SETA > Etkinlikler |
Rus Müdahalesi Sonrası Suriye Krizi

Rus Müdahalesi Sonrası Suriye Krizi

Panelde Rusya’nın Suriye krizine askeri olarak müdahele etmesinin ardındaki nedenler, müdahelenin Suriye’deki mevcut durum üzerine etkileri ve muhtemel sonuçları ele alındı.

 
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d1530.439250157956!2d32.86796423254527!3d39.899352482755674!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x14d34f962a93a26f%3A0x541500967566cc9a!2sNene+Hatun+Cad.+No%3A+66+GOP+06700+%C3%87ankaya+Ankara+T%C3%9CRK%C4%B0YE!5e0!3m2!1str!2s!4v1387981671871&w=295&h=200]

Rus Müdahalesi Sonrası Suriye Krizi

PANEL | 12 EKÄ°M 2015
 

TARÄ°H: 12 Ekim  2015 SAAT: 14:00 YER: SETA Ankara

Moderatör Ufuk UlutaÅŸ, SETA
Konuşmacılar
  • Norman Stone, Bilkent Üniversitesi
  • Nihat Ali Özcan, TOOB Üniversitesi
  • Ammar Kahf, Omran Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi, Åžam

SETA Ankara’nın düzenlediÄŸi “Rus Müdahalesi Sonrası Suriye Krizi” baÅŸlıklı panelde Rusya’nın Suriye krizine askeri olarak müdahele etmesinin ardındaki nedenler, müdahelenin Suriye’deki mevcut durum üzerine etkileri ve muhtemel sonuçları ele alındı. SETA Dış Politika Direktötü Ufuk UlutaÅŸ moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen panelde  Bilkent Üniversitesi’nden Norman Stone, TOBB Üniversitesi’nden Nihat Ali Özcan ve Omran Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi Direktörü Ammar Kahf konuÅŸmacı olarak yer aldı.

KAHF: “RUSYA Ä°HTÄ°LAF HALÄ°NDEKÄ° REJÄ°M FRAKSÄ°YONLARI ARASINDA BÄ°RLÄ°K SAÄžLAYARAK SÄ°YASÄ° ÇÖZÜM HEDEFLÄ°YOR”

Ä°stanbul merkezli Omran Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi direktötü Ammar Kahf Rus müdahelesinin Suriye’deki askeri ve siyasi muhalefet üzerinde muhtemel etkilerini ve bu müdahelenin genel olarak Suriye krizinin seyrinde ne anlama geldiÄŸini deÄŸerlendirdi. Müdahelenin Rusya’nın OrtadoÄŸu topraklarına doÄŸrudan ilk askeri müdahelesi olduÄŸuna dikkat çeken Kahf, terör ve aşırılıkla mücadele gibi küresel bir gündemle ülkeye konuÅŸlanan Rusya’nın ÅŸu ana kadar söylenenin aksine en çok ılımlı muhalefeti vurduÄŸunun altını çizdi. Suriye’de Rusya ile ittifak halinde olan Ä°ran ve Esed rejiminin güçlü fakat aynı zamanda çok kırılgan bir blok olduÄŸunu iddia eden Kahf, üç aktörün de farklı çıkarlar peÅŸinde olduÄŸunu belirtti. Rusya’nın askeri olarak Humus, Kuzey Lazkiye ve Ä°dlib’e konuÅŸlanmasının Akdeniz’den geçmesi muhtemel enerji hatlarında pay sahibi olmakla ilgili olduÄŸunu belirten Ammar Kahf Ä°ran’ınsa Güney Lazkiye ve Kalemun bölgesine ağırlık vererek Hizbullah’a eriÅŸimini kolaylaÅŸtırmayı hedeflediÄŸini söyledi. Kahf sonuçları itibarıyla Rus müdahelesinin dağınık halde bulunan askeri ve siyasi muhalefetin birleÅŸmesine etki ettiÄŸini ileri sürdü. Bunun yanı sıra Rusya’nın ihtilaf halindeki rejim fraksiyonları arasında birlik saÄŸlayarak siyasi çözümü hedeflediÄŸini de sözlerine ekledi.

STONE: “NATO SURÄ°YE KRÄ°ZÄ°NDE ROL ALMAYA ÇALIÅžMASINA RAÄžMEN GÜVENÄ°LMEZ BÄ°R AKTÖR”

Bilkent Üniversitesi öÄŸretim üyesi Norman Stone, konuÅŸmasına Putin yönetimindeki Rusya’nın bir orta sınıf oluÅŸturmayı baÅŸardığını ve yaptırımlar sonrası ekonomisinin küçülmesine raÄŸmen hala ciddi bir aktör olduÄŸunu söyleyerek baÅŸladı. Stone, Suriye müdahelesi ile özellikle Arap Baharı süresinde OrtadoÄŸu’da olmadığını eleÅŸtirilerine bir cevap olarak Rusya’nın bölgedeki varlığını gösterdiÄŸini belirtti. BaÅŸka ülkelerde mülteci veya kaçak durumunda olan Suriyelilerin ülkelerine dönmeyi hakettiklerini ifade eden Stone, NATO’nun Suriye krizinde rol almaya çalışmasına raÄŸmen güvenilmez bir aktör olduÄŸunu, Amerika’ya kıyasla Rusya’nın da Suriye’de çözüm daha ciddi bir katkı saÄŸlayacağını iddia etti.

ÖZCAN: “RUSYA'NIN KISA VADELÄ° PLANI REJÄ°MÄ°N VE Ä°RAN'IN ÖNÜNÜ AÇMAK”

TOBB Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Profesörü Nihat Ali Özcan müdahele yoluyla Rusya'nın kısa vadeli planının PKK/PYD ve DAEÅž'in dışındaki bölgelerde rejimin ve Ä°ran'ın önünü açmak olduÄŸunu ifade etti. Suriye’de bir vekalet savaşı yürütüdüÄŸünün herkesin malumu olduÄŸunu söyleyen Özcan, ABD’nin Suriye politikasındaki boÅŸluÄŸun Rusya ve diÄŸer aktörler için yeni fırsatlar saÄŸladığını ileri sürdü. Türkiye’nin Suriye politikası bakımından Rusya ile muhalif saflarda olduÄŸunu belirten Özcan, Rusya’nın kuruluÅŸ zamanlarında PKK’yı desteklediÄŸini, PKK’nın da Rusya’yı ideolojik lider olarak gördüÄŸünü ve bugün PYD’nin de Suriye’yi doÄŸal müttefiki olarak gördüÄŸünü söyledi. Suriye’nin geleceÄŸinde PYD’nin bir aktör olarak yer alacağını ileri süren Özcan, 1 Kasım seçimi sonrasında Türkiye’nin önündeki en önemli gündemin Suriye ve Irak’a yönelik dış politikasını çok yönlü olarak gözden geçirmek olması gerektiÄŸini ifade etti.

 

Rus Müdahalesi Sonrası Suriye KriziRus Müdahalesi Sonrası Suriye KriziRus Müdahalesi Sonrası Suriye KriziRus Müdahalesi Sonrası Suriye KriziRus Müdahalesi Sonrası Suriye KriziRus Müdahalesi Sonrası Suriye Krizi
Etiketler »  
İlgili Yazılar