Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Sadık Ünay ise çözüm sürecinin somut bir noktaya ulaşmasıyla ortaya çıkacak ekonomik kazanımlara değindi.
Listenin başına güvenlik ve öngörülebilirlik tarafındaki gelişmeyi koymak gerektiğini anlatan Ünay, şunları kaydetti:
"Çözüm sürecinin ilerlemesinin asayişte getireceği bir rahatlama olacaktır. Değişik eylemlerden, toplumsal gerginliklerden dolayı üretim süreçlerinde, dağıtımda, pazarlamada kesintiler olmayacaktır. Şu an sürekli işleyen ve Türkiye'nin genel ekonomik yapısıyla entegre bir ekosistemden bahsedemiyoruz. Yatırım ortamının iyileşmesinin, farklı bakanlıkların zaten bölgeye götürmeye başladığı teşviklerin ve fiziki olarak yapılan altyapı yatırımlarının geri dönüşleri daha hızlı alınmaya başlayacaktır.
Burada aslında birbirini destekleyen bir etki oluşacaktır. Asayişin gelişmesiyle beraber bölgeye yatırımcı ilgisi de artar. Şu ana kadar oraya gitmekte çekingen davranan yatırımcılar da oraya daha rahat gidebilir. Planlanan hızlı tren hatları, lojistik taşıma hatları var. Onlarla birlikte piyasa entegrasyonu daha da ilerleyecek. Ama bunların rahatça yürümesi için tabii ki çözüm sürecinin hızlı bir şekilde somut bir noktaya ulaşması önemli."
Sadık Ünay, bu noktada istihdam alanında bu bölgeye yönelik özel düzenlemeler yapılabileceğini belirterek, çözüm sürecini en fazla destekleyen grupların başında işadamları ve oradaki iş çevrelerinin geldiğini, yatırım ortamının gelişmesinin istihdama ve oradaki refaha büyük katkısı olacağını vurguladı.