SETA > Haber |
En Doğru Yöntem Bu Anayasayı Tamamen Kaldırmak

“En Doğru Yöntem Bu Anayasayı Tamamen Kaldırmak”

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Doç. Dr. Cem Duran Uzun, yeni anayasanın kum saati metaforuyla hazırlanması gerektiğini belirterek, "Anayasa 18 defa değişti, üçte birinden fazlası değişikliğe uğradı. Hala bu anayasanın üzerinde 12 Eylül darbesinin izlerini görmemiz mümkün, o yüzden değişikliklerle kurtulamıyoruz. O halde bu anayasayı tamamen kaldırmak en doğru yöntemdir" dedi.

SETA Hukuk ve Ä°nsan Hakları Direktörü Doç. Dr. Cem Duran Uzun, Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye Ä°çin Yeni Anayasa" konulu panele katıldı. Uzun, anayasanın sadece anayasal organlarla anayasa hukukçuları veya anayasa mahkemeleriyle ilgili olmadığını belirterek, anayasanın bütün bireylerin doÄŸumundan ölümüne kadar bütün yaÅŸamlarını ilgilendirdiÄŸini ifade etti.

Anayasanın herkesin hayatını ilgilendiren, son derece önemli hukuk metinleri olduÄŸuna deÄŸinen Uzun, anayasaların yapımına tüm toplumun katılmasının önemli olduÄŸunu vurguladı.

Uzun, yeni anayasanın hazırlanması gerektiÄŸini, 1982 Anayasası'nda yapılan deÄŸiÅŸikliklere raÄŸmen acil yeni anayasaya ihtiyaç olduÄŸunu kaydetti.

"12 EYLÜL'ÜN BASKICI ETKÄ°LERÄ°NDEN KURTULMAK Ä°ÇÄ°N YENÄ° ANAYASA ZORUNLU"

Uzun, "Anayasadaki bu 12 Eylül'ün baskıcı ve otoriter etkilerinden kurtulmak için baÅŸtan yeni bir anayasa yapılması zorunlu. Anayasa 18 defa deÄŸiÅŸti, üçte birinden fazlası deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸradı. Hala bu anayasanın üzerinde 12 Eylül darbesinin izlerini görmemiz mümkün, o yüzden deÄŸiÅŸikliklerle kurtulamıyoruz. O halde bu anayasayı tamamen kaldırmak en doÄŸru yöntemdir" diye konuÅŸtu.

Vesayetçi sistemden kurtulmak için de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduÄŸunu belirten Uzun, sivil ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç duyulduÄŸunu söyledi.

Yeni anayasa sürecinin önemli bir giriÅŸim olduÄŸunun altını çizen Uzun, ÅŸunları kaydetti:

"Müzakereci yöntemle yeni anayasanın hazırlanacağını söyleyebiliriz, bunu kum saati metaforuyla izah edebiliriz. Kum saatinde geniÅŸ bir tabandan dar bir alana geliyor kumlar, oradan tekrar alt tarafa boÅŸalıyor. Ä°ÅŸte bütün toplum kesimlerinden gelen anayasa önerileri, o dar alana yani Meclis'e geliyor. Orada anayasa ÅŸekli veriliyor ve tekrar topluma anayasa sunuluyor. Bu müzakereci yöntemle anayasanın hazırlanması en doÄŸru yöntemdir."

[Star, 9 Ocak 2016]