SETA > Yorum |
Erdoğan-Gülen Mücadelesinin Sonu Ne Olur

Erdoğan-Gülen Mücadelesinin Sonu Ne Olur?

Gülen Cemaati kendini sivil olarak tanımlamaya çalışsa bile, şu haliyle sivil olmadığı açık. Cemaat, sivil olarak kabul edilmenin ötesinde, illegal örgüt kabul edilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Gülen Cemaati ile AK Parti ve ErdoÄŸan arasındaki mücadeleyi üç ayrı boyutta deÄŸerlendirebiliriz. Åžu an, gidiÅŸat ve sonlanış. Ortalama bir göz mücadelenin ÅŸu anına bakar. Daha derin bakış mücadelenin gidiÅŸatını görür. Daha da derin olan ise, bir sonraki adımda ne olacağını anlamaya çalışır ve o döneme hazırlık yapar. Åžu anda halen karşılıklı hamleler yapılıyor, sıcak savaÅŸ hali devam ediyor. GidiÅŸat Gülen Cemaati'nin kaybettiÄŸi ÅŸeklinde.

Bu sebeple esas soru ÅŸu: bu mücadelenin sonlanışı nasıl olacak? Benim önemsediÄŸim soru ise; cemaatin sivilleÅŸerek varlığını sürdürebilmesinin mümkün olup olmadığıdır. Bu sonlanışı hem Cemaatin hem de devlet elitinin siyasi kararları belirleyecek. Gülen Cemaati kendini sivil bir cemaat olarak tanımlamaya çalışsa bile, ÅŸu haliyle sivil olmadığı açık. Cemaat, sivil olarak kabul edilmenin ötesinde, illegal örgüt kabul edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Kanaatimce, Gülen Cemaati'nin önünde dört ayrı seçenek duruyor: sıcak savaÅŸa devam; düÅŸük yoÄŸunluklu, zamana yayılmış mücadele; siyasi partiye dönüÅŸüm; sivil cemaate dönüÅŸüm. Gülen Cemaati'nin hangi seçeneÄŸi seçeceÄŸi, bu mücadelenin sonlanışını etkileyecek. Cemaat ÅŸu ana kadar sıcak savaÅŸ stratejisini sürdürüyor ve sivil bir cemaate dönüÅŸme konusunda henüz bir adım atmadı. Sonlanışı belirleyecek taraflardan biride devlet bürokrasisi ve ErdoÄŸan olacak. Devlet aygıtını yönetenlerin ise üç seçeneÄŸi var: Birincisi, cemaati tümüyle tasfiye etmeye çalışmak. Ä°kincisi, cemaatin operasyon kabiliyetini bitirip, örgütsel yapısını zayıflatıp, kendi haline bırakmak. Üçüncü seçenek ise, Cemaati sivil bir harekete dönüÅŸmeye zorlamak. Sivil cemaate dönüÅŸmek, Cemaat tarafından istenen bir siyaset olabilir veya devletin zoruyla gerçekleÅŸebilir. Gülen Cemaati dört alanda dönüÅŸüm geçirdiÄŸinde ancak "sivil cemaat" olarak adlandırılabilir hale gelir: Birinci dönüÅŸüm, devlet bürokrasisi içinde kendine ait, ayrı bir mekanizmayla iÅŸleyen örgütlenmenin tasfiye edilmesidir. Ä°kincisi dönüÅŸüm, organizasyon yapısının ve yönetim kadrolarının açık ve ÅŸeffaf bir ÅŸekilde kamuoyuna ilan edilmesidir. Bu dönüÅŸüm, imam eksenli örgütlenmedeki kiÅŸilerin isimleri ve konumlarıyla kamuoyuna ilan edilmesi anlamına gelir. Üçüncü dönüÅŸüm, finans kaynaklarının ve paranın akışının ÅŸeffaf hale getirilip kamuoyuna ilan edilmesidir. Bu dönüÅŸüm, kamuoyuna açık olmayan "hayır ekonomisi" iÅŸleyiÅŸinin açık hale getirilmesi anlamına gelir. Dördüncü dönüÅŸüm, hizmetin odağının siyasal alandan eÄŸitim, saÄŸlık, sosyal hizmetler ve dini öÄŸretim gibi alanlara kaymasıdır. Bu dönüÅŸüm, siyasal alanla uÄŸraşın belirgin ÅŸekilde azaltılıp, zaten oldukça baÅŸarılı oldukları sivil hizmet alanında çalışmaya devam etmek anlamına gelir. Bu dönüÅŸüm, siyasi taleplerden tamamen vazgeçmeyi gerektirmez. Sadece, siyaset alanı ile ilgili taleplerin açık, ÅŸeffaf, legal ve demokratik mekanizmalar içinde yapılmasını gerektirir. EÄŸer Gülen Cemaatinin dış istihbarat örgütleri ile iÅŸbirliÄŸi yaptığı yönünde açık bir kanıt veya güçlü bir kanaat oluÅŸursa, bu dört dönüÅŸüme beÅŸinci bir dönüÅŸümün eklenmesi gerekebilir. Bu beÅŸinci dönüÅŸüm ise, Cemaat'in yönetim merkezinin Pensilvanya'dan Türkiye'ye taşınması ve dış istihbarat örgütleri ile tüm iliÅŸkilerin kesilmesini gerektirir.

Cemaatin bugünkü halinden sivil cemaate dönüÅŸümü üç açıdan elzem: Birincisi, yüzbinlerce insanı içeren bir tabana tümüyle illegal muamelesi yapılamaz. Bu kiÅŸileri içerecek bir yol bulunmalı. Ä°kincisi, Cemaat mensuplarının çoÄŸunluÄŸu nitelikli ve eÄŸitimli. Cemaatin bu insan gücü Türkiye'ye hem yurt içinde hem yurt dışında katkı saÄŸlayabilir. Üçüncüsü Cemaatin varoluÅŸu ile ilgili. Çünkü Cemaatin varlığını devam ettirebilmesinin tek yolu sivil bir yapıya dönüÅŸmesidir. Mücadelenin sıcak dönemi bittiÄŸinde, ana gündem cemaatin sivil bir yapıya dönüÅŸmesi olacak. Åžimdiden üzerinde düÅŸünmeye baÅŸlamak gerek.

[Sabah Perspektif, 08 Mart 2014]