Gelişen Teknolojilerle Birlikte Türkiye’nin İHA Yol Haritası
Açılış Konuşmaları |
|
Moderatör |
|
Konuşmacılar |
|
24 Aralık 2015 tarihinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından “Gelişen Teknolojilerle Birlikte Türkiye’nin İHA Yol Haritası” başlıklı bir panel düzenlenmiştir. Bu panel, ilk silahlı İHA testi 17 Aralık’ta başarı ile sonuçlanan Türkiye’nin, İHA yol haritasını belirlemesinde önem arz etmektedir.
Moderatörlüğünü SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş’ın yaptığı panelin açılış konuşmaları Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Yakup Taşdelen tarafından gerçekleştirilmiştir.
Panele TOBB-ETU Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, STM Danışmanı Cengiz Karaağaç, Vestel Savunma Genel Müdür Yardımcısı Süha Özgür Dinçer, TAİ/TUSAŞ Mühendislik Direktörü Remzi Barlas ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar konuşmacı olarak katılmışlardır.
Panelde Türkiye’nin yerli kaynaklarla ve özgün tasarımıyla İHA üretme serüveni; milli İHA üretimine ağırlık verilmesinin arkasında yatan faktörler; İHA teknolojisindeki son gelişmeler ve arayışların yeni yönü; İHA’ların sivil havacılık sahasına entegrasyonu, mevcut çalışmalar ve hedefler; özel sektörün ihtiyaçları ve sorunları konu başlıkları masaya yatırılmıştır.
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir açılış konuşmalarında, İHA sistemleri geliştirilmesinde çalışan şirketlerin yerlileştirilmesine ve teşvikine ağırlık verildiğini vurgulamıştır. Gelecekte, askeri ve sivil alanlarda İHA sistemlerine duyulan gereksinimin artacağını kaydeden Demir, uluslararası kanuni düzenlemelerin gerekliliğini ön plana çıkarmıştır.
SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Yakup Taşdelen ise, Banshee Hedef Uçaklarının ilk kez geliştirildiği 1989 yılından itibaren sürdürülen İHA sistemleri projelerinden bahsetmiş, ileri dönük sektörel vizyona dair sunumlarını gerçekleştirmiştir. Taşdelen, hedef uçaklarının ilk kez geliştirildiği 2009 ve 2016 yılları arasında, savunma sanayiinin ana hedefinin ulusal şirketlerin gelişimi olduğunu vurgulamıştır.
TOBB-ETU Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, dünyada İHA sistemleri geliştirmede gelinen son noktayı ve Türkiye’nin geliştirilen projeler bazında şu anki konumuna değinmiş, Türkiye tarafından geliştirilen alternatif enerjili İHA sistemleri olan Kuzgun, Tan 100, Tepegöz projelerinden bahsetmiştir.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Danışmanı Cengiz Karaağaç Türkiye'de İHA'ların üretilip kullanılırken bu alanı düzenleyen kanun, yönerge ve düzenlemeler hazırlanması gerektiğini vurgulamıştır. Karaağaç, bu alanda bilinçsiz, kötü niyetli ve terör amaçlı kullanımların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etmiş, şu anda İHA sistemlerinin İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (IGK); Kargo Taşıma, Taaruz ve Erken İkaz amaçları ile kullanıldığını tespit etmiştir.
Özel sektörün ihtiyaçları ve sorunlarına dair sunumunu gerçekleştiren Vestel Savunma Genel Müdür Yardımcısı Süha Özgür Dinçer, İHA alt sistemleri için alternatifli yerli tedarik ağının kurulmasının sektörel bir ihtiyaç olarak ön plana çıktığını ifade etmiştir.
TUSAŞ’ın havacılık endüstrisinin en üst düzey kalite standartlarına göre akredite olduğunu ifade eden TAİ/TUSAŞ Mühendislik Direktörü Remzi Barlas, konuşmalarında sektöre kalifiye personel yetiştirmenin önemine değinerek, TUSAŞ Akademinin bu konuda hizmet vereceğini vurgulamıştır. Barlas, havacılık yan sanayiinin kurulmasında TUSAŞ ‘ın üretim ve alt sistemlerin geliştirilmesine katkılarının sonucu oluşan tedarikçi havuzunun sadece TUSAŞ değil tüm yerli sanayiye hizmet edebilir olduğunu kaydetmiştir.
BAYKAR Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise, yaptığı konuşmada Türkiye'nin bir an önce muharip insansız hava aracı projesine odaklanması gerektiğini belirtmiştir. Konunun, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli somut bir projeyle ortaya koyabilmesi açısından kritik olduğunu ifade etmiştir.
Panel, soru-cevap kısmıyla sona ermiştir.
Panelde yapılan sunumların tam metinlerini okumak için tıklayınız.