SETA > Haber |
Taha Özhan quot Amerika Bölgedeki Fay Hatlarını Tetikleyip Gitti'

Taha Özhan: "Amerika Bölgedeki Fay Hatlarını Tetikleyip Gitti'

SETA Başkanı Taha Özhan, Star gazetesinden Fadime Özkan’ın Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Özhan’a göre “gelişmeler hayra alamet değil”.

Röportaj: Fadime ÖZKAN

Bu coÄŸrafyada insanlar çok, çok uzun zamandır rahat huzur yüzü görmüyorlar ve fakat Amerika’nın Irak’ı iÅŸgaliyle çok büyük acılar yaÅŸanmasından sonra ÅŸimdi de Amerika’nın Irak’tan nihayet çıkıp gitmesiyle beliren alametler de pek hayra alamet gibi görünmüyor. Ne oluyor? Amerika’nın Irak iÅŸgali çok önemli, bunu biz SETA olarak hem Türkiye’den hem bölgeden ilk inceleyen kurumuz. Irak iÅŸgaline dair Washington, Londra merkezli onlarca kitap analiz çıkmıştır ama maalesef ki bu coÄŸrafyadan çok fazla bir deÄŸerlendirme yapılamamıştır.

Neden yapılamamıştır, asıl felaket burada, bu bölgede yaÅŸandı hâlbuki? Kolaycı tercüme kültürü diyelim. Nasılsa sizin adınıza birileri baÅŸka bir dilde – genelde Ä°ngilizce, bunu yapıyor. Siz de bir tercüme maliyetine bunu edinmiÅŸ oluyorsunuz. Fakat tercüme maliyeti ne kadar azsa da sosyal ve siyasi maliyeti de o kadar yüksek oluyor bunun. BaÅŸkalarının koordinatlarına göre analiz edilmiÅŸ bir durumu, siz bu coÄŸrafyada, Ankara’da BaÄŸdat’ta tüketmek zorunda kalıyorsunuz. Biz biraz da bunu kırmaya matuf olarak bir yıla yakin süren bir çalışmanın ardından 2006’da Irak raporumuzu yayınladık. Bugünlerde yayınladığımız analizlerde de çoÄŸu zaman o çalışmadan alıntı yapmak zorunda kalıyoruz ki o raporun tezi, Irak iÅŸgalinde Amerika’nın kaybetmeyeceÄŸi tezidir. Böyle de olmuÅŸtur. Genel deÄŸerlendirme bu iÅŸgalin sonuç olarak baÅŸarısızlıkla sonuçlandığı yönünde? Çok naif, liberal bir perspektifle baktığınızda savaÅŸta ölen Amerikan askerleri, Amerika’nın itibarının zedelenmesi, ekonomik fatura, Bush yönetiminin baÅŸarısız olması, Irak’ı iÅŸgal etse bile Amerikan hakimiyetinin kurulamaması gibi nedenler görürsünüz. Bunlar yanlış deÄŸildir ama bunlardan daha vahim olan, Irak iÅŸgaliyle beraber bölgemizde sosyal siyasal fay hatlarının hareketlendirilmesidir. Mesele budur. Bugün de ABD’nin çekilmesiyle beraber etnik mezhepçi fay hatlarının ne kadar tehlikeli birer siyasal tsunami olduÄŸunu, nerede, ne zaman, ne ölçekte bir felakete yol açacağının bilinemez olduÄŸunu görüyoruz.

IRAK Ä°ÅžGALÄ°NÄ°N HAYIRLI SONUÇLARI
Ama yaklaştığını sezebiliyoruz?

Onu da bilmiyoruz. Bir ÅŸey olmayabilir de ama kırılmaların yaÅŸandığını biliyoruz. Bu iÅŸin ÅŸer kısmı. Amerika’nın iÅŸgali hayra vesile olacak bazı kırılmalara da yaradı. O da ÅŸu: Bölgede “Camp David düzeni” içinde 30 yıldır birikmiÅŸ olan negatif enerji Amerikan iÅŸgaliyle beraber harekete geçti. Bu negatif enerji birçok ülkede insanları “yeter artık” noktasına getirdi ve sosyal alanda ciddi bir katalizör görevi gördü. Amerikan iÅŸgali üzerinden bütün OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika hareketlendi.

Türkiye’de de böyle bir karşılığı oldu mu?

Türkiye, Irak iÅŸgaliyle birlikte hiç olmadığı kadar dış politikasında hareketlendi. Tezkerenin reddiyle baÅŸlayan süreçte Türkiye hem itibar kazandı, hem felaketin bir parçası olmadı. Felaketin parçası olmamak için olumlu adımlar atması, vizyoner olması gerekti. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak ÅŸekilde, KomÅŸu Ülkeler Konferansı düzenlemeye baÅŸladı. Halbuki bu komÅŸuların tamamıyla Türkiye’nin çok ciddi sorunları vardı. Ama Türkiye bunların hepsini belli bir dönem paranteze alarak, sıfır sorun perspektifi içinde iyi iliÅŸkiler içinde oldu. Resmi düzeyde de kalmadı çünkü birçok devlet dışı sivil akt&o