SETA > Perspektif |
İsrail in BM ye Karşı Tutumu ve Yeni Bir Hukuki

İsrail’in BM’ye Karşı Tutumu ve Yeni Bir Hukuki Süreç

İsrail’in BM ve diğer uluslararası kuruluşlara karşı tutumu nasıl? İsrail’e karşı geçmişten günümüze nasıl bir hukuki süreç yürütüldü? İsrail’in BM ve diğer uluslararası kuruluşlara yönelik saldırılarıyla ilgili başlatılan yeni hukuki süreç nasıl işletilecek?

Paylaş
Dosyayı İndir

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’de başlattığı ve halen devam ettirdiği soykırımda başta BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA) olmak üzere BM organlarını, uluslararası yardım kuruluşlarını ve hatta Lübnan’daki BM Barış Gücünü (United Nations Interim Force in Lebanon, UNIFIL) hedef alması, dikkat çeken saldırı yöntemlerinden biri oldu.

Nihayetinde aralarında İspanya, Norveç ve Slovenya gibi Avrupa devletlerinin de bulunduğu 23 devlet BM Genel Kuruluna bir karar tasarısı sunarak Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail’in bu eylemlerinin hangi hukuk ilkelerini ihlal ettiği ve nasıl muamele görmesi gerektiğinin ortaya koyulmasını talep etmesini istedi. Tasarı 12 Aralık 2024’te Genel Kurulda 12 ülkenin olumsuz oyuna karşın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 137 ülkenin olumlu oyuyla kabul edildi.1 Böylelikle İsrail’in hukuku ve vicdanı hiçe sayan bir eylemi daha UAD önüne taşındı…