SETA > Haber |
Başkanlık Sistemi Uygulamaları ve Türkiye için Yol Haritası Sempozyumu

Başkanlık Sistemi Uygulamaları ve Türkiye için Yol Haritası Sempozyumu

Erdoğan: “Bu ülkeyi milli şef uygulamalarına ve koalisyon günlerine layık görenler Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkarlar.”

SETA İstanbul’da 25 Mayıs tarihinde, Nebi Miş, Ali Aslan, M. Erkut Ayvaz ve Hazal Duran’ın kaleme aldığı “Dünyada Başkanlık Sistemi Uygulamaları” raporunun tanıtıldığı “Başkanlık Sistemi Uygulamaları ve Türkiye için Yol Haritası” isimli bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açılış konuşmasını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Başkanlık Sistemi tartışmalarının önemine atıfla başladığı konuşmasında Sayın Erdoğan, SETA’yı konuya ilişkin çalışmalarından dolayı tebrik etti.

ERDOĞAN: “BU ÜLKEYİ MİLLİ ŞEF UYGULAMALARINA VE KOALİSYON GÜNLERİNE LAYIK GÖRENLER BAŞKANLIK SİSTEMİ'NE KARŞI ÇIKARLAR.”

Millet olarak içerisinde yaşadığımız coğrafyada dönüşümcü ve reformcu adımların öncüsü olduğumuza işaret eden Erdoğan, son iki yüzyıldır kopyalama tarzıyla bir yol çizilmeye çalışıldığını ancak çarenin Osmanlı Meclisi Mebusan’ın da yazılı olan “Onların işleri istişare iledir.” kaidesinde olduğunu belirtti.

Erdoğan, Türkiye siyasi hayatında uzun bir dönemin darbeler ve krizlerle heba edildiğini hatırlatarak “Biz sadece geçmişte ülkeye verilen zararları yok etmekle kalmadık, devlet ile millet arasındaki bağları ilmek ilmek dokuduk.” dedi.

Başkanlık Sistemi’nin “dik bir duruş” temsil ettiğine dikkat çeken Erdoğan, “Bu ülkeye dışarıdan bakan ithal edildiği günleri gördük… Milli şeflik döneminin mirası oligarşik yapı, millete hizmet etmeyenleri milletin başına musallat etti.” dedi. Geçmiş dönemlerde vesayet odaklarının millete gitmediklerinin altını çizerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Millete inanmıyorlardı. Bu milletin gerçek sahipleri küçümsediler, milletin sesini taşımak isteyenleri bertaraf ettiler. Biz bu horlanan insanların içinden çıkıp geldik, milleti iktidara taşıdık… Biz milletle devlet arasındaki bağı güçlendirdikçe vesayetin etki alanı azaldı. Başkanlık Sistemi vesayetin bitişinin ilanı olacak.”

Erdoğan, konuşmasının devamında Başkanlık Sistemi’nin başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu ve G-20 ülkeleri içerisinde de aynı sistemle yönetilen pek çok ülke olduğunu ifade etti. Bu ülkelerin arasında ABD, Arjantin, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, SETA’nın hazırladığı “Dünyada Başkanlık Sistemi Uygulamaları” raporunda bu örneklerin detaylarıyla anlatıldığını ekledi. Türkiye’nin de Başkanlık Sistemi talebiyle iddia edilenin aksine bir alt lige değil üst lige çıkmanın hedeflediğine dikkat çekti.

“Türkiye’nin kendi şartlarına uygun bir Başkanlık Sistemi getirmesini eleştirenler, Parlamenter Sistemi kopya etmeyi eleştirmediler.” tespitinde bulunan Erdoğan, “Kendi Başkanlık Sistemi potansiyelimizi geliştirmeye muktediriz. Bizim Başkanlık Sistemi ihtiyacına vurgumuz, istikrar ve güven amacından geliyor… Başkanlık Sistemi’ne karşı çıkmak adına istikrara karşı çıkacak kadar gözlerini kararttılar. Bunların gözleri var görmüyorlar.” diyerek karşı çıkılmasının sebebinin ilkesel değil kişisel olduğunu ve demokrasiye olan bağlılıktan değil vesayete olan hayranlıktan kaynakladığını ifade etti.

“Bu ülkeyi milli şef uygulamalarına ve koalisyon günlerine layık görenler Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkarlar.” uyarısında bulunan Erdoğan, “Millete hesap verenden diktatör çıkmaz.” dedi.

Milletin ‘Yeni Türkiye’ ve ‘Yeni Anayasa’ yolunda kendi görüşünü ortaya koyduğunun altını çizen Erdoğan, “Türkiye’de artık popülist siyaset anlayışına ve buna fırsat veren Parlamenter Sistem anlayışına bir son vermeliyiz.” diyerek konuşmasını tamamladı.