SETA > Haber |
quot Yeni Bölge quot SETA'da Tartışıldı

"Yeni Bölge" SETA'da Tartışıldı

SETA’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Libya Devlet Başkanı Muhammed Yusuf El-Megarif’in konuşmacı olarak yer aldığı “Yeni Bölge, Yeni İlişkiler: Türkiye ve Libya’’ başlıklı özel bir panel gerçekleştirildi.

SETA Vakfı tarafından “Yeni Bölge, Yeni Ä°liÅŸkiler: Türkiye ve Libya’’ baÅŸlıklı özel bir panel gerçekleÅŸtirildi.

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu ve Libya Devlet BaÅŸkanı Muhammed Yusuf El-Megarif’in konuÅŸmacı olarak bulunduÄŸu panelde Libya’nın geçiÅŸ süreci, Türkiye’nin bu süreçteki rolü ve Libya-Türkiye iliÅŸkilerinin geleceÄŸine iliÅŸkin oldukça önemli deÄŸerlendirmelerde bulunuldu.

DAVUTOÄžLU: “LÄ°BYA’NIN DERDÄ° BÄ°ZÄ°M DERDÄ°MÄ°Z”

Türkiye ve Libya arasındaki tarihsel baÄŸları hatırlatarak konuÅŸmasına baÅŸlayan Ahmet DavutoÄŸlu, Libya’nın OrtadoÄŸu’nun en baÅŸarılı geçiÅŸ süreçlerinden birini yaÅŸadığını dile getirdi. Türkiye’nin Libya ile sahip olduÄŸu tarihsel baÄŸların bilinci ve sorumluluÄŸuyla gerek devrim sürecinde gerekse devrim sonrası geçiÅŸ sürecinde ülkeye her türlü desteÄŸi saÄŸladığını belirten DavutoÄŸlu, bu anlamda dört özel dönüm noktası olduÄŸunun altını çizdi. Bunlardan birincisi, 25 bin Türkiye vatandaşı ile 10 bin yabancı devlet vatandaşının Libya’dan tahliye edilmesi. Bu baÅŸarılı tahliye iÅŸleminin Libyalılarla koordinasyon içerisinde gerçekleÅŸtiÄŸini hatırlatan Bakan, bunu bir ayrılış deÄŸil geçici önlem olarak gördüklerini ifade etti. DavutoÄŸlu, ikinci dönüm noktasının Misrata’daki insani kriz döneminde Türkiye’nin bölgeye gönderdiÄŸi gemiyle 450 Libyalıyı tedavi ve bakım için Türkiye’ye getirmesi olduÄŸunu ifade etti. Libya ile iliÅŸkilerde üçüncü dönüm noktası ise DavutoÄŸlu’nun 3 Temmuz 2011 tarihinde Libya’ya düzenlediÄŸi gezi. Bu gezi esnasında Türkiye Libya’ya 100 milyonu hibe olmak üzere 300 milyon dolar kredi yardımı saÄŸladı. DavutoÄŸlu’nun altını çizdiÄŸi dördüncü dönüm noktası ise BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile birlikte OrtadoÄŸu kapsamında gerçekleÅŸtirdikleri Libya ziyareti. DavutoÄŸlu’na göre, BaÅŸbakan ErdoÄŸan’a ülkede gösterilen ilginin iki ülke arasındaki baÄŸların ne kadar güçlü olduÄŸunun bir göstergesi.

Bu baÄŸlamda Ahmet DavutoÄŸlu, konuÅŸmasının bir bölümünde ÅŸu sözlere yer verdi:
“Nasıl tarih boyu beraber olmuÅŸsak, biliniz ki ebediyete kadar da omuz omuza, gönül gönüle, akıl akıla hep beraber olacağız. Libya'nın derdi bizim derdimiz olacak. Libya'nın sevinci bizim sevincimiz olacak. Çünkü Libya, herhangi bir ülke deÄŸil bizim için. Ecdadımızla birlikte asırlarca Akdeniz egemenliÄŸini saÄŸlayan Libyalı kardeÅŸlerimiz, bundan sonra da Akdeniz'in en büyük devletlerinden birini kurma potansiyeline ve gücüne sahip bir ülke. Öyle bir ülkeden bahsediyoruz ki, çok dirayetli, inançlı, kararlı bir halk yaşıyor bu ülkede.”

KonuÅŸmasında Türkiye-Libya iliÅŸkilerinin geleceÄŸine de deÄŸinen DışiÅŸleri Bakanı, Türkiye’nin Libya’nın demokratikleÅŸme ve ekonomik kalkınma sürecine her zaman destek olacağını belirtti. DavutoÄŸlu Libya ile Türkiye’nin ekonomilerinin birbirlerini tamamlar nitelikte olduÄŸunu anımsattı. Libya’nın sahip olduÄŸu doÄŸal kaynaklar ile Türkiye’nin enerji açığını saÄŸlayabileceÄŸini, aynı ÅŸekilde Türkiye’nin ise ekonomik tecrübesi ile Libya’nın altyapı ihtiyacı ve üretim ekonomisine geçiÅŸ süreçlerine katkıda bulunacağını belirtti. Libya ile Türkiye iliÅŸkilerinin yalnızca ikili iliÅŸkilerle sınırlı olmayacağı deÄŸerlendirmesinde bulunan DavutoÄŸlu, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Akdeniz ve Afrika’yı kapsayan bölgede Libya ile bölgesel ve uluslararası iÅŸbirliÄŸini güçlendireceÄŸini ifade etti.