump önceliği daha çok ekonomik ilişkilere vereceğini söylüyor. Yani Amerika’yı eskisi gibi büyük, rüya ülkesine dönüşmesi için ekonomiye önem verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu da diğer ülkelerin iç işlerine daha az önem vereceği anlamına geliyor.”

[Muhabir: Dilan Almaz] [BasHaber, 16 Kasım 2016].