TVNET ekranlarında yayınlanan Manşetten programına konuk olan SETA İstanbul Genel Koordinatör Yardımcısı Fahrettin Altun, 17 Aralık’tan bu yana yaşanan sürecin Türkiye’de son on yıldır rehabilite edilen din-devlet ilişkilerinin yeni baştan tartışılmasını beraberinde getireceği değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında, radikal laiklik politikalarının geleneksel klasik Türk modernleşmesinin en önemli problemi olduğunun altını çizen Altun, 2000’lerden sonra Türkiye’de farklı laiklik modellerinin olabileceğinin tartışılmaya başlandığını ve bu durumun toplumsal alanda bir karşılık gördüğünü ancak Gülen Hareketi’nin bürokrasideki faaliyetleri dolayısıyla radikal laiklik politikalarını savunanlara çok geniş bir meşruiyet alanı oluşturulduğu tespitinde bulundu.
Konuşmasının devamında, Gülen Hareketi’nin ulusal ve uluslararası alanda İslamofobinin alanını genişlettiği yorumunu getiren Altun, “Bu, Gülen Hareketi’nin Türkiye’ye, Türkiye siyasi hayatına, Türkiye’de siyasetin normalleşmesine atılmış bir kazığıdır. Bu da, 17 Aralık’ın yarattığı travma gibi çok daha uzun vadede etkileri ortaya çıkacak bir travmadır.” değerlendirmesinde bulundu.