SETA > Etkinlikler |
7 Haziran'a Doğru Halkların Demokratik Partisi

7 Haziran'a Doğru Halkların Demokratik Partisi

HDP’nin seçim siyasetinde, %10 barajı bağlamında hangi hususlar öne çıkmaktadır? HDP’nin barajı geçmesi ve geçememesi durumunda ortaya çıkacak siyasal sonuçlar nelerdir?

7 Haziran’a Doğru Halkların Demokratik Partisi

PANEL | 13 MAYIS 2015
 

TARİH: 13 MAYIS 2015 SAAT: 14:00 - 16:00 YER: SETA Ankara

Moderatör Nebi Miş, SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü
Konuşmacılar
  • Vahap Coşkun, Dicle Üniversitesi
  • Bekir Berat Özipek, İstanbul Ticaret Üniversitesi
  • Mustafa Şen, GENAR

SETA Ankara’da “7 Haziran’a Doğru Halkların Demokratik Partisi” başlıklı bir panel düzenlendi. Doç. Dr. Vahap Coşkun’un kaleme aldığı “7 Haziran Seçimleri’ne Doğru Halkların Demokratik Partisi” başlıklı analizin tanıtımının da yapıldığı, SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Berat Özipek ve GENAR Siyasi Analisti Mustafa Şen konuşmacı olarak yer aldı.

COŞKUN: "HDP MERKEZE YAKLAŞTIKÇA EYLEM İLE SÖYLEMİ DE BİRBİRİNE YAKLAŞACAKTIR."

Panelin ilk konuşmacısı, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun oldu. Coşkun, aslında her siyasi seçimin Türk siyasi hayatı için büyük önem arz ettiğini ve dönüm noktası olarak görüldüğünü ifade etti. Bu seçimlerde tartışmaların daha çok HDP üzerinden devam ettiğini vurgulayan Coşkun, Türkiyelileşme projesi kapsamında partinin 2007 ve 2011’e kıyasla parti olarak seçime girmesinin bir zorunluluk olarak görüldüğünü açıkladı. Bu perspektifin toplumsal tabana uyarlanmasına rağmen hala HDP içerisinde aktörlerin söylemlerine bakıldığında bu perspektife uygun hareket edilmeyen alanlar olduğunun görüldüğünü ifade etti. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oy oranının HDP’yi seçimlere parti olarak girmeye zorladığını belirtti. Coşkun, HDP’nin artan ivmesi ile bir zamanlar Kürt siyasi partilerine mesafeli olan basının da HDP’ye teveccühünün arttığına dikkat çekti. Fakat 6-8 Ekim Olayları’nda partinin tutumunun toplum nezdinde travma yarattığını söyleyen Coşkun, muhafazakar Kürtlerle, orta/üst sınıf Kürtlerin HDP’ye bu sebeple mesafeli durduğunu dile getirdi. HDP’nin barajı geçmesinin bu kesimlerin yanısıra yurtdışı seçmeni ile Türkiyelileşme projesi doğrultusunda kazanabileceği yeni kitlenin teveccühü ile gerçekleşebileceğini vurgulayan Coşkun, seçime katılım oranı %80’in üzerinde gerçekleştiği taktirde HDP’nin barajı geçme noktasında sorun yaşayacağını ifade etti.

ÖZİPEK: “"HDP'NİN SEÇİM SONRASINI BAĞLAYACAK BİR DİLİ KULLANMASI, SEÇİM SONRASINDA BAZI KONULARDA ADIM ATMASINI ZORLAŞTIRABİLİR."

Panelin ikinci konuşmacısı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Berat Özipek oldu. Özipek konuşmasında son iki dönemdir Türkiye’de seçimlerin Ordu etkisinden uzakta, seçim beyannameleri ve stratejileri üzerinden devam ettiğine dikkat çekerek bunun normalleşme olduğunu ifade etti. HDP’nin seçimlerde CHP’li seçmenden de oy almaya çalıştığına dikkat çeken Özipek, bunun gerçekleşmesinin zor olduğunu dile getirdi. HDP barajı aşmadığı taktirde seçim sürecindeki tutumunun özeleştirisini yapmasının gerektiğini ortaya koydu. Seçim sonrasında Kürt meselesinin çözülmesi ve sivil anayasa oluşturulması gibi iki önemli konuyla yüz yüze olunduğunu belirten Özipek, bu sebeple seçim sonrasının ayrıntılı bir biçimde düşünülmesi ve seçim sürecinde sonraki adımları zedeleyecek söylemlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

ŞEN: "HDP’NİN BARAJI AŞIP AŞMAMASI SEÇİME KATILIM ORANIYLA BAĞLANTILI"

Panelin son konuşmacısı GENAR Siyasi Analisti Mustafa Şen oldu. Şen konuşmasında Kürt meselesi tartışılırken Kürtlerin içinde bulundukları sosyal ortamın verilerinin de dikkate alınması gerektiğini söyleyerek konuyla alakalı bazı istatistikler paylaştı. Bu bilgiler ışığında HDP’ye oy veren kitlenin beklentilerinin de ortaya çıkacağını ifade etti. Şen, HDP’nin çok dar bir marjda hareket etmesi sebebiyle barajı aşıp aşamayacağının ölçülemeyeceğini belirtti. Bu bağlamda hem Türkiye’de hem de Avrupa’da katılım oranının çok önemli olduğuna işaret etti. Baraj aşılmadığı taktirde farklı senaryoların gündeme gelebileceğine dikkat çeken Şen, bu noktada demokratikleşmeyi talep edenlerin baskın çıkabileceğini vurguladı.

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

PANELDE TANITIMI YAPILAN ANALİZE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran7 Haziran