Türkiye-Afrika ilişkilerinin ve siyasi dinamiklerinin kapsamlı bir analizini sunan Insight Turkey'in son sayısının yayınlandığını duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu sayı, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik değişen politikasını, bölgesel bağlarına, Afrika örgütleriyle ilişkilerine ve ikili ortaklıkların dinamiklerine odaklanarak kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Ayrıca, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de devam eden savaşı analiz ediyor ve çatışmayı çevreleyen karmaşıklıklara dair derinlemesine tartışmalar sunuyor.
Bu sayı, Türkiye-Afrika ilişkilerini farklı perspektiflerden inceliyor. Mesut Özcan ve Mehmet Köse, Türkiye'nin Afrika politikasını şekillendiren iki partili ve pragmatik yaklaşıma tarihsel bir perspektiften odaklanarak genel bir çerçeve sunuyor. Ayrıca Hasan Aydın ve Yi Liu, Çin ve Türkiye'nin Afrika'da uyguladıkları alternatif stratejileri karşılaştırarak Batılı yaklaşımlarla mukayese ediyor. Bu sayı ayrıca Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerine de odaklanıyor. Özellikle Zainul Abideen Jibril, Türkiye ile Nijerya arasındaki stratejik ortaklığa dikkat çekiyor.
Türkiye-Afrika ilişkileri ele alınırken sadece ikili ilişkilere değil, Türkiye'nin bölgesel örgütlerle olan angajmanına da odaklanmak gerekiyor. İbrahim Mulushewa Eshete, Türkiye'nin Doğu Afrika'da genişleyen etkisini, özellikle Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Doğu Afrika Topluluğu (EAC) gibi örgütlerle ortaklıklarına dikkat çekerek inceliyor. Abdullah İmam Haruna, Afrika Birliği (AU) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) gibi örgütlere odaklanarak Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki bölgesel bloklarla ilişkisini inceliyor. Ahmed Badawi Mustapha ise Türkiye'nin Sahel Devletleri İttifakı ile ilişkilerini analiz ediyor. Bu araştırma makaleleri, Türkiye'nin Afrika kıtasında artan angajmanının daha derinlemesine anlaşılmasını sağlıyor.
Tunç Demirtaş ve Ferhat Pirinççi, Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki kapsamlı güvenlik stratejisini inceliyor. Ayrıca, Kaan Devecioğlu Türkiye'nin Afrika'daki insani diplomasisini incelerken, Gökhan Kavak Türkiye'nin bölgedeki medya ilişkilerinin analizine katkıda bulunuyor.
Son olarak, sayı devam eden Gazze çatışmasını ele alan üç yorum yazısıyla sona eriyor. Ramzy Baroud, Afrika'nın Filistin ile dayanışmasının altını çiziyor ve bunu bazı Arap devletlerinin göreceli sessizliğiyle karşılaştırıyor. Sadeq Abu Amr Hamas'ın iç dinamiklerini incelerken, Barbara Slavin İran'ın Gazze çatışmasına verdiği stratejik tepkileri ve bunların ABD-İran ilişkileri üzerindeki potansiyel etkilerini analiz ediyor.
Genel olarak, bu baskı Türkiye'nin Afrika politikasının kapsamlı bir incelemesini sunmakta ve Gazze çatışması hakkında aydınlatıcı yorumlar yaparak okuyuculara her iki konuda da farklı perspektifler sunmaktadır.